„Aš sužavėtas. Nors man jau seniai nebe dvidešimt, kai kurie filmai privertė pakilti iš kėdės. Pabūsiu savanaudis ir paprašysiu šių autorių kontaktų, nes noriu juos pamatyti ir savo programoje“, - nustebimo Lietuvos kūrėjais neslėpė Kroatijos vienos minutės filmų festivalio direktorius Željko Balog.

Šiemetinį festivalį vedę animaciniai žvėriukai nenustygo vietoje – pakeitę pernai renginį aplankiusias Holivudo žvaigždes, jie nekukliai citavo „South Park“ veikėjus, komentavo filmukus ir nekantravo, kada galės paskelbti laimėtojus.

Pasak organizatorių spaudai, šiemet jais tapo: Vilius Gostevičius su labai egocentrišku „Egoistu“ už geriausią scenarijų; Tadas Vidmantas su pedagoginiu tęsiniu „Atiduok modemą 2“ už režisūrą, Robertas Nevecka ir „Kulešovas“ už intelektualų detektyvą; Giedriaus Stausko estetinė re-animacija „720°“; Tadas Montrimas už lietuviškai japonišką primityvizmą filme „Kęstutis“; Viktoro Gundajevo švelniai erotinė drama „Miško pasaka“; dar erotiškesnis Petro Linaičio bei Giedrės Linaitytės „Taip įgarsinami porno filmai“ už nesuvaidintą vaidybą; Andrius Dementavičius už graudžiai juokingą socialinį filmą „57 sekundės istorijos“.

Na, o „Pravda viena minutė 2007“ Grand Prix ir kelialapį į AXX festivalį laimėjo labai jaunas, tačiau neįtikėtinai perspektyvus kūrėjas Mantautas Šulskus su filmu „Kalėdos 1“.

Komisijos pirmininkas Ignas Jonynas, palyginęs šį filmą su Kaurismakio autoironija, teigė manąs, jog jaunojo režisieriaus bandymas padaryti sniego angelą iš šieno, sėkmę festivalyje atnešė neatsitiktinai. Praėjusio Grand Prix laimėtojo Tado Vidmanto frazės „Atiduok modemą“ ar „Nieko gero, šalta“ kai kuriuose Lietuvos miestuose tapo masinio vartojimo aukomis“, tad „Pravda“ siūlo eiti lažybų, ar ši veikla ant šieno taps populiariu laisvalaikio praleidimo būdu.

Pagrindinį „Omni SurfPort“ prizą – kelionę į tarptautinį Romos filmų festivalį – laimėjo Lukas Tikuišis, Džiugas Tornau ir jų filmas „Pelė: nelauktas svečias“ su pagrindiniias aktoriais peraugusia pele bei fermentiniu sūriu. Specialus „Skalvijos“ prizas buvo įteiktas Audriaus Kaminsko „Netikėtumui“, kurį daugelis tiesiog vadino „filmuku apie kaktusą ir balioną“.

Tie, kas neturėjo galimybės savo akimis pamatyti isteriškai besijuokiančios ar iš nekantrumo besimuistančios publikos per premjerinį vakarą, tenenusimena – 99 geriausi filmai bus rodomi dar kelias savaites „Forum Cinemas“ ir „Skalvijos“ kino centruose. Kitų miestų gyventojai taip pat neliks nuskriausti – į Kauną ir Klaipėdą filmai atkeliaus artimiausiu metu.

O tie, kas norės juos turėti savo videotekoje, jau gali pradėti dairytis „Pravda viena minutė 2007” DVD.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją