Tada, 1989-ais metais, Lietuvos muzikos akademijos diplomantai įkūrė privatų “Keistuolių teatrą”. Šou industrijos nišą pradėjo užpildyti aktoriai Ilona Balsytė, Aidas Giniotis ir Sigutis Jačėnas. Daugelis kritikų netapatino jų kūdikio su teatro kultūra. Tai buvo iš dalies teisinga.

“Keistuolių teatras” mums dovanojo tiesiog linksmybes, kurios vienijo studentiškų agitbrigadų šmaikštumą, profesionalių aktorių individualius talentus ir iki šiol labai Lietuvoje trūkstamą pramoginio miuziklo žanrą. Jie buvo mėgiami ir mėgiami iki šiol: dar ir dabar labai sunku gauti bilietus į nuolat atsinaujinantį “Keistuolių teatrą”.

Pirmieji DVD iš „Keistuolių teatro aukso fondo“ leis ne tik laimingiesiems sostinėje, bet ir visai Lietuvos auditorijai susipažinti su itin populiariais televizijais sukurtais Keistuolių kūriniais.

„PULKININKO HARALDO PRARADIMŲ KELIAS. 500 GRAMŲ VANDENS“

Vaidybinio filmo „Paskutiniai Brėmeno muzikantai“ režisierius Vaidas Lekavičius su Keistuoliais bendradarbiavo nuo 1990-ųjų metų, kai Lietuvos žiūrovams buvo pristatytas muzikinių klipų filmas „500 gramų vandens“, pripažintas geriausiu 1990-1991 metų sezono TV filmu. Analogiškas filmas “Pulkininko Haroldo praradimų klubas” pasirodė 1993-iaisiais metais. Abiejų šių filmų pasekmė – „Vogtų dainų“ garso takeliai (1995, 1996, 2001), graibstomi ir noriai klausomi tiek paauglių, tiek suaugusiųjų.

“Pulkininko Haroldo praradimų klubas” – sunkiai apibūdinamas kūrinys. Pamenu, kaip pats būdamas laisvamanis studentas dalyvaudavau panašių parodijų pastatymuose. Vaidas Lekevičius tokią žmonėms mielą studentišką saviveiklą įvairiapusiškai talentingų aktorių dėka pakėlė į profesionalaus televizijos reginio lygį. Jie mokėjo vaidinti, šokti, dainuoti. Vis dėlto, pirma tokia Keistuolių invazija į televizijos eterį atrodė keistai.

Lietuvos televizijos vadovai tuomet buvo nustebę. Teatras, toks organizmas, kuris nuolat prašė ir tebeprašo rėmimo, pats siūlė populiarų produktą ir lygiateisį bendradarbiavimą.

“Pulkininko Haroldo praradimų klubas” – tai muzikinis - satyrinis TV filmas, kuriame parodijuojama to meto televizijoms būdinga pseudointelektuali "kalbančių galvų" atmosfera... Vaidui Lekevičiui puikiai talkino aktoriai Ilona Balsytė, Aidas Giniotis, Andrius Kaniava.

„500 gramų vandens“ – penkių video novelių filmas, kurio siužeto pagrindą sudarė vyrų trupės "Erelis" muzikiniai kūriniai. Būtent ten skambėjo liaudies pamėgtos “vogtos dainos”.

Juk smagu prisiminti tą epochą, kai dar nebuvome pripratinti prie A.Valinsko pramoginių laidų, “Dviračio šou” ir panašių humoro reginių.

”GELTONŲ PLYTŲ KELIAS“

Šį muzikinį filmą vaikams televizijoje sukūrė jau tuomet populiarus teatro aktorius Aidas Giniotis su režisiere Asta Einikyte. "Geltonų plytų kelias" – improvizacija L. Franko Baumo pasakos "Ozo šalies burtininkas" motyvais. Ji pasakoja apie mažą mergaitę Doroti, kurią piktosios burtininkės Gingemos sukelta audra nuskraidino iš gimtojo Kanzaso į tolimą, paslaptingą ir nepažįstamą šalį. Apie nuotykius, patirtus keliaujant į Smaragdo miestą Geltonų Plytų keliu. Apie tris būtybes – Šiaudinę kaliausę, Geležinį medkirtį, Bailujį liūtą. Apie jų troškimų išsipildymą ir nelaimingą apgaviką – Smaragdo miesto burtininką.

Tame pačiame DVD yra trumpas filmukas apie tai, kaip buvo kuriamas „Geltonų plytų kelias“, kokius išbandymus teko patirti aktoriams, kaip pirmą kartą Lietuvoje televizijoje buvo panaudoti kompiuteriniai efektai.

“Geltonų plytų kelias“ - labai lyriška ir universali pasaka. Kol vaikai linksminasi, stebėdami Šiaudinės kaliausės pokštus ir Bailiojo liūto krūpčiojimus, klausosi pamėgtų dainelių, tėvai paslapčiomis atsidūsta, nes “Smaragdo miesto burtininkas” primena laikus, kai tikėjai stebuklais ir tuo, kad žaislai viską supranta ir viską girdi.

Kaip ir kitos pasakos, ši taip pat baigiasi laimingai. Piktoji burtininkė Gingema nugalėta, Doroti grįžta atgal į gimtąjį Kanzasą, o ją lydėję Liūtas, Medkirtys ir Kaliausė dėkoja, kad ji davė jiems tai, kas “gražiausia ir brangiausia pasaulyje – draugystę”.

“Svarbiausia įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose”, - sakė spektaklyje pats Smaragdo miesto apgavikas. Sunku su tuo nesutikti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją