„Man yra svarbiausia, kad jai patiko filmas, o viskas, apie ką dabar kalbama, yra tik šiuo metu formuluojama, - savo mintimis ir jausmais dalijosi aktorius K. Smoriginas. – Mes paėmėme paslaptį ir kiekvienas savaip pabandėme ją papasakoti. Manau, kad tai geriausias Jurgos prisiminimas“.

Susiklosčius liūdnoms aplinkybėms A. Puipa prisiminė, kad viename iš penkių filmo scenarijų, kuris nebuvo nufilmuotas, iš „Placebo“ paimtas personažas – būrėja Julija – skraido po miestą ir stebi aplinkui vykstančius reiškinius, tame tarpe ir savo laidotuves. „Žinodamas Jurgos gražią ironiją, galvoju, kad ji dabar yra tarp mūsų ir stebi, kas vyksta“, - mintimis dalijosi režisierius.

Filmo „Nuodėmės užkalbėjimas“ scenarijus paremtas vienu populiariausių J. Ivanauskaitės romanų „Ragana ir Lietus“. Jame taip pat atgyja ir kitų nacionalinės premijos laureatės romanų „Placebas“ bei „Sapnų nublokšti“ motyvai.

SIUŽETAS. Pagrindinė filmo herojė Vika (aktorė Rasa Samuolytė) yra tiesiog apsėsta meilės patraukliam kunigui (aktorius Aleksas Kazanavičius). Nuodėmingas nuotykis kaitina aistrą tol, kol Dievui įžadus davęs meilužis atstumia jauną moterį. Vikos širdyje įsižiebia skausmo ir keršto ugnis.

Blaškydamasi nuo intymių santykių su valkatom iki savianalizės seansų psichoterapeutės kabinete, Vika karštligiškai bando surasti būdą sau padėti. Ji net nenutuokia, kad tuo pačiu metu, tais pačiais pragaro ratais jau žygiuoja jos vienintelė guodėja.

„Bijai nuvilti žmogų, kuris tai sukūrė. Tačiau aš stengiausi bėgti nuo to lyginimo, jos atkartojimo, - sakė vieną pagrindinių – Vikos – vaidmenų sukūrusi aktorė Rasa Samuolytė, kurią rašytoja yra pavadinusi savo seserimi dvyne. – Mes nebuvome artimos draugės, tačiau susitikę visada galėjome apie viską pasikalbėti. Tai nebuvo draugystė, kai kasdien skambini ir klausi, kaip sekasi, tačiau susitikę mes puikiai supratome viena kitą“.

„Ji yra vienintelė Lietuvių rašytoja, kuri yra kino žmogus. Jurga ne kartą buvo pareiškusi, kad kinas yra jos didžioji meilė ir ta sritis, kurioje norėjo nuveikti labai daug“, - pasakojo režisierius A. Puipa.

Paskutinėmis savo gyvenimo savaitėmis J. Ivanauskaitė paprašė keleto filmų, kuriuos norėtų pažiūrėti būdama namie. Pasak rašytojos bičiulės Izoldos Keidošiūtės, paskutinis rašytojos matytas filmas – Lukino Viskončio „Mirtis Venecijoje“.

Filmas „Nuodėmės užkalbėjimas“ sausio 19 dieną buvo parodytas ligos patale gulinčios rašytojos J. Ivanauskaitės namuose. Priešais ligos palaužtos rašytojos lovą atsiradęs televizorius išpildė vieną paskutinių populiarios rašytojos norų – sudalyvauti pagal jos kūrinius sukurto filmo premjeroje.

„Pasakyk Puipai, aš būtinai sulauksiu premjeros“, - sunkiai sirgdama J. Ivanauskaitė paprašė bičiulės I. Keidošiūtės šį pažadą perduoti režisieriui.

Pasak šeštadienį iškeliavusios rašytojos artimųjų, tuo metu J. Ivanauskaitė buvo itin silpna, tačiau susikaupė ir kantriai peržiūrėjo filmą nuo pradžios iki galo. Pradžioje filmo gimimą filmavimo aikštelėje stebėjusi rašytoja liko patenkinta ir galutine jo versija, kurią didžiuosiuose ekranuose visi norintieji galės išvysti jau vasario 28 dieną.

„Man pačiam tai buvo naujos temos, naujo kontinento atradimas, nes Lietuvoje iki šiol dominavo vyriškas kinas. Moteriška tema buvo kaip neliesta žemė – labai įdomu į ją žengti, - taip apie savo naujausią darbą kalbėjo filmo režisierius. – Erotinės scenos buvo mums naujos žemės ieškojimas“.

Pirmojo dviejų privačių Lietuvos kino kompanijų – „Studijos Uljana Kim“ ir „Lietuvos kino studijos“ – bendro darbo biudžetas siekia apie 2 mln. litų. Septynias savaites filmuoto naujojo lietuviško kino filmo darbai vyko Vilniaus senamiestyje ir Trakų Vokėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją