Itin populiaraus Brodvėjaus šou motyvais paremtas to paties pavadinimo filmas nominacijų nepašykštėjo ir jame vaidinusioms žvaigždėms: geriausios aktorės ir geriausio aktoriaus kategorijoje minimi Renee Zellweger. Catherine Zeta-Jones ir Richardas Gere'as.

Populiariausių muzikinių komedijų kategorijoje be "Čikagos" dėl apdovanojimo varžosi populiarus nepriklausomo kino kūrėjų filmas "Mano didelės ir storos graikiškos vestuvės" (My Big Fat Greek Wedding), komedija su Hugh Grantu "Gyvenimas pagal jį" (About A Boy), juosta "Nikolasas Niklbis" (Nicholas Nickleby) ir kritikų itin palankiai sutikta "Adaptacija" (Adaptation).

"Auksinio gaublio" apdovanojimus skiriančios Holivudo užsienio spaudos asociacijos prezidentė Dagmar Dunlevy teigia, kad iš dalies geram "Čikagos" pasirodymui įtakos turėjo pernykščio miuziklo "Mulen Ružas" (Moulin Rouge) sėkmė. "Miuziklai vėl tampa populiarūs", - sakė ji.

Trečiąją vietą tarp didžiausių pretendentų į apdovanojimus užima "Adaptacija", pristatyta šešiose kategorijose. Geriausiu muzikinės komedijos aktoriumi nominuotas Nicolas Cage'as, geriausiu režisieriumi - Spike'as Jonze'as, geriausio scenarijaus autoriais - Charlie ir Donaldas Kaufmanai.

Virginios Woolf romano "Misis Dalovėj" (Mrs. Dalloway) motyvais sukurta juosta "Valandos" (The Hours), pasakojanti apie tris moteris, tarp jų ir kūrinio autorę, varžysis septyniose kategorijose. Filmas pristatytas geriausio draminio filmo kategorijoje, o dėl geriausios dramos aktorės titulo kovos dvi jame nusifilmavusios žvaigždės - Nicole Kidman ir Meryl Streep.

Geriausios dramos titulą pretenduoja gauti ir juosta "Apie Schmidtą" (About Schmidt), kurios žvaigždė Jackas Nicholsonas minimas tarp pretendentų į geriausius dramos aktorius. Šioje kategorijoje taip pat varžysis Martino Scorseses "Niujorko gaujos" (Gangs of New York), Romano Polanskio režisuota holokausto drama "Pianistas" (The Pianist) ir epinis fantastinis filmas "Žiedų valdovas: dvi tvirtovės" (The Lord of the Rings: The Two Towers).

Holivudo užsienio spaudos asociacija "Auksinio gaublio" apdovanojimus įteiks kitų metų sausio 19-ąją. Beverli Hilse vyksianti ceremonija bus tiesiogiai transliuojama per televiziją.

Kasmet teikiami apdovanojimai kino gerbėjams leidžia spėti, kokie filmai sieks aukščiausio Jungtinių Valstijų kino industrijos apdovanojimo - "Oskaro", kurį kovo mėnesį teikia Holivudo kino meno ir mokslo akademija.

Bene didžiausia "Auksinių gaublių" staigmena tapo kritikų išgirtojo "Toli nuo dangaus" (Far From Heaven) nesėkmė - juosta nepapuolė į dramos filmų kategoriją , nors jos žvaigždė Julianne Moore pristatyta geriausios dramos aktorės apdovanojimui.

Pastarojoje kategorijoje minima ir juostos apie santuokinę neištikimybę "Neištikimoji" (Unfaithful) aktorė Diane Lane (Dajan Lein) bei meksikiečių dailininkės Fridos Kahlo vaidmenį filme "Frida" (Frida) sukūrusi Salma Hayek.

Dėl geriausio dramos aktoriaus vardo J.Nicholsono laukia nuožmi kova su "Niujorko gaujų" bosu Danieliu Day-Lewisu, "Tyliuoju amerikiečiu" (The Quiet American) Michaelu Caine'u, "Pianistu" (The Pianist) Adrienu Brody ir vaidmenį juostoje "Sugauk mane, jei gali" (Catch Me If You Can) sukūrusiu Leonardo DiCaprio.

Tiek "Apie Schmidtą", tiek "Niujorko gaujos" turi po penkias nominacijas ir yra minimi tarp penkių filmų, kurie pretenduoja susižerti daugiausiai "gaublių".

Geriausios muzikinės komedijos aktorės kategorijoje be R.Zellweger ir C.Zeta-Jones minimos Goldie Hawn iš filmo "Seserys Bendžer" (The Banger Sisters), Nia Vardalos (Nija Vardalos) iš "Mano didelės ir storos graikiškos vestuvės" ir ekrano naujokė Maggie Gyllenhaal, sukūrusi vaidmenį juostoje "Sekretorė" (Secretary).

Šių metų staigmena vadinamas Kieranas Culkinas, pristatytas geriausio muzikinės komedijos aktoriaus kategorijoje už rolę filme "Igbis susimovė" (Igby Goes Down). Su juo dėl minėtojo titulo varžosi N.Cage'as ir R.Gere'as bei "Gyvenime pagal jį" suvaidinęs Hugh Grantas ir "Girtoje nuo punšo meilėje" (Punch-Drunk Love) nusifilmavęs Adamas Sandleris.

Geriausio režisieriaus apdovanojimui pristatyti: S.Jonze'as už "Adaptaciją", Stephenas Daldry už "Valandas" (The Hours), Peteris Jacksonas už filmą "Žiedų valdovas: Dvi Tvirtovės" (The Lord of the Rings: The Two Towers), Robas Marshallas už "Čikagą", Alexandras Payne'as už "Apie Schmidtą" ir M.Scorsese už "Niujorko gaujas".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją