Moritzas de Hadelnas, kuris prieš tapdamas Venecijos festivalio direktoriumi 22 metus vadovavo Berlyno filmų festivaliui, trečiadienį sakė, kad tikisi sukviesti žvaigždes ir padaryti renginį patrauklų platesnei auditorijai.

"Žiniasklaida ir kinas evoliucionavo, ir, mano nuomone, šiandien nebegalima tiesiog sėdėti ir kalbėtis apie kiną. Filmai taip pat yra verslas, industrija, žvaigždės ir aktoriai", - sakė M.de Hadelnas stovėdamas balkone, iš kurio atsiveria vaizdas į įžymųjį Lido salos paplūdimį, kurį netrukus okupuos kino gerbėjai.

"Kuo šis festivalis skirsis nuo ankstesnių? Tikiuosi, bus truputį daugiau spindesio, - žadėjo jis. - Šiemet atvėrėme duris visokiausiems filmams".

Anksčiau Venecijoje didžiausias dėmesys buvo skiriamas nedidelio biudžeto elitinėms juostoms, o šiemet konkursinę programą pradės nekantriai lauktas Holivudo filmas "Frida", kuriame meksikiečių menininkę Fridą Khalo vaidina patrauklioji Salma Hayek.

Venecijoje bus parodyta ir daugiau žvaigždėmis mirgančių blokbasterių, taip pat - Europos ir Azijos juostų.

Pasak M.de Hadelno, didelę dalį savo šlovės Venecijos filmų festivalis prarado dėl pernelyg didelio dėmesio autorinėms juostoms ir dėl nuolatinio vyriausybės kišimosi. Tačiau jis tikisi, kad jo paskyrimas sulaužys šią tradiciją.

Šveicarijos pilietis M.de Hadelnas festivalio direktoriumi buvo paskirtas vos prieš pusę metų, vykstant karštiems politiniams ginčams, dėl kurių daugelis kino kritikų abejojo, ar festivalis išvis įvyks.

Turėdamas didelę darbo kino industrijoje patirtį ir neturėdamas jokių įsipareigojimų Italijos politikams M.de Hadelnas padarė, kaip pats sako, stebuklą.

Festivalio programoje yra Toddo Hayneso "Toli nuo rojaus" (Far From Heaven) su Julianne Moore ir naujausias "Amerikos grožybių" (American Beauty) režisieriaus Samo Mendeso filmas "Kelias į pražūtį" (Road to Perdition), kuriame vaidina tokios Holivudo legendos, kaip Tomas Hanksas, Paulas Newmanas, Jude'as Law ir Jennifer Jason Leigh.

Raudonuoju kilimu Seanas Pennas ir Johnas Malkovichius žengs kartu su Italijos legenda Sophia Loren ir prancūzų žvaigžde Catherine Deneuve.

"Žmonės nori atvažiuoti į Veneciją. Nežinau, galbūt jie važiuoja ne dėl festivalio, galbūt dėl paties miesto, tačiau jie norėtų atvykti", - sakė M.de Hadelnas.

Dėl prestižinio "Auksinio liūto" apdovanojimo varžysis 21 filmas, o dar 17 juostų dalyvaus kitoje konkursinėje programoje "Prieš srovę", kuri skirta labiau eksperimentiniams darbams. Akivaizdu, kad prieštaringų vertinimų festivaliui netrūks.

Į pastarąją programą įtrauktas ir lietuvių režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmas "Nuomos sutartis", kurio premjera Vilniuje įvyko šį pavasarį.

Filmas pasakoja apie vienišos išsiskyrusios moters bandymą pradėti naują gyvenimą.

Venecijoje taip pat bus parodytas kolektyvinis filmas "01 09 11" (11'09"01), skirtas rugsėjo 11-osios metinėms ir sudarytas iš 11 atskirų dalių, kurias pateikė tokie režisieriai, kaip S.Pennas, Kenas Loachas ir Amosas Gitai.

M.de Hadelnas sakė esąs patenkintas šiemetine festivalio programa, bet pridūrė nežinąs, ar kitais metais sugrįš į Veneciją.

"Labai daug kas priklausys nuo sąlygų. Festivalį skubiai reikia modernizuoti, taip pat ir organizacine prasme. Tačiau jei sąlygos bus sudarytos ir manęs bus paprašyta, tai kodėl ne?" - pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją