Nepaisant lietuviškai išleisto Jeano Genet “Vagies dienoraščio”, publikacijų spaudoje ir teatre pastatytų garsiųjų Genet “Tarnaičių”, šis vienas reikšmingiausių XX a. prancūzų kūrėjų Lietuvoje dar menkai žinomas. Tikimės, kad “Meilės daina” sužadins susidomėjimą įvairialype Genet kūryba.

“Meilės daina” – nespalvotas, nebylus filmas, sukurtas 1950 m. Filmo herojai – skirtingo amžiaus kaliniai, ekrane rodomi jų geismų protrūkiai, šokiai, sapnai, meilės ir laisvės ilgesys. ”Meilės dainą“ galima apibūdinti kaip filmą – eilėraštį, vieną ryškiausių subjektyviojo avangardo pavyzdžių, parengusių 6-ojo dešimtmečio avangardo sprogimą.

Iš pradžių buvo sunku įsivaizduoti galimybę filmą parodyti viešai. Filmo premjera įvyko tik 1954 m. Prancūzų sinematekoje, prieš tai jį sutrumpinus ir iškirpus erotines scenas. Dvidešimt metų “Meilės daina” buvo neprieinama prancūzų žiūrovams. 1964 m. filmo kopiją įsigijo Jono Meko “Film Makers’Co-Operative”. Pirmąjį filmo rodymą Niujorke nutraukė policija, Jonas Mekas atsidūrė kalėjime.

”Raporte iš kalėjimo“ Mekas rašė: “Detektyvai, kurie žiūrėjo Genet filmą “Meilės daina”, nežinojo, kas yra Genet. Kai pasakiau jiems, kad Genet – pasaulinio garso menininkas, jie palaikė tai mano fantazija..”

“Meilės daina” - vienintelis paties Genet režisuotas filmas, užimąs ypatingą vietą ne tik eksperimentinio, bet ir gėjų kino istorijoje. Vėliau Genet parašė ne vieno filmo scenarijų, tačiau pats filmavo tik mėgėjiškai. Dauguma Genet kūrinių perkelti į ekraną – vieną garsiausių ekranizacijų - “Querelle” - sukūrė Raineris Werneris Fassbideris.

Tiksliai nežinoma, kada gimė “Meilės dainos” sumanymas, tačiau 1949 m. Genet pasiūlė savo senam draugui Nico Papatakisui tapti jo erotinio filmo prodiuseriu. Papatakis pakvietė kurti filmą profesionalią filmavimo grupę ir garsų operatorių Jacques’ą Natteau, kuris filmavo garsių prancūzų režisierių Jeano Renoiro, Marcelio Carne filmus. Tačiau Genet pageidavo, kad aktoriai būtų neprofesionalūs.

Pagrindinius vaidmenis “Meilės dainoje” sukūrė du svarbiausi Genet gyvenimo vyrai: Lucienas (Marius) Senemaud, tapęs ne vienos Genet knygos, eilėraščio ar dramos herojumi, ir Java (Andre/Dede B.). Juodaodį kalinį suvaidino Monmartro kabaretų šokėjas, kurio slapyvardis “Coco le Martiniquais”. Senąjį kalinį suvaidino iš Tuniso kilęs Monmartro kirpėjas. Tačiau scenoje, kur rodomas senojo kalinio penis, jį pakeitė dubleris Andre Reybazas – patyręs kino ir teatro aktorius, vėliau – režisierius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją