Mažiau nei pusvalandį trunkančiame filme dokumentine-animacine forma pasakojama apie režisierės senelius, sovietmečiu ištremtus į Sibirą, rašoma festivalio organizatorių pranešime.

„Filme parodomas kitoks požiūris į anų laikų įvykius. Tą išreiškia pagrindinė istorijos pasakotoja – maža mergaitė, kuri savaip supranta ir įsivaizduoja praeities įvykius. Filmas yra kitoks ir formos prasme, nes jame panaudotos fotografijos iš asmeninio archyvo, animaciniai ir kino kronikų intarpai,“ – apie filmą pasakoja režisierė G. Beinoriūtė.

Prie filmo „Gyveno senelis ir bobutė“ animacijos dirbusios Gabrielės Baltrušaitytės teigimu, filmo animacijai panaudota speciali technika – viskas piešta rašalu.

„Iš pradžių galvota apie spalvotą animaciją, tačiau šiai idėjai nepasiteisinus reikėjo ieškoti naujų būdų ir technikų, kad animaciniai elementai tiktų prie archyvinių fotografijų ir kino kronikų“, – pasakoja filmo animatorė G. Baltrušaitytė.

Šiais metais Tarptautinis moterų filmų festivalis sulauks ir viešnių iš Vengrijos bei Lenkijos. Vengrų režisierė Agnes Kocsis pristatys naujausią savo darbą „Grynas oras“. Šis pirmasis režisierės pilno metražo filmas buvo pristatytas „Kritikų savaitės“ programoje 59 – ajame Kanų filmų festivalyje. Filme režisierė nagrinėja motinos–dukters tarpusavio santykius ir bendravimo trūkumą.

Lenkų režisierė Anna Jadowska pristatys savo debiutinį vaidybinį filmą „Dabar aš“, kuris 2005 m. laimėjo Gdynės lenkų kino festivalio apdovanojimą už režisūrinį debiutą. Filme pasakojama apie jauną moterį, kuri vieną dieną niekam nieko nepaaiškinusi palieka namus. Ji sėda į pakeleivingą mašiną ir ima keliauti po Lenkiją.

Afrikos peizažai bei kasdienybė vaizduojama prancūzės režisierės Chantal Richard filme „Lili ir baobabas“, kuriame pasakojama apie fotografę, kuri pirmą kartą gyvenime važiuoja į Afriką. Švedų režisierės Lena Koppel komiškoje dramoje „Bombėjaus svajonės“ pasakojama apie indų kilmės merginą, kurią dar kūdikystėje įsivaikina švedė. Paaugusi mergina nusprendžia įgyvendinti savo svajonę – nukeliauti į Indiją.

Apie keistą lėktuvo pagrobimą ir pagrobėjo reikalavimus pasakojama latvių režisierės Lailos Pakalninios filme „Įkaitas“. Tuo tarpu, rusų režisierės Kiros Muratovos dramoje „Derintojas“ vaizduojamas ekstravagantišką moterį įsimylėjęs neturtingas pianinų derintojas ir muzikos studentas Andrejus, kuris norėdamas patenkinti mylimosios įgeidžius griebiasi nusikalstamos veiklos.

Tarptautinio moterų filmų festivalio uždarymui pasirinkta 16 apdovanojimų pelniusi ispanų režisierės Isabel Coixet drama „Paslaptingas žodžių gyvenimas“, kurį prodiusavo garsus ispanų režisierius Pedro Almodovaras.

„Festivalio programoje pristatomi filmai yra labai įvairūs ir skirti plačiam žiūrovų ratui. Festivalio metu rodysime ne vieną tarptautinį apdovanojimą pelniusius filmus. Kai kuriuos iš jų išvysti bus galima tik „Šeršėliafam“, nes daugiau jie Lietuvoje niekur nebus rodomi“, – sako Tarptautinio moterų filmų festivalio organizatorė ir kino centro Skalvija direktorė Greta Zabukaitė.

Skalvijos kino centre festivalio metu žiūrovų taip pat laukia kino seansas–siurprizas. Organizatoriai neišduoda filmo pavadinimo, tik pamini, jog tai – 16 tarptautinių apdovanojimų (tarp jų ir Kanų festivalyje) pelnęs filmas. Festivalio programą taip pat galės pamatyti Kauno, Palangos ir Ukmergės žiūrovai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją