Lietuvos kino studijos direktorius Robertas Urbonas, ką tik grįžęs iš filmo pristatymo Los Andžele, BNS pasakojo, kad visi filmo kūrėjai - pradedant aktoriais ir baigiant režisieriumi - negailėjo gražių žodžių Lietuvai.

"Filmuodamas nuvyksti į pačias netikėčiausias šalis. Prieš pasiryždamas statyti šį filmą, niekuomet nemaniau, kad teks dirbti tokioje gražioje šalyje su tokias puikiais ir profesionaliais žmonėmis tokioje, geroje studijoje", per filmo premjerą sakė "Attila" režisierius Dickas Lowry (Dikas Louri).

Šiuos žodžius salėje buvusi filmo kūrybinė grupė palydėjo ovacijomis. Filmo premjera vyko sausio 18 dieną kino teatre Holivude, priklausančiam vienai pagrindinių filmo distributorių "Universal Studios".

Į "Attilos" pristatymą Holivude susirinko ne tik pagrindinių Amerikos dienraščių, bet ir pasaulinės spaudos atstovai. Pasak R.Urbono, po pristatymo vykusiame vakarėlyje privačiuose pokalbiuose buvo neslepiama, kad šio filmo idėja ir sprendimas filmuoti Lietuvoje televizijos kanalui buvo gana rizikingas. "USA Network" dar niekada nebuvo stačiusi tokio masto serialo, kainavusio daugiau nei 14 mln. dolerių.

Tačiau filmas sulaukė kuo geriausių spaudos ir kino profesionalų atsiliepimų. "Puiki vaidyba, scenarijus, tūkstančiai kareivių ir Romos piliečių paverčia "USA Network" produkciją epine, kvapą gniaužiančia saga", rašė dienraščio "Hollywood Reporter" apžvalgininkas.

Kitame straipsnyje rašoma, jog galimas dalykas, kad tarp kabelinės televizijos žiūrovų "Attila" gali pelnyti tokią šlovę, kaip "Gladiatorius".

Hunų karalių Atilą, siekiantį suvienyti Hunų gentis ir užkariauti pasaulį, vaidina jaunas škotų aktorius Gerardas Butleris (Džeraldas Batleris), kuriam po šio filmo daugelis pranašaują puikią karjerą. Filme taip pat vaidina Powersas Boothe, Simmone Jade MacKinnon, Timas Curry, Stevenas Berkoffas ir kiti.

Filme dalyvavo apie 10 tūkst. statistų ir 4 tūkst. arklių. Romos kareivius vaidino Lietuvos kariai. Filmuojant "Attilą" buvo sukurta didžiausia Lietuvos kino istorijoje vientisa erdvinė dekoracija - "Apijaus kelias". Ji pateko į Lietuvos rekordų knygą.

Pasak R.Urbono, kuriam išvykos metu teko susitikti su daugeliu didžiųjų Amerikos kino kompanijos prodiuserių, po šio filmo Lietuvos kino studija Holivudo prodiuserių yra vertinama dar geriau.

"Šiuo metu turime apie 20 pasiūlymų iš JAV, tarp kurių - didžiųjų kino studijų siūlymai kurti istorinius filmus". Turime jau beveik devynerių metų patirtį su užsienio projektais. Per tą laiką mūsų profesionalumo lygis žymiai išaugo", BNS sakė R. Urbonas.

LKS direktorius sakė, jog šiuo metu pagal patirtį, darbo apimtis, projektus ir profesionalumą Lietuvos kino studija pirmauja Baltijos šalyse, nors jos įkainiai Rytų Europoje nėra mažiausi. "Tačiau turime labai stiprių konkurentų - tai Rumunijos ir Bulgarijos kino studijos, nekalbant jau apie Vengriją, turinčią 25-30 metų tokios patirties", sakė R. Urbonas.

Todėl didelę dalį iš čia statomos Vakarų šąlių produkcijos uždirbamų pinigų investuojama į studijos aparatūrą. Kita dalis skiriama studijoje kuriamiems lietuviškiems filmams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją