Jamie Lee Curtis ir Lindsay Lohan duetas pastarajame filme puikiai atspindi motinos ir dukros, nesutariančių tarpusavyje, santykius bei kaip jie toliau vystosi, joms susikeitus kūnais, kai išlepinta paauglė maištininkė dukrelė pamato, kad tobulajame motinos pasaulyje ne viskas taip ir gražu, o motina suvokia, kad šiuolaikinėje mokykloje gyvuoja tikrų tikriausias džiunglių principas – „suėsk pats, nes kitaip tave suės“.

Rezultatas išėjo visai neblogas, ši komedija yra gana mėgstama tiek Lietuvos, tiek ir užsienio žiūrovų.

Taigi, po „Keistojo penktadienio“ imtis beveik visiškai analogiškos temos režisieriui Nick Hurran buvo nemaža rizika, kad jo „Tai mergina ar vaikinas?“ liks užmirštas tarp daugelio panašių variantų, ypač kai visas filmas yra absoliučiai tipiška amerikietiška komedija paaugliams – veiksmas vyksta mokykloje, čia mokosi du kaimynystėje gyvenantys vaikystės priešai: pirmūnė, gera mergaitė, bet snobiška Nelė, svajojanti mokytis Jeilio universitete, ir dailus, tačiau ne toks protingas amerikietiškojo futbolo (kaip gi be jo?) komandos kapitonas - velnių priėdęs Vudis.

Žinoma, jie vienas kito pakęsti negali, nes yra toookios priešingybės...

Mokyklos išvykoje į muziejų jie susiginčija prie senovinės pagonių dievo statulos, ir to pasekmes pajunta kitą rytą, atsibudę kiekvienas savo amžino priešininko kūne. Čia ir prasideda linksmybės: pradžioje ištyrinėjamas priešingos lyties kūnas ir jo funkcijos, o po to reikia gerai pasukti galvą, kaip neišsiduoti aplinkiniams, kodėl staiga tvirtasis sportininkas nei iš šio, nei iš to apsipila ašaromis, o geroji moksleivė ima keiktis lyg vežikas.

Čia vėl prabunda senoji neapykanta ir abu ima žlugdyti priešininko gyvenimą ir reputaciją, tačiau tai tęsiasi neilgai, kadangi tiek vienas, tiek kitas pamato, kad jų seniai puoselėtos svajonės apie ateitį gali ir neišsipildyti vien dėl to, kad jie kenkia vienas kitam.

Tad buvę priešininkai perlipa savo neapykantą ir suvienija jėgas, kad neprarastų taip ilgai siektų galimybių.

Iš esmės visą tolimesnį scenarijų galima lengvai atspėti, režisierius niekuo labai ir nenustebina. Taigi, atrodytų, kad tai tėra eilinis apsikeitimo kūnais temos klonas, apvilktas tipiškos amerikietiškos mokyklinės komedijos apdaru.

Tačiau režisierius Nick Hurran sugebėjo ir tokiomis nedėkingomis aplinkybėmis išspausti visai neprastą rezultatą – nors ir viskas atrodo mintinai žinoma, tačiau filmas žiūrisi pakankamai smagiai ir netgi šviežiai, parinktas geras pagrindinių aktorių duetas: Samaire Armstrong ir gabusis Kevin Zegers, pažįstamas iš puikiai kritikų įvertintos ir daug apdovanojimų pelniusios komiškos dramos „Transamerika“, kur suvaidino vieną pagrindinių vaidmenų - Felicity Huffman („Nusivylusios namų šeimininkės“) įkūnyto vyro, laukiančio lyties pakeitimo operacijos, paauglį sūnų.

Be to, yra tikrai nemažai smagių epizodų, nors vėlgi retkarčiais neišvengiamai apima jausmas, jog visa tai kažkur jau matyta, ir ne po vieną kartą.

Nepaisant visų minusų, romantinių komedijų gerbėjams ir visiems kitiems, užsinorėjusiems lengvo, linksmo filmuko su gera pabaiga, „Tai mergina ar vaikinas?“ turėtų palikti tikrai neblogą įspūdį. Tik norisi tikėtis, kad Kevin Zegers ateityje imsis rimtesnių vaidmenų, kadangi jau „Transamerikoje“ įrodė, kad gabumų turi pakankamai.

Nesinorėtų, kad jis liktų užmirštas kaip eilinė paaugliškų komedijų žvaigždutė.