Kino juostoje "Getas", kurios filmavimo darbai prasidės sausio mėnesį Vilniuje, taip pat vaidins Lietuvos teatro meistrai Andrius Žebrauskas, Valentinas Masalskis, Vytautas Šapranauskas, Adrija Čepaitė, Nelė Savičenko, Nijolė Narmontaitė, Dainius Kazlauskas ir kiti.

Vilniaus žydų tragediją atspindinčią ir į dvidešimt kalbų išverstą Izraelio dramaturgo Joshua Sobolio pjesės "Getas" ekranizavimą režisuos tarptautinę patirtį turintis jaunosios kartos lietuvių kino režisierius Audrius Juzėnas.

1984 metais sukurta drama, pasakojanti apie Vilniaus gete veikusį mirčiai pasmerktųjų teatrą, buvo statyta 25 šalyse. Vilniuje, Akademiniame dramos teatre 1990 metais ją režisavo Jonas Vaitkus.

Pjesės autoriaus parašyto scenarijaus pagrindas - sukrečianti istorija apie tai, kaip Antrojo pasaulinio karo metais nacių okupuotame Vilniuje buvo įkurtas unikalus Rytų Europoje geto teatras, tapęs meno, kultūros ir dvasinio pasipriešinimo centru Vilniaus gete.

Siaučiant karui Lietuvoje, praėjus keturiems mėnesiams po Vilniaus žydų deportavimo į getus ir dviems mėnesiams po masinio žydų naikinimo Paneriuose pradžios, kurio metu buvo sušaudyta daugiau nei 50 tūkst. iš 70 tūkst. Vilniaus gyventojų žydų, nacių okupuotame Vilniuje, gete 1942 metų sausio 18 dieną ėmė veikti profesionalus teatras.

Per visą teatro egzistavimo laikotarpį - iki 1943 metų spalio 20-osios - dvidešimties tūkstančių Vilniaus geto gyventojų bendruomenė į geto teatro spektaklius ir kitus pasirodymus nupirko per 70 tūkst. bilietų. Teatro renginius žiūrėjo net žydų naikinimui vadovavę nacių ir lietuvių represinių struktūrų vadovai.

Kaip pirmadienį BNS sakė filmo režisierius A.Juzėnas, "Getas" bus filmuojamas Bokšto, Savičiaus ir kitose dar nerestauruotose Vilniaus gatvėse ir pastatuose.

Geto teatro patalpose, kur dabar yra įsikūręs "Lėlės" teatras, filmuojama nebus. Pasak režisieriaus, labiausiai autentišką geto atmosferą atitinka Rusų dramos teatras.

Pasak A.Juzėno, taip pat dėl filmavimo tariamasi su JAV kino žvaigžde Harvey Keiteliu. Visi aktoriai vaidins anglų kalba.

Filmo kūrėjai tikisi, kad šis istorinis filmas holokausto tema bus parodytas visame pasaulyje.

Unikalų projektą remia daugelis Europos šalių, Izraelis bei JAV, Lietuvos žydų bendruomenė, geto kalinių organizacijos, Tautinių mažumų departamentas, Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Lietuvos radijas ir televizija, Vokietijos, Lenkijos, Prancūzijos, Austrijos, Olandijos ambasados, o taip pat daugelis kitų visuomeninių organizacijų bei labdaros fondas "Vilniaus getas".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją