„Žalgiris – Geležies diena” nukonkuravo Šarūno Barto projektą „Margiris“, kurį planuota kurti parodant Pilėnų tragediją. Kultūros ministras Jonas Jučas žurnalistams neigė, kad Š. Barto „Margirio“ ekranizacijos atsisakyta žinant, kad iki 2009 m. sukurti filmą nebeįmanoma.

Jis aiškino, kad komitete svarstytos keturios alternatyvos, tarp jų – ir nekurti nė vieno filmo. „Kadangi 2010 m. švęsime pakankami ženklų 600 metų Žalgirio mūšio jubiliejų, buvo nuspręsta dirbti ties šiuo projektu. Aišku, finansinės problemos šiek tiek išlieka“, - neslėpė J. Jučas.

Šįmet projekto vystymui bus skirta pusė milijono litų. Kuriant filmą, būtų sunaudotas beveik visas metinis šalies kino biudžetas. „Tada visi kiti kūrėjai būtų labai nuskriausti“, - sakė J. Jučas.

Dėl filmo kūrimo finansavimo su finansų ministru Rimantu Šadžiumi posėdyje taip ir nesusitarta. J. Jučas mano, kad gaunant pinigų iš ES programų, taupant lėšas išlaidas galima gerokai sumažint.

„Manau, kad valstybės investicija turi būti iki 10 milijonų litų, nes jeigu svorio centras persikeltų, pavyzdžiui, kitai šaliai, tada galbūt ne visai, mūsų manymu, visi prieš 600 metų buvę įvykiai būtų nušviesti taip, kaip mato mūsų istorikai“, - sakė kultūros ministras. Jis neslėpė, kad neaiški ir filmo „Žalgiris – Geležies diena” pasirodymo data. J. Jučo teigimu, iki 2010 m. sausio 1 filmą sukurti ne visiškai realu. „Mėnuo į vieną ar į kitą pusę“ , - bėdos nemato ministras.

Tema aktuali ir kitoms šalims

„Galvojame, kad šis projektas platesnis, regioninis, ši tema yra ne vien tik Lietuvos, bet ir mūsų kaimynų lenkų, baltarusių, rusų, ukrainiečių, vokiečių“, - Žalgirio mūšio temos pasirinkimą aiškino premjeras Gediminas Kirkilas.

Jo teigimu, filmą sukurti bus spėta laiku, jei bus „teisingai sudėliotas finansavimas“. Premjeras mano, kad filmo kūrime svarbi ir kitų šalių kaimynystė - filmas būtų reklamuojamas ir kitose šalyse. Anot G. Kirkilo, Lietuvos kino filmų rodymo rinka pernelyg maža, tad reikalingas regioninis projektas.

Kaip praneša Vyriausybės spaudos tarnyba, „Žalgiris – Geležies diena“ yra epinė drama, skirta vienam svarbiausių, lemtingam Lietuvos istorijos epizodui – Žalgirio mūšiui, kuriame jungtinė Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė nugalėjo Kryžiuočių ordiną. Scenarijuje atspindėti įvykiai atskleidžia vieno audringiausių Lietuvos valstybės kūrimosi laikotarpių dvasią, kai savo jėgas valdovų sostuose išbandė Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas ir būsimas Lenkijos karalius Jogaila.

Pagrindinis dėmesys filmo scenarijuje skiriamas Lietuvos kunigaikščių santykių evoliucijai, atskleidžiamas dviejų asmenybių ir dviejų valstybių suartėjimas, padėjęs sutelkti jėgas lemiamai kovai su grėsminga priešo kariuomene.

Scenarijaus autoriai yra Juozas Marcinkevičius, Marius Daškus ir Raimundas Banionis (pastarasis taip pat yra ir režisierius), istorijos konsultantas – Rimvydas Petrauskas, kino konsultantai – Marijonas Giedrys ir Vytautas Vilimas.

Filmo premjera numatoma 2010 m. liepos mėnesį. Kultūros ir Finansų ministerijos svarstys istorinio filmo “Žalgiris – Geležies diena” sukūrimo finansavimo klausimą, rengiant 2009 ir 2010 m. valstybės biudžeto projektus.

Užsienio reikalų ministerijos paprašyta derėtis su galimais užsienio parneriais dėl paramos kuriant ir demonstruojant šį filmą. Krašto apsaugos ministerija ketina padėti filmuojant masines scenas.

Per visą nepriklausomos Lietuvos gyvavimo laikotarpį nebuvo sukurtas nė vienas istorinis vaidybinis pilnametražis filmas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją