Lietuvos žiūrovai turės unikalią galimybę pamatyti vieną geriausiai įvertintų praėjusių metų Kanų festivalio filmų „Popiežiaus tualetas“ (El Bano del Papa / The Pope's Toilet). Po krikšto saulėtoje Prancūzijos Rivjeroje Urugvajų atstovaujanti komedijinė drama aplankė daugelį svarbiausių tarptautinių kino festivalių ir iškovojo prestižinius prizus, tarp kurių San Sebastjano ir San Paulo festivalių trofėjai.

Pasak organizatorių „ShowNet Entertainment“ pranešimo spaudai, „Popiežiaus tualeto“ scenarijus paremtas tikrais įvykiais, kurie nukelia žiūrovus į dešimties metų senumo įvykius, kai Urugvajuje lankėsi Romos popiežius Jonas Paulius II. Šis vizitas sukėlė ant kojų mažo pasienio miestelio Melo gyventojus, kurie pradėjo mąstyti apie skurdžią kasdienybę atpirksiančius verslo planus.

Jie įtiki, kad Šventojo Tėvo pasirodymas išspręs visas finansines problemas ir sukraus turtus ateičiai. Miestelyje sparčiai pasklinda gandai, kad 50 000 brazilų ketina pereiti valstybinę sieną ir dalyvauti šventose mišiose. Gudrūs vietiniai nusprendžia tuo pasinaudoti ir pasiūlyti svečiams pačių įvairiausių pramogų, nacionalinių vaišių ir svaigiųjų gėrimų.

Nuoširdus bedarbis Beto turi dar geresnę idėją - atidaryti tualetą ir prausyklą, kur prisikimšę pilvus ir apsvaigę maldininkai už simbolinį mokestį galėtų atsipalaiduoti ir apsivalyti. Naujas statinys reikalauja investicijų, todėl vyrukas ryžtasi dviračiu vežioti kontrabandą iš Brazilijos, paaukoja dukters mokslams sutaupytus pinigus ir sudaro sutartį su muitininku.

Tiesiai iš šių metų Kanų mugės į Lietuvą šiemet atkeliaus itin karšta naujiena - nepriklausomo kino filmas iš JAV „Balastas“ (Ballast), kurį ypač aukštais balais įvertino įtakingų leidinių „Variety“, „Screen International“ ir „The Hollywood Reporter“ kritikai.

Iš karto po premjeros „Sundance“ nepriklausomo kino festivalyje debiutuojančio režisieriaus Lance'o Hammerio sukrečiančiai dramai buvo pranašaujama šviesi ateitis. Už kuklų biudžetą nufilmuotas ir neprofesionalių aktorių suvaidintas kūrinys sulaukė kvietimo į 2008-ųjų Berlyno kino festivalio konkursinę programą, kurioje itin retais atvejais atsiranda vietos prieš kelias savaites kitame prestižiniame renginyje startavusiam ir dar apdovanotam filmui.

„Balastas“ yra pats šviežiausias ir karščiausias viso pirmojo kino festivalio sezono filmas, kurį organizatoriai su pasididžiavimu rekomenduoja visiems gero autorinio kino gerbėjams ir naujų talentų mėgstantiems ieškoti žiūrovams. Misisipės deltos apylinkių gyventojai turbūt niekuomet negalvojo apie vaidybą kine, todėl entuziastingai sureagavo į filmo kūrėjų iškabintus skelbimus.

Dramoje nėra jokios muzikos, o natūralūs garsai prideda šiai išgalvotai istorijai tikroviškumo.

Emocingoje erotinėje dramoje „Išgelbėk mane, Erosai“ (Help Me Eros), į kurią bus įleidžiami žiūrovai tik nuo aštuoniolikos metų, Azijos kino genijus Tsai Ming-Liangas iš Taivanio užleido režisieriaus kėdę savo nuolatiniam aktoriui Lee Kangui-Shengui („Kaprizingas debesis“, „Nenoriu miegoti viena“, „Kuri dabar valanda?“), o pats tapo prodiuseriu.

Stilingai nufilmuotoje, subtilių metaforų ir filosofinio simbolizmo kupina istorija jaudinančiai pasakoja apie vienišumą ir nepasitenkinimą vartotojiška kultūra. 2007-ųjų Venecijos kino festivalio konkurse debiutavusio filmo paklausa nemažėja iki šiol - jį savo programoje siekė turėti Toronto, Pusano, Roterdamo ir kitų festivalių, tarp jų, žinoma, ir „Gala“ festivalio organizatoriai.

Antrą kartą savo karjeroje režisieriumi tapęs Lee Kangas-Shengas ne tik parašė scenarijų, bet ir sukūrė pagrindinį vaidmenį. Jo herojus Ah Jie prarado visas santaupas akcijų biržoje ir paslapčia gyvena bankui užstatytame, prabangiai įrengtame bute, kurio tualete augina marihuaną, kad sunkiomis akimirkomis turėtų ką parūkyti.

Depresijos apimtas ir sėkmingą karjerą sužlugdęs nevykęs verslininkas nuolat skambina psichologinės pagalbos telefonu ir atvirai pasakoja apie ketinimus nusižudyti. Savo gyvenimą jis taip pat praskaidrina fantazuodamas apie aistringą meilės romaną su mergina, kurios malonų balsą girdi telefono ragelyje, bet nežino kaip ji atrodo. Vaikinas pradeda susitikinėti ir seksualiai santykiauti su gražuole Shin, kuri moka panaudoti savo kūną, kad įsiūlytų riešutėlius pro neoninėmis šviesomis išryškintą užeigą pravažiuojantiems vairuotojams.

Tuo pačiu jis nepraleidžia progos persekioti seksualiai atrodančią merginą, kurią klaidingai laiko telefonine gelbėtoja. Bet geriausias pasaulyje seksas ir egzotiniai maisto patiekalai suteikia tik laikiną palaimą, nes Ah Jie gyvenimo kelias vis tiek rieda į niekur.

Festivalis toliau pratęs pažintinę kelionę į egzotiškąjį, muzikalų, romantišką ir spalvingą Bolivudą, kurio pirmąsias juostas pristatė balandžio mėnesį. Kritikai teigia, kad vieną kartą pažiūrėjus muzikinę dramą „Namastey London“, norisi sugrįžti į kino teatrą dar kartą. Geriausios Indijos kino tradicijos atvažiavo atostogų į Londoną, kurio žinomiausiais turistiniais maršrutais pasileis masinis šokių, dainų ir jausmų karnavalas.

Lengvos ir neįpareigojančios vasariškos pramogos sukūryje susilieja Rytų ir Vakarų kultūrų konflikto satyra, meistriškos choreografijos šokiai, linksmi nesusipratimai tarp tėvų ir vaikų.

Žavioji aktorė Katrina Kaif vaidina Indijoje gimusią, bet Londone gyvenančią merginą Jasmeet. Ji turi Anglijos pilietybę ir lengvai adaptavosi prie britiško gyvenimo būdo, todėl net nenori klausytis šeimos paistalų ir nuolatinių pamokslų. Vienturtės dukters pasirinkimu nusivylęs tėvas nusprendžia sugrąžinti ją arčiau indiškų šaknų ir ištraukti iš Vakarų kultūros vergovės. Kategoriškai nusiteikęs vyras paslapčia suorganizuoja privalomas vestuves su pačiu tikriausiu Panjabi, kuris turėtų akimirksniu sužavėti ir pamilti trumpų atostogų namo atvykusią Jasmeet.

Žiūrimiausi

Kartu su „Namastey London“ bus rodomas ir praėjusio mėnesio žiūrimiausias ir didžiausią per pirmąjį sezoną „Gala“ festivalio svetainėje balsų persvarą surinkęs filmas – „Om Shanti Om“. Festivalio organizatoriai pakartotinai parodys kelis prabangiausio, pelningiausio ir garsiausio indiško Bolivudo miuziklo seansus su ryškiausia Indijos žvaigžde Shakhu Rukh Khanu.

Populiariausiais ir daugiausia visuomenės dėmesio sulaukusiais festivalio filmais tapo „Orkestro vizitas“, „Išlaisvink save nuo televizijos“, „Skafandras ir drugelis“, „Blogi įpročiai“, „Om Shanti Om“, „Tai – Anglija“, „Grūdo paslaptis“, „Lynchas“ ir kiti pasauliniai kino šedevrai. „Gala“ kino festivalis startavo praėjusių metų lapkričio pabaigoje ir kiekvieno mėnesio paskutinę savaitę Lietuvos žiūrovams pateikė nuo keturių iki septynių juostų iš įvairių pasaulio šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją