Pasak S.Žalneravičiūtės, LKS primygtinai rekomenduojant, bendrovės "Lietuvos kino studija" ir "Lietuvos kinas" nutarė neduoti maratonui reikalingų filmų kopijų.

Ji pridūrė, jog kinematografininkai net nesiaiškino, kokie filmai yra atrinkti maratonui.

Kaip teigė kino teatro "Skalvija" direktorė Živilė Pipinytė, šios bendrovės savo atsisakymą duoti filmus aiškino tuo, kad organizuoti tokį renginį yra neetiška.

Pasak S.Žalneravičiūtės, maratono organizatoriai buvo pagąsdinti, jog bus paduoti į teismą. Ji pridūrė, jog "Skalvija" būtų rizikavusi organizuoti renginį, jei turėtų filmų kopijas.

5 kino kritikai - Rasa Paukštytė, Saulius Macaitis, Vaidas Jauniškis, Živilė Pipinytė ir Sonata Žalneravičiūtė - išrinko 10 blogiausių lietuviškų filmų. Šiam renginiui buvo atrinkti tokie filmai, kaip "Šešiolikmečiai" (režisierius Raimondas Banionis), "Parodų rūmai" (režisierius Marijonas Giedrys ir Andrius Šiuša, vaidina Andrius Mamontovas), "Atostogos" ( režisierė Audronė Lavinskienė), "Anglų valsas" (Gytis Lukšas) ir kiti.

Ž.Pipinytė pasakojo, jog Lenkijoje toks renginys įvyko. "Nors ir buvo protestų, renginio rodyti niekas neuždraudė", - sakė ji.

Ž.Pipinytės teigimu, į spaudos konferenciją pirmadienį buvo kviestas ir LKS pirmininkas Gytis Lukšas, bet jis dalyvauti atsisakė.

"Jei žmogus ką nors sukuria, jis viešam teismui ir pateikia darbą. Kodėl jis dabar turėtų bijoti?" - retoriškai klausė S.Žalneravičiūtė.

"Mane nemaloniai nustebino tai, kad kinematografininkai nenori diskutuoti apie savo filmus", - teigė Ž.Pipinytė. Ji pridūrė, jog tai įrodo, jog Sąjungos nariai nepasitiki kino kritikais ir neleidžia jiems patiems nieko spręsti.

Kino teatro "Skalvija" direktorė Ž.Pipinytė praėjusią savaitę BNS sakė, jog LKS pirmininkas G.Lukšas sąjungos vardu paprašė, kad "Blogiausių lietuviškų filmų maratonas" neįvyktų.

Ž.Pipinytės nuomone, šis renginys būtų naudingas lietuviškam kinui - paskatintų Lietuvos kinematografiją apsivalyti nuo klišių, kurios ryškiausios blogiausiuose filmuose.

Tuo tarpu G.Lukšas BNS korespondentui teigė, kad LKS negali piktintis šiuo renginiu, nes kino teatras yra savarankiška institucija. "Mes galim samprotauti, apgailestauti, kad tai daroma", - pabrėžė jis.

G.Lukšas svarstė, ar dabar yra tinkamas laikas rengti tokį renginį, kai sukuriami 1-2 lietuviški filmai per metus. Jis kėlė klausimą, ar įmanoma diskusija su tais žiūrovais, kurie ateis į "Blogiausių lietuviškų filmų maratoną" kaip į šou renginį.

"Tai buvo mums didelė pamoka. Nuo šiol būsime atsargesni", - apie neįvykusį renginį pirmadienį kalbėjo "Skalvijos" direktorė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją