Kitą pirmadienį "Skalvijos" kino centre pirmą kartą rodomas filmas "Neparašytas laiškas" yra sukurtas pagal aktorės ir poetės B.Marcinkevičiūtės noveles "Neparašytas laiškas" ir "Šešėliai".

Filmo kūrėjus įkvėpė rašytojos M.Pečkauskaitės - Šatrijos Raganos (1877-1932) gyvenimo ir meilės istorija: septyniolikmetė ji susipažino su kunigu Kazimieru Bukantu, vėliau tapusiu Pečkauskų šeimos globėju. Būsima rašytoja mokėsi Varšuvoje, Ciūricho ir Fribūro universitetuose Šveicarijoje. Grįžusi į Lietuvą paskutinius penkiolika savo gyvenimo metų praleido Židikuose, globojama kunigo Kazimiero. Kaip BNS sakė B.Marcinkevičiūtė, tikrasis įkvėpimas kurti filmą kartu su pirmųjų kadrų sumanymu ją aplankė Židikų kapinėse, kur greta palaidoti M.Pečkauskaitė ir K.Bukantas.

B.Marcinkevičiūtė kartu su kitais Šatrijos Raganos bendrijos nariais 1997 metais rašytojos 120 metų gimimo jubiliejaus proga pradėjo "Šatrijos Raganos kelią" - lankė su rašytoja susijusias vietas, kur rengė jos kūrybos vakarus.

Kuriant filmą, B.Marcinkevičiūtė kartu su filmo operatoriumi ir dailininku Andriumi Jakučioniu pakartojo šią kelionę - jie filmavo Užventyje, kur M.Pečkauskaitė susipažino su kunigu Kazimieru, Ciūriche ir Fribure - jos studijų (ir ilgesio) miestuose Šveicarijoje bei Židikuose, kur rašytoja praleido paskutiniuosius 15 savo gyvenimo metų.

Filmo scenarijus atsirado befilmuojant, kameros objektyvas užfiksavo nemažai dabarties, mažųjų miestelių gyvenimo akimirkų bei žmonių veidų. Muziką "Neparašytam laiškui" sukūrė kompozitorius Antanas Kučinskas. Pasak B.Marcinkevičiūtės, "Neparašytas laiškas" jokiu būdu nėra bandymas atskleisti paslaptis, kurias M.Pečkauskaitė nusprendė išsaugoti, prieš pat mirtį paprašiusi sesers sudeginti jos dienoraščius. Filmas - poetinės intuicijos bandymas įskaityti neparašytus meilės žodžius tarp eilučių, nuotraukose, Šatrijos Raganą menančiose vietose.

Vengiant muziejiškumo ir perdėto dokumentalizmo, filmas pakyla iki universalaus matmens, pasakojimo apie kaitą, laiką, praeities ir dabarties santykį, dogmų ir žmogiškos prigimties susidūrimą bei tai, kad, pasak "Neparašyto laiško" režisierės, visi meilės laiškai lieka neparašyti iki galo.

Sankt Peterburgo teatro institute baigusi aktoriaus meistriškumo ir režisūros studijas B.Marcinkevičiūtė vaidina keliuose Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliuose, su savo sukurtais monospektakliais aktorė apkeliavo daugelio tarptautinių teatro festivalių ir pelnė ne vieną apdovanojimą. Taip pat B.Marcinkevičiūtė išleido poezijos rinkinius "Neišsiųsti laiškai", "Kokoro" bei "Solo".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)