Paskirtis bus saugoma

Nei gyvo, nei mirusio „Romuvos“ kino teatro likime atsiranda vilties išgyventi. Kauno nekilnojamo kultūros paveldo taryba nutarė siūlyti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos įrašyti kino teatrą į kultūros vertybių registrą.

„Mūsų akte nurodoma, kad viena svarbiausių „Romuvos“ vertingųjų savybių yra jos pradinė paskirtis – rodyti kiną. Ji per dešimtmečius išliko nepakitusi“, – sakė Kultūros paveldo skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Navickaitė.

Pasak šio skyriaus vedėjo Rimgaudo Miliukščio, įrašyti į vertybių registrą prieškariu pastatytus „Romuvos“ ir „Dainos“ kino teatrus ketinta dar anksčiau, bet nesusirinkdavo tarybos kvorumas. Paskutiniame posėdyje tokį sprendimą ekspertai priėmė vienbalsiai.

„Romuvai“ šis aktas yra rimtas saugiklis išsaugoti kino teatro funkciją. Toks pat dokumentas buvusį „Dainos“ kino teatrą saugos tik nuo radikalių architektūrinių pokyčių. Ten kinas nerodomas jau seniai, privačios bendrovės įsigytame pastate ketinama įrengti lošimo namus.

Kauno miesto tarybos kolegija yra nusprendusi pradėti derybas dėl akcijų išpirkimo iš bendrovės „Romuva“ mažojo akcininko. Savivaldybei priklauso beveik 80 proc. „Romuvos“ akcijų, likusios – bendrovės „Rosh“ direktoriui Ramūnui Šalūgai. Nepavykus susiderėti iki birželio 20 dienos, gali prasidėti negyvenamųjų patalpų nuomos su „Rosh“ nutraukimo sutartis, nors nepriklausomi teisės ekspertai įspėja, kad už tai savivaldybė šiai bendrovei turėtų sumokėti. Mat su „Rosh“ 2002 metais sudaryta sutartis yra palankesnė nuomininkui nei miestui.

Esą niekas nesikreipė

Pasimokiusi iš „Lietuvos“ kino teatro praradimo, „Romuvos“ išsaugojimą nekomercinio kino reikmėms remia visos šalies pilietiškai aktyvi visuomenė. Už tai pasisako Kinematografininkų sąjunga, nekomercinio kino bei medijos srityse dirbančios organizacijos, tokį siekį remia ir Kultūros ministerija. Po peticija, inicijuota „Kauno plėtros forumo“ ir viešosios įstaigos „Visos mūzos“, pasirašė keli tūkstančiai šalyje ir užsienyje gyvenančių tautiečių.

„Nekomercinio kino erdvė gyvybiškai reikalinga miestui, ji puoselėja kultūrinį klimatą. Netgi maži Europos miesteliai stengiasi turėti vietą, kur rodytų kitokį kiną“, – teigė sostinės „Skalvijos“ kino centro direktorė ir festivalio „Kino pavasaris“ meno vadovė Greta Zabukaitė. Tačiau balandžio 18-24 dienomis Kauną aplankysianti šio festivalio programa bus rodoma „Akropolyje“ esančiame „Forum Cinemas“.

Paklausta, kodėl nekomercinius filmus Kauno publika matys ne „Romuvoje“, G.Zabukaitė buvo nešneki ir pasiūlė kreiptis į kauniškės programos koordinatorę Giedrę Simanauskaitę. Pastaroji kalbėjo miglotomis frazėmis, minėjo „įvairų kontekstą ir įvairias aplinkybes“, vengdama tiesaus atsakymo į klausimą: ar „Romuva“ atsisakė priimti festivalio programą?

„Romuvą“ išsinuomojusios bendrovės direktorius R.Šalūga sako, kad dėl „Kino pavasario“ programos rodymo į jį niekas nesikreipė. „Aš pats esu labai nustebęs, kad organizatoriai pasirinko „Forum Cinemas“. Ką gi, matyt, jiems ten geriau. Tačiau tikrai būčiau sutikęs „Romuvoje“ priimti „Kino pavasario“ filmus, jei tik būčiau gavęs tokį pasiūlymą“, – net dusyk perklaustas tvirtai teigė verslininkas.

Pasirinko patogesnį variantą

Paskutinis nekomercinis kino renginys „Žiemos ekranai“ „Romuvoje“ vyko sausio pabaigoje – vasario pradžioje. Jį, kaip ir 2007 metų rudenį miestą nudžiuginusį Tarptautinį kino festivalį, surengė „Visos mūzos“. Jos direktorė Ilona Jurkonytė prasitarė, kad po „Žiemos ekranų“ santykiai su R.Šalūga pašlijo.

„Jis teigė daugiau nenorįs į panašius dalykus veltis, nes tai buvę nepelninga. Net išgirdau iš jo keistą frazę: aš daugiau jūsų renginių neremsiu. Kažin, ar rėmimu galima vadinti tai, kad jis negavo pelno. Manau, kad „Romuvą“ išsinuomojęs verslininkas negali ignoruoti miesto visuomenės kultūrinių poreikių, viską matuodamas tik savo naudos interesais.“

I.Jurkonytės teigimu, deramai priimti festivalio „Kino pavasaris“ programą „Romuvai“ nebūtų pavykę. „Tam reikalingi darbuotojai, reikia pasirūpinti filmų kopijomis. Su „Forum Cinemas“ šiuos reikalus tvarkyti paprasčiau. Be to, mano žiniomis, „Romuvoje“ jau nėra kino mechaniko.“

R.Šalūga, paklaustas „Kauno dienos“, kaip yra iš tiesų, šią žinią vadino gandu ir tikino, kad „Romuva“ kino mechaniką tebeturi.

Festivalio „Kino pavasaris“ lauktuvės, kurios bus atvežtos Kaunui, viliojančios. Balandžio 18-24 dienomis „Forum Cinemas“ 1-ojoje salėje nekomercinio kino gerbėjai galės pamatyti beveik dvidešimt filmų, kuriuos sukūrė Airijos, Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Prancūzijos, Japonijos, Švedijos, Rumunijos, Danijos, Pietų Korėjos, Egipto, Vengrijos kinematografininkai, taip pat vokiečių kino garsenybės Reinerio Wernerio Fassbinderio filmų retrospektyvą. Gaila tik vieno: kad alternatyvaus nekomercinio kino programa iš miesto kultūrinės ir istorinės atminties zonos persikraustė į šurmuliuojantį prekybos centrą.