Nuo sausio 11 iki 18 dienos, specialių balsavimo anketų būdu, apie geriausius filmus, aktorius, režisierius ir kitas nominacijas savo nuomonę išsakė kino žinovai/profesionalai. Iš viso ORE apklausė 29 kino žinovus: kritikus ir apžvalgininkus, po vieną balso teisę turėjo visi Lietuvos filmų platintojai, balsavo ir Lietuvos kino teatrų atstovai.

Sausio 25 dieną oficialioje “Ore kino apdovanojimų 2000” interneto svetainėje paskelbti kino žinovų išrinktieji 2000-ųjų metų kino geriausieji ir blogiausieji.

Geriausia metų juosta pripažinta Jimo Jarmuscho drama “Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias”. Pasakojimas apie Rytų filosofija besivadovaujantį profesionalų žudiką taip pat laimėjo “Aštriausio ir drąsiausio filmo” titulą. “Geriausiu vyro vaidmeniu” kino žinovai išrinko to paties filmo pagrindinį aktorių Forestą Whitakerį.

Vienas populiariausių praėjusiais metais Lietuvoje rodytų filmų “Matrica” sulaukė pripažinimo dvejose nominacijose: “Metų veiksmo/siaubo filmas” ir “Šviežiausias vaizdas” (už geriausiai filme išnaudotas technines galimybes). “Metų komedija” tapo serbų režisieriaus Emiro Kusturicos čigonų istorija “Morčius arba Katytė juoda, o katinas baltas”.

Prieštaringai vertinto filmo “Šokėja tamsoje” pagrindinio vaidmens atlikėja Bjork laimėjo nominacijoje “Geriausias moters vaidmuo”. 2000-ųjų metų kovą Oskarą™ už geriausią režisūrą pelnęs britas Samas Mendesas, neliko nepastebėtas ir Lietuvoje. Už darbą šeimyninėje tragikomedijoje “Amerikos grožybės” jis pripažintas “Įdomiausiu nauju režisieriumi”.

Nominacija “Lietuvos platintojų liapsusas”, skirta pažymėti labiausiai lauktą filmą, kuris buvo premjeruotas pasaulyje 2000-aisiais, tačiau Lietuvos žiūrovo praėjusiais metais taip ir nepasiekė. Nugalėtoju šioje nominacijoje tapo komedija “Būti Džonu Malkovičiumi”, pasakojanti apie slaptas duris, vedančias į kino žvaigždės pasaulį.

Labiausiai kino žinovus nuvylė praėjusiais metais rodyta Danny Boyle’o juosta “Paplūdimys”, iš kurios buvo tikėtasi daugiau nei gauta. Tačiau “Blogiausiu metų filmu” pripažintas 200 milijonų JAV dolerių kainavęs farsas “Laukiniai vakarai”.

Metų kino teatro” apdovanojimą pelnė “Lietuvos” kino teatras. “Metų platintoju” išrinkti “Amfiteatro filmai”. Sausio 25-os dienos išvakarėse ORE pastarųjų dviejų nominacijų nugalėtojams įteikė apdovanojimų diplomus.

Kino teatro “Lietuva” direktorė Vida Ramaškienė, atsiimdama prizą, teigė tikrai nesitikėjusi pergalės šioje nominacijoje. “Maniau, kad laimės šiuo metu ypatingai aktyvus kino teatras “Vingis”, tačiau džiaugiuosi, jog labiausiai buvo įvertinta būtent “Lietuva”,- sakė kino teatro vadovė.

Gerinas Petkevičius iš “Amfiteatro filmų” taip pat buvo maloniai nustebintas, kad aplenkė konkurentus: “Smagu gauti apdovanojimus, tai įkvepia tolimesniems darbams”.

Savo favoritus rinko ir kino mėgėjai. Nuo sausio 11 iki 23 dienos, “Ore kino apdovanojimų 2000” interneto svetainė aplankyta per 1300 kartų. Kino mėgėjai užpildė 600 anketų iš kurių 48-ios buvo atmestos kaip negaliojančios, nes tų pačių asmenų buvo užpildytos po kelis kartus. Daugiausiai kino mėgėjų simpatijų pelnė “Amerikos grožybės” ir “Matrica”. Pilną nugalėtojų sąrašą galima pamatyti internete.

“ORE KINO APDOVANOJIMAI 2000” (Kino žinovų nugalėtojų sąrašas)

Metų komedija - “Morčius arba Katytė juoda, o katinas baltas” Metų veiksmo / siaubo filmas - “Matrica” Aštriausias ir drąsiausias filmas – “Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias” Šviežiausias vaizdas – “Matrica” Geriausias moters vaidmuo - Bjork už vaidmenį filme “Šokėja tamsoje” Geriausias vyro vaidmuo - Forest Whitaker už vaidmenį filme “Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias” Įdomiausias naujas režisierius - Sam Mendes už “Amerikos grožybės” Lietuvos platintojų liapsusas - Being John Malkovich Metų kino teatras - “Lietuva” (Vilnius) Metų platintojas - “Amfiteatro filmai” Metų nusivylimas - Danny Boyle`as už “Paplūdimį” Blogiausias metų filmas – “Laukiniai Vakarai” Geriausias metų filmas – “Šuo vaiduoklis: samurajaus kelias”