Tokią, kurios pamiršti negalima ir kuri, palikusi paslaptį kažkieno širdyje, niekada nerūdija. Ir, ko gero, niekas taip liūdnai ir svajingai nenuteikia sentimentaliems apmąstymams, kaip pasakojimas apie prarasta laiką, tokį, kuriuo galima gyventi, bet kurio sugrąžinti jau nebepavyks. Šį momentą puikiai suvokia ir Holivudo dramaturgai.

„P.S. MYLIU TAVE“

Šis filmas pastatytas pagal airės Cecelijos Ahern knygą, kurią autorė, beje, Airijos ministro pirmininko dukra, parašė būdama vos 21-erių. Jauna mergina istorijos ašimi pasirinko mylimą žmogų praradusios jaunos merginos išgyvenimus. Tačiau ji nenorėjo, kad siužete esantys praradimai ir mirtis žiūrovus pravirkdytų. Atvirkščiai, ji ironiškai pažvelgė į tokiais gyvenimo momentais užpuolantį liūdesį ir pabandė jame surasti šviesių spalvų.

Knygos ekranizacijos autorius – režisierius Richardas LaGravenesse daug veiksmo perkėlė į visiems labiau atpažįstamą Niujorką, ir šios istorijos kino variantą įrėmino Holivudo studijai būtiname romantinės melodramos žanre. Kino pasakojimas tapo labiau kosmopolitinis. Liūdnus įvykius lydi profesionaliai scenaristų nušlifuoti dialogai, verčiantys juoktis tada, kai matome šermenis, tačiau šio filmo komedija nepavadinsi.

Tiesiog jis panašus į tokį pat norą bendrauti su mirusiu artimuoju, kaip kad rodė panašūs ir populiarūs kino kūriniai: „Vaiduoklis“ (rež. Jerry Zucker), „Kur nuneša sapnai“ (rež. Vincent Ward) ir daugelis kitų.

Kiek tai juokinga, kiek graudu – pažiūrėję spręskite patys. „P.S. Myliu Tave“ turinys irgi susijęs su mirtimi, bet liūdnas akimirkas kompensuoja linksmos ir romantiškos situacijos. Pagrindinė herojė netenka mylimo vyro, bet gauna nerealią galimybę išdžiovinti ašaras, padainuoti karaoke, iškrėsti keletą šunybių, patekti į juokingas situacijas ir užmegzti meilės romanus... net su trejais vyrukais.

Ir tai nėra mylimo žmogaus išdavystė. Atvirkščiai. Susirgęs sunkia, nepagydoma liga, prieš iškeliaudamas Anapilin herojės vyras parašė mylimajai 10 laiškų su specialiomis instrukcijomis, kuriuos ji turėtų gauti kiekvieno mėnesio pradžioje, būtinai įvykdyti nurodytą planą ir iš naujo atrasti gyvenimo džiaugsmą.

Rimtas iššūkis teko pagrindinio vaidmens atlikėjai, vienai geidžiamiausių kino žvaigždžių Hilary Swank. Šį ryškių bruožų aktorė ne kartą vaidino tai, kas jai lyg ir neturėjo tikti. Dramoje „Vaikinai neverkia“ ji su pasiaukojamu azartu suvaidino lesbietę, persirenginėjančią fermeriško stiliaus vaikinu. Vėliau veteranas Clintas Eastwoodas leido ją į bokso ringą dramoje „Mergina, verta milijono“.

Abu vaidmenys aktorei atnešė po „Oskaro“ statulėlę. Briano De Palmos filme „Juodoji orchidėja“ ji puikiai atrodė stilizuotame retro „nuare“, o štai suvaidinti gedinčią romantišką merginą Holly, nenuvilti knygos gerbėjų ir įtikinamai suderinti liūdesį bei su publikos juokinimą – tai buvo naujas, rizikingas iššūkis.

Jai gerai akomponuoja patyrusios aktorės Kathy Bates, Lisa Kudrow, Gina Gershon, o daugelį moterų ilgesingai atsidusti privers mirusio vyro Gerry`io personažas, kurį atlieka škotų kilmės aktorius Gerardas Butleris („Operos fantomas“, „300”).

Filmo treileris:

„PASLAPTIS IŠ PRAEITIES“

Šis filmas – tai dar viena knygos ekranizacija, kurią sukūrė vienas geriausių pasaulio operatorių vengras Lajosas Koltai, režisieriaus duonos paragavęs 2005-siais, kai Berlyno kino festivalio konkurse pristatė juostą „Likimo atstumtas“ – neįprastą dramą apie holokaustą. „Paslaptis iš praeities“ – antrasis Lajosas Koltai filmas, kuriam jis pasirinko absoliučiai kitą stilių ir ryžosi ekranizuoti rašytojos Susan Minot 1998-ųjų bestselerį „Vakaras“, kurio veiksmas vystosi dviejuose skirtinguose laikotarpiuose (1954-siais ir 1998-siais metais).

1954-ieji. Anė Grant (akt. Claire Danes) atvyksta į geriausios draugės Lailos Vitenborn (akt. Mamie Gummer) vestuves. Čia mergina iš pirmo žvilgsnio susižavi jaunu gydytoju Harisu Ardenu (akt. Patrickas Wilsonas), bet judviejų meilės romanas nuo pat pradžių yra paženklintas bloga lemtimi ir sukelia ypač šiurpių pasekmių Lailos broliui Budžiui (akt. Hugh Dancy). Ir tik po 45 metų, paskutinėmis Anės gyvenimo dienomis padrikų kalbų sukūryje mirštanti moteris savo dukterims Ninai (akt. Toni Colette) ir Konstanzai (akt. Natasha Richardson) vis dažniau sumurma žodį „Harisas“, kuris slepia didžiąją jos gyvenimo paslaptį.

Iki paskutinės akimirkos Anė nedrįso atskleisti tikrosios tiesos apie prieš penkis dešimtmečius patirtas emocijas. Kukli informacija apie praeitį labiausiai sudomina Niną, kuri nori sužinoti daugiau apie tą paslaptingąjį Harisą.

Ji įžvelgia panašumų su motinos likimu, nes pati bėgioja nuo vieno vyro pas kitą ir niekaip neranda dvasinės ramybės. Nina taip pat slepia svarbią paslaptį ir nežino kaip teisingiau pasielgti, bet bijo padaryti neapgalvotą klaidą, kurią vėliau bus žymiai sunkiau atitaisyti.

Detektyvinį jausmų tyrimą padeda išspręsti į duris netikėtai pasibeldusi Laila (akt. Meryl Streep). Sužinojusi apie geriausios draugės mirtiną ligą, ji atvyksta paskutinį kartą susitikti, prisiminti lemtingąją praeitį ir gražiai atsisveikinti.

Beje, nereikėtų stebėtis, kad „Paslaptyje iš praeities“ vaidina daug įžymybių – Lajosas Koltai savo operatoriaus įdirbiu pateko į kino elitą ir jam sutinka filmuotis bet kokia kino žvaigždė. Papildomą intrigą filme kuria keturios aktorės, kurių vaidmenys susipina su realiu gyvenimu.

Vanessa Redgrave ir Natasha Richardson scenarijuje ir gyvenime yra motina ir duktė, o Meryl Streep kartu su dukterimi Mamie Gummer įkūnyja tą pačią personažę dviejuose laikotarpiuose ir pribloškia genetiniu panašumu. Mamie Gummer tapo bene didžiausiu filmo atradimu, nepalikdama abejonių, kad gali tapti didžia aktore ir nenusileisti motinos šlovei.

Filmo treileris:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją