Šis sunkiai ištariamas mokslinis terminas įvardina fenomeną, kai mūsų smegenyse esantys neuronai atspindi emocijas, kurias mes matome ekrane. Kitaip tariant, mes jaučiame tą patį.

Padažnėjęs širdies plakimas, padidėjęs kraujospūdis, nueinantys pagaugais ir prakaituojantys delnai – jeigu tą patiria ekranuose matomi herojai, mes – žiūrovai – jausimės lygiai taip pat.

Atlikti eksperimentai rodo, jog daugiausia empatijos susilaukė juosta „Romeo And Juliet“ („Romeo ir Džiuljeta“), kuriame vaidina Claire Danes ir Leonardo DiCaprio.

Tyrime dalyvavo tūkstantis savanorių, kurie buvo pajungti prie elektrodų tam, kad būtų galima išmatuoti jų širdies plakimo dažnumą ir kraujospūdį tuo metu, kai jie žiūrėjo įvairius filmus.

Mokslininkai aptiko, kad romantiškos scenos sužadindavo neuronus ir „versdavo žiūrovus jausti tas pačias emocijas, kurias jaučia herojai“.

Dešimt filmų, privertusių žiūrovą jausti herojų jausmus:

1. „Romeo ir Džiuljeta“ („Romeo and Juliet“)

2. „Kasablanka“ („Casablanca“)

3. „Vaiduoklis“ („Ghost“)

4. „Vėjo nublokšti“ („Gone with the Wind“)

5. „Titanikas“ („Titanic“)

6. „Užrašų knygelė“ („The Notebook“)

7. „Trumpas susitikimas“ („Brief Encounter“)

8. „Graži moteris“ („Pretty Woman“)

9. „Tegyvuoja meilė“ („Love Actually“)

10. „Purvini šokiai“ („Dirty Dancing“)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją