Belieka sulaukti, ar šis prestižinis renginys pasiteisins kaip įžanga ateinančių metų Amerikos kino akademijos apdovanojimams.

Praėjusių metų festivalio programos filmai – „Atpirkimas“ („Atonement“), „Maiklo Kleitono sukurta tiesa“ („Michael Clayton“), „Džesio Džeimso nužudymas, kurį įvykdė bailys Robertas Fordas“ („The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford“) – pelnė daugybę apdovanojimų.

Šiemetinis festivalio repertuaras negali pasigirti tokiais ryškiais kandidatais. Kas žino, galbūt tam įtakos turėjo Amerikos rašytojų gildijos streikas.

Iš penkių amerikiečių filmų, besivaržančių dėl pagrindinio festivalio apdovanojimo – „Auksinio liūto“, „Degantis lėktuvas“ („The Burning Plane“), regis, turi daugiausiai šansų.

Šioje režisieriaus Guillermo Arriagos dramoje motinos ir dukters vaidmenis atliko Oskarus pelniusios aktorės Kim Basinger ir Charlize Theron. G. Arriaga 2006 m. už juostos „Babelis“ („Babel“) scenarijų buvo nominuotas Oskarui.

Kitoje šeimyninėje dramoje „Reičelė išteka“ („Rachel Getting Married“) aktorė Anne Hathaway vaidina jauną moterį, kuri iš reabilitacijos klinikos grįžta namo į sesers vestuves. 2005 m. „Kuprotas kalnas“ („Brokeback Mountain“), kuriame filmavosi A. Hathaway, laimėjo „Auksinį liūtą“. Aktorę galima išvysti šiuo metu rodomoje komedijoje „Ieškokit Gudručio!“ („Get Smart“).

Sugrįžimai

„Reičelė išteka“ režisierių Jonathaną Demme‘ą gerbėjai prisimena iš „Avinėlių tylėjimo“ („The Silence of the Lambs“). Beje, scenarijų filmui parašė Jenny Lumet – Holivudo veterano Sidney Lumet dukra.

Apie vieną festivalio juostą konkursantę kalbama išties daug. „Imtynininkas“ („The Wrestler“) – naujausias „Requiem sapnui“ („Requiem for a Dream“) režisieriaus Darreno Aronofsky‘io darbas.

Taip yra todėl, kad filmo žvaigždė yra ne kas kitas, o aštuntojo dešimtmečio stabas Mickey Rourke‘as. Aktorius vaidina iš sporto pasitraukusį profesionalų imtynininką, kuris paskutinei savo kovai sugrįžta į didįjį ringą.

Galimas dviejų „9 ½ savaitės“ („Nine-and-a-Half Weeks“) aktorių M. Rourke‘o ir K. Basinger susitikimas Venecijos paplūdimio mieste jau kursto žiniasklaidos aistras. Tuo tarpu D. Aronofsky‘is tikrai neišvengs klausimų apie kultinio fantastinio filmo „Roboto policininko“ („Robocop“) naująjį pastatymą, kurį jis turėtų režisuoti.

„Perskaityk ir sudegink“ žvaigždžių komanda trečiadienį turėtų pradžiuginti ne vieną kino mėgėją. Be jau minėto G. Clooney‘io juostoje nusifilmavo ir Bradas Pittas – pernai pelnęs geriausio aktoriaus prizą už vaidmenį filme „Džesio Džeimso nužudymas“.

Kino mėgėjai neturėtų praleisti režisierės kailyje debiutavusios Natalie Portman juostos „Eve“, kuri atidarys festivalio trumpametražių filmų dalį. Kaip bebūtų, tarptautinėje kino arenoje žibės ne tik Holivudo talentai.

Banga iš Rytų

Tai, jog dėl „Auksinio liūto“ varžosi du anime filmai, byloja apie nepaprastai stiprų japonų kontingentą.

„Ponyo ant pajūrio skardžio“ („Ponyo on the Cliff by the Sea“) yra naujausias legendinės anime studijos „Studio Ghibli“ darbas. Filmą sukūrė režisierius Hajo Mijadzakis. Ankstesnis jo filmas „Stebuklingi Šihiros nuotykiai Dvasių pasaulyje“ („Spirited away“) buvo apdovanotas Oskaru.

„Skraidantys padebesiais“ („The Sky Crawlers“) – filosofinis meilės romanas su mokslinės fantastikos priemaišomis. Filmo kūrėjas Ošii Mamoru yra pasaulinio masto režisierius, sukūręs garsųjį „Vaiduoklį tūtelėje“ („Ghost in the Shell“).

Veiksmo filmų fronte sutiksite naujausią Takešio Kitano darbą „Aischilas ir vėžlys“ („Achilles And The Tortoise“. Netalentingo menininko personažą įkūnijo pats režisierius, kuris nėra Venecijos festivalio naujokas – jo trileris „Hana-Bi“ 1997 m. laimėjo „Auksinį liūtą“.

Tekančios saulės šalis linksniuojama ir prancūzų režisieriaus Barbet Schroederio juostoje „Šešėlių žvėris“ („L‘Inju: la Bete dans l‘Ombre“). Filmas pasakoja apie į Tokiją atvykusį rašytoją, kuris nusprendžia pagelbėti geišai.

Turint omenyje, kad konkurse dalyvauja keturi italų kino filmai, visai tikėtina, jog „Auksinis liūtas“ apsistos arčiau namų.

Žinoma, tik laikas parodys, kurie filmai pelnys žiuri narių simpatijas, ir ar jų sprendimai, kurie bus paskelbti rugsėjo 6 d., turės įtakos ateinančių metų lenktynėms dėl Oskarų.

Venecijos kino festivalis vyks rugpjūčio 27 d. – rugsėjo 6 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją