Festivalio metu žiūrovai galės išvysti septynis žinomus režisieriaus darbus, kuriuose pagrindinės herojės yra moterys.

„Tradiciškai kino festivalyje „Šeršėliafam“ buvo pristatomi moterų režisierių sukurti filmai, parodomas moteriškas požiūris į įvairias temas. Šiemet norėjome praplėsti festivalio ribas ir parodyti vyrų režisierių sukurtų filmų apie moteris. Šiais metais tai bus vieno režisieriaus – kino klasiko I. Bergmano filmai,“ – pranešime spaudai retrospektyvą pristato viena iš kino festivalio „Šeršėliafam“ organizatorių Birutė Masaitytė.

Kartu su Švedijos ambasada ir Švedijos institutu pristatomoje I. Bergmano retrospektyvoje – ne vieną tarptautinį apdovanojimą laimėję filmai. 1973 m. Kanuose Didįjį prizą laimėjusiame režisieriaus filme „Riksmai ir šnabždesiai“ pagrindinės herojės – keturios moterys.

Viename interviu režisierius yra pasakęs, jog šių keturių moterų istorijos yra tarsi bandymas pažinti savo motiną neatkuriant biografijos, jos portreto tiesiogiai. Filme, daug simbolių, žaidimo spalvomis – balta, juoda, raudona.

Už geriausią režisūrinį darbą Kanuose apdovanotame (1958 m.) filme „Gyvenimo pakraštys“ veiksmas vyksta gimdyvių palatoje, kurioje rutuliojasi trijų moterų – Sevilijos, ką tik patyrusios persileidimą, stiprios ir sveikos Stinos bei Jiordis, kuri laukiasi nesantuokinio vaikelio ir svarsto apie abortą – istorijos. Moterys išgyvena prieštaringus jausmus, dvejones, skirtingai klostosi jų santykiai su vyrais.

Tarptautiniame moterų filmų festivalyje „Šeršėliafam“ rodoma I. Bergmano retrospektyva pavadinta pagal jo filmą „Tos visos moterys“, kuriame pasakojimas vyksta keliomis laiko plotmėmis. Moterų vidinis pasaulis, tarpusavio santykiai šeimoje nagrinėjami ir kituose I. Bergmano retrospektyvos filmuose: „Moterų paslaptys“, „Vasara su Monika“, „Sapnai“, „Rudens sonata“.

Trečiąkart vykstančio festivalio „Šeršėliafam“ atidaryme – lietuvių režisierės Janinos Lapinskaitės filmo „Šokanti ant stogų“ premjera. Taip pat žiūrovams bus parodyta speciali čekės režisierės Veros Chytilovos programa, kurioje bus parodyti keturi filmai: naujausias jos darbas „Malonios akimirkos“, taip pat filmai „Apie kažką kitą“, „Saulutės“ ir „Griūtis“.

Pagrindinėje festivalio programoje – ispanės Marijos Ripoll filmas „Tavo gyvenimas per 65 min“, prancūzės Aurelios Georges debiutinis filmas „Keliaujantis žmogus“, dviejų režisierių iš Slovėnijos filmai – Hanos A. W. Slak filmas šeimai „Tėja“ ir Majos Weiss „Meilės instaliacija“ bei švedės Anettes Winblad komedija „Baltoji padugnė“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją