Filmas festivalio komisijos buvo įvertintas kaip įspūdingas kino eksperimentas, kuris atskleidė išradingą dokumentikos formą, kuomet kino kamera fiksuojamas nevaržomas vaikų elgesys, rašoma pranešime spaudai. „Vaikai šiame filme tarsi nevaidina – jie natūraliai elgiasi situacijose, kurias jiems sukūrėme, o mes juos tik filmavome. Jiems tai buvo žaidimas, kuriame reikėjo elgtis natūraliai. Filme matomas vaikų juokas, kaip ir ašaros, yra tikros emocijos. Tai unikalu, nes suaugusieji tokias emocijas gali nebent suvaidinti,“ – sakė I. Kurklietytė.

Festivalyje, kuris šiemet šventė 30 metų sukaktį, buvo rodomi ir vertinami filmai iš 18 pasaulio valstybių, daugiausia Europos. „Varnų ežeras“ buvo vienintelė šiame festivalyje šiemet pristatyta lietuvių kūrybos kino juosta.

Artimiausiu metu filmas bus pristatomas tarptautiniuose kino festivaliuose Prancūzijoje, Rusijoje, Turkijoje, Graikijoje ir Suomijoje. Iki šiol jis jau buvo parodytas įvairiuose festivaliuose visame pasaulyje: Lenkijoje (Lato filmow, Torune), Kanų festivalio filmų mugėje, Kenijoje (Lola Kenya Screen, Nairobi), Graikijoje (International Panorama of Independent Film,Patras).

“Varnų ežeras” pasakoja apie keturis berniukus, kurie slepiasi nuo suaugusiųjų taisyklių apgriautoje sovietinėje karinėje teritorijoje, šalia NATO aviacijos bazės. Bunkeriuose ir angaruose gausu karinių paslapčių, o virš galvų skraido šiuolaikiniai naikintuvai. Vaikai paskelbia šią teritoriją jų „laisvės zona“, ir sename angare kuria savo lėktuvą, ruošiasi skrydžiui. Teritoriją jie gina nuo keisto klajūno, praminto Valkata.

Spalio-lapkričio mėn. filmą „Varnų ežeras“ bus galima pamatyti 10-tyje Lietuvos miestų: Klaipėdoje, Mažeikiuose, Ukmergėje, Zarasuose, Kėdainiuose, Varėnoje, Švenčionyse, Pasvalyje, Rokiškyje ir Marijampolėje. Juose bus rodomas filmas bei vyks susitikimai su kūrybine grupe. Šį turnė remia Lietuvos Kultūros ministerijos Vaikų ir Jaunimo kultūrinės edukacijos programa.

Dramos kūrėjų teigimu, „Varnų ežere“ pasakojama istorija apie jų bendraamžius labiausiai buvo siekiama sudominti vaikus, tačiau filmas skirtas visai šeimai. „Tai nėra įprastas pasakojimas apie tai, kaip žaidžia vaikai, kokių laisvalaikio pramogų jie geba prasimanyti. Kino juosta per vaikų elgesį subtiliai atskleidžia stiprius mažųjų žmonių pojūčius ir leidžia nuspėti jų likimus”, - pasakoja I. Kurklietytė.

Filmas „Varnų ežeras“ jau išleistas DVD formatu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją