Viešnagė Japonijoje kino kūrėjams suteikė galimybę skleisti informaciją apie lietuvių kiną. Pokalbiuose su Nacionalinio kino centro kuratoriais, kino tyrinėtojais, kinematografijos dėstytojais ir studentais, platintojais bei kino mėgėjais režisierius K. Vildžiūnas ir prodiuserė U. Kim pasakojo apie lietuvių kino raidą po Nepriklausomybės atkūrimo, aktualias problemas, lietuvių kino vietą tarptautiniame kontekste.

Pasak Kultūros ministerijos pranešimo spaudai, juostos „Aš esi tu“ peržiūros ir susitikimai su režisieriumi bei prodiusere, vykę gegužės 22 d. ir 27 d. dviejose NKC kino salėse, sulaukė didelio susidomėjimo, peržiūrose apsilankė ir žinomi japonų kino profesionalai. Ilgiau nei planuota užtrukusiuose filmo aptarimuose japonų žiūrovai savo aktyvumu nustebino pačius Nacionalinio kino centro kuratorius.

Prieštaringos nuomonės išprovokavo diskusijas. Vieni teigė nesupratę filmo ir prašė režisieriaus atkoduoti jo ištarmę, kiti neslėpė susižavėjimo ir, tarsi atsakydami į kritiką, pateikė filosofinių filmo poteksčių ir metaforinių personažų paveikslų interpretacijų.

Dar vienas „Aš esi tu“ filmo pristatymas vyko gegužės 26 d. Nihon universiteto Menų fakulteto Kinematografijos mokykloje. Nihon universitetas yra vienintelė Japonijoje aukštoji mokykla, rengianti kino profesionalus, turinti puikią techninę bazę.

Filmo peržiūra bei diskusija su dėstytojais ir studentais vyko peržengus kalbos ir kultūrų barjerus. Atsakymams į didžiausią pluoštą klausimų, kurie varijavo nuo bendro pobūdžio domėjimosi iki specifinių profesionalių detalių, valandos buvo per maža. Susitikimo moderatorius kinematografijos katedros docentas Okuno išreiškė viltį, kad pirmasis susitikimas su Lietuvos kino atstovais paskatins Nihon universiteto ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bendravimą.

Po sėkmingo prisistatymo ES kino dienose Lietuvos ambasada jau sulaukė kvietimų dalyvauti Japonijoje vykstančiuose tarptautiniuose moterų filmų bei trumpametražių filmų festivaliuose. Nacionalinio kino centro vyriausiasis kuratorius ir Tarptautinės kino archyvų asociacijos (FIAF) vice prezidentas Hisashi Okajima pareiškė pageidavimą, kad Lietuva taptų šios organizacijos nare.

Kitais metais Europos Komisijos delegacija sieks pritraukti daugiau kino menininkų dalyvauti ES kino dienose Tokijuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją