Rumunijoje gimusios, Ukrainoje ir Rusijoje kuriančios 72 metų K. Muratovos darbai daugeliui vakariečių asocijuojasi su Rusijos „art“ kinu. Pačiai režisierei dėl savo kūrybos teko ne mažai pakovoti. Sovietinio gyvenimo atspindėjimas „pagal Muratovą“, režisierei dažniausiai baigdavosi jos filmų karpymu arba uždraudimu. Tačiau režisierė visuomet turėjo savo auditoriją, o kino kritikai jos pavardę rašo greta tokių garsių režisierių kaip A. Tarkovski, F. Fellini ir kt.

Vienas paskutinių K. Muratovos filmų „Derintojas“ į Rusijos kino teatrus sutraukė gausybę žmonių ir net pateko į pelningiausiųjų filmų sąrašą. Drama atkreipė ne tik paprastų žiūrovų, bet ir kino kritikų dėmesį. 2005 m. K. Muratovai šis filmas pelnė „Nikės“ apdovanojimą („rusiškais „Oskarų“ variantas) už režisūrą. Aktorės Alla Demidova ir Nina Ruslanova taip pat pelnė „Nikes“, o pagrindinis Renatos Litvinovos vaidmuo pripažintas geriausiu jos aktorinėje biografijoje.

Režisierė savo filmą apibūdina lakoniškai – trumpa, paprasta istorija apie apgavikus. Toks, koks yra pagrindinis herojus. Inteligentiškas, tačiau neturtingas pianinų derintojas ir muzikos studentas Andrejus, įsimylėjęs ekstravagantišką Liną. Mylimosios poreikiai vis auga, o Andrejus stengiasi juos patenkinti, todėl griebiasi nusikalstamos veiklos.

Kritikų teigimu, pasakoti „Derintojo“ siužetą nėra prasmės, nes tikrasis filmo siužetas yra pati K. Muratova.

K. Muratovos „Derintoją“ žiūrovai galės išvysti festivalio „Šeršėliafam“ metu – kovo 8 d. (ketvirtadienį) ir kovo 9 d. (penktadienį). „Derintoją“ kovo 10-11 d. pamatys Kauno bei Palangos žiūrovai.

Penktadienį (kovo 9 d.) pasibaigs ir pats Tarptautinis moterų filmų festivalis, kurio uždarymui pasirinkta ispanų režisierės Isabel Coixet drama „Paslaptingas žodžių gyvenimas“, pelnęs 4 Ispanijos kino apdovanojimus „Goya“ bei Venecijos kino festivalio specialųjį prizą.

Pasibaigus kino festivaliui „Šeršėliafam“, kino mėgėjai nuo kovo 10 d. galės išsamiau susipažinti su K. Muratovos kūryba retrospektyvoje „Kiros Muratovos kinas“, kurioje bus parodyti tiek pirmieji, tiek naujausi režisierės darbai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją