Keturias dienas truksiantį renginį, pavadintą "Penki draugai iš Niujorko. Jonas Mekas, Dalius Naujokaitis, Auguste Varkalis, Julius Ziz - Žižliauskas", sudarys minėtų kino kūrėjų filmų peržiūra, teorinis eksperimentinio kino forumas ir paroda.

Režisieriaus J.Ziz - Žižliausko, D.Naujokaičio, Audriaus Naujokaičio ir A.Varkalio veikla vienaip ar kitaip susijusi su J.Meko įkurtu avangardinį kiną kuruojančiu centru "Anthology Film Archyves" Niujorke.

Šio renginio metu pirmą kartą Lietuvoje bus rodomi naujausi žymaus menininko, kino režisieriaus ir literato J.Meko filmai "Ar buvo karas" (2002 m.), "Ir kai aš taip vis stūmiaus toliau retkarčiais blyksteldavo grožio akimirkos" (2000 m.) bei juosta "Šiapus rojaus" (1999 m.).

Filmas apie lietuvių išeivijos veiklą JAV 1949 - 1952 metais, "Ar buvo karas" buvo sukurtas specialiai šiam renginiui ir bus saugomas renginį organizuojančiame Lietuvos teatro ir kino muziejuje (LTKM).

Rengiamose filmų peržiūrose tai pat bus parodyti J.Ziz - Žižliausko, Bruce'o Baillie, J.Meko, Keno Jacobso, Jeffo Perkinso ir kitų režisierių "Trijų vaizdų" filmai.

32 metų J.Ziz - Žižliauskas, kuris, be filmų, yra sukūręs pjesių bei džiazo operą, vadinamas didelio kino mėgėjų dėmesio sulaukusio "Trijų vaizdų" kino pradininku. Pasak jo, šio kino judėjimo koncepcija yra labai paprasta - iš trijų vaizdų sudaryta filmų kompozicija primena japonišką haiku poeziją.

35-erių metų režisierius ir muzikantas D.Naujokaitis Lietuvoje muzikavo įvairiuose džiazo kolektyvuose, dalyvavo Lietuvos ir užsienio džiazo festivaliuose, nuo 1995 metų "Anthology Film Archyves" kuruoja muzikinius renginius. Teatro ir kino muziejuje bus demonstruojamas jo filmas "Dienos sapnai" (2001 metai).

41-erių A.Naujokaitis - dailininkas, filmų kūrėjas, fotografas, iliustratorius, scenografas, tapybos, piešimo ir kompozicijos mokytojas, įvairiose Niujorko galerijose surengęs daugybę savo darbų parodų. LTKM bus parodytas jo video filmas ir nuotraukų ekspozicija.

46-erių metų A.Varkalis, baigęs Vilniaus dailės akademiją, nuo 1991 iki 1996 metų dirbo "Anthology Film Archyves". Menininko tapyba ir piešiniai buvo eksponuojami Lietuvoje, Vokietijoje, Niujorke. Taip pat A.Varkalis kuria video ir kino filmus. Eksperimentinio kino renginyje Vilniuje bus parodyti A.Varkalio abstraktieji filmai bei eksponuojami jo sukurti plakatai.

Šeštadienį tarptautinio eksperimentinio kino forumo metu eksperimentinio kino specialistai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos taip pat aptars avangardinės kultūros aspektus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją