Kaip ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Lietuvos šokio informacijos centro direktorius Audronis Imbrasas, filmą kurti paskatino jau trijuose centro organizuojamuose "Naujojo Baltijos šokio" festivaliuose dalyvavusio Jo Stromgreno šokio spektaklis "Ten". Šio spektaklio pasaulinė premjera įvyko šiame festivalyje 2001 metais.

J.Stromgreno šokio trupės sukurtame spektaklyje ironiškai ir žaismingai atkuriama norvegų įsivaizduojama sovietinė realybė - skamba šeštojo ir septintojo dešimtmečio patriotinė ar lyriška rusų muzika, herojai taria frazes išgalvota kalba, kuri vakariečiams atrodo panaši į rusų.

Ši "kalba" ir panašus muzikinis takelis, pasak filmo kūrėjų, skambės ir filme "Plan B".

Pasak vieno iš režisierių J.Stromgreno, filmas, pasakojantis apie nedidelės teatro trupės klajones po provinciją "kažkur rytų Lenkijoje" gūdžiais sovietiniais laikais, buvo filmuojamas Kaliningrado srityje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Kaune, Vilniuje ir mažuose Lietuvos miesteliuose.

Filme nėra nuorodų į konkrečią vietą ir laiką, tačiau jame pasirodo jau į praeitį nugrimzdusios sovietinės atmosferos ir jos daiktinės tikrovės ženklai: trupė važinėja mažu GAZ autobusu, juos sekantys uniformuoti vyrai - pilkomis "Ladomis", šmėkšteli "Stolichnajos" etiketė ir t.t.

Pasak J.Stromgreno, Kaliningrado srityje nebuvo sunku atrasti autentiškos "natūros", nors vizų ir leidimų filmuoti šiame Rusijos regione gavimas buvo vienas didžiausių filmavimo nuotykių.

Lietuvoje buvo kiek sudėtingiau rasti nepakitusią aplinką, tačiau filmavimo grupė dar aptiko "sovietiškai" aptriušusių pastatų ir stebino vietinius gyventojus netikėtai sugrįžusiomis Lenino statulomis.

Filmo siužetas pagrįstas konfliktu tarp keliaujančios trupės lyderio Vasilijaus, kuris idealistiškai aitringai trokšta "naujų formų", ir jo ciniškojo materialisto brolio Viktoro.

Filme yra nemažai aliuzijų į Čechovo dramas: pagrindinė Vasilijaus svajonė pastatyti spektaklį viename didžiųjų Maskvos teatrų, ir "Tris seseris" primenantis šūkis "Į Maskvą!" tampa ironiškuoju filmo leitmotyvu.

Pasak antrojo filmo režisieriaus Runaro Hodne, klajojančios trupės aktorius vaidino norvegai, o jos sutinkamus žmones - lietuviai.

"Plan B" vaidina žymus Kauno dramos teatro aktorius Liubomiras Laucevičius, Vilniaus Mažojo dramos teatro žvaigždė Andrius Žebrauskas, taip pat Vytautas Kupšys, Artūras Orlauskas ir Viktoras Karpušenkovas.

Filme taip pat dalyvavo daugiau kaip 600 statistų.

Pasak filmą prodiusuojančios "Nordisc Film Production" kompanijos atstovo Rune Trondseno, šis mažo biudžeto filmas pasirodys Norvegijoje rugsėjo mėnesį, paskui bus demonstruojamas įvairiuose, pasak prodiuserio, "netikėtuose" festivaliuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją