Šie metai – laukiamos naujos „Žmogaus-voro“ dalies pasirodymo metai. Pernai vasarą pasirodę „Karibų piratai 2“ atėmė daugybę pelningumo rekordų iš „Žmogaus-voro 2“, šią gegužę „Žmogus-voras 3“ bandys juos susigražinti. O pačioje metų pradžioje ta pati „Sony Pictures“, valdanti ir „Žmogaus-voro“ frančizę, kino teatruose pristato ilgai lauktą dar vieną „Marvel“ komiksų ekranizaciją - „Tamsos baikeris“.

Statyti „Tamsos baikerio“ ėmėsi režisierius Markas Stevenas Johnsonas, pastarąjį penkmetį tik ir užsiimantis komiksų ekranizacijomis. Deja, vienintelis „Drąsiaširdis“ sugeba pašokti iki pakenčiamo filmo kartelės. Kaip ir 2005-aisiais pasirodžiusią „Elektrą“, „Tamsos baikerį“ tenka peikti.

„Tamsos baikeris“ prasideda kaip ir įprastas herojiškas filmas. Pagrindinis herojus – jaunas motociklininkas Johnny Blaze'as parduoda savo sielą velniui už tai, jog šis išgydys jo tėvą. Velnias nebūtų velnias, jeigu neapgautų, o J.Blaze'as nebūtų herojus jeigu didviryškai nepriimtų likimo. Praradęs sielą ir paverstas degančiu skeletu jis priverstas kovoti su dar blogesniais už tą, kuriam pardavė sielą.

Johnny Blaze'as taip pat nebūtų herojus, jeigu šalia jo visą filmą nestovėtų gražuolė – šis vaidmuo atitenka Evai Mendes ir už tai gali ji būti dėkinga. Jai pakako visą filmą vaikščioti trimis atsegtomis sagutėmis ir porą kartų iššauti, o honoraras turbūt neblogas. Ne ką geresnis šiame filme ir pagrindinį vaidmenį atliekantis Nicolas Cage – vienoda veido mimika ir graži šukuosena visas 115 minučių – kitkas palikta specialiesiems efektams.

Filmas prasideda gana optimistiškai ir leidžia tikėti, jog neblogai prasidėjęs, taip pat sėkmingai ir tęsis. Deja, po labai ištestos priešistorės kaip Johnny Blaze'as tapo Tamsos baikeriu (beje, ta istorija turi dar vieną priešistorę) – filmas ritasi tik žemyn. Jei būtų ilgesnis, turbūt nusiristų ir iki bedugnės. Blogiukai išžudomi labai greit – sunku ir susivokti.

Neblogai pradėjęs, „Tamsos baikeris“ nesusitvarko ir su stiliaus vientisumu. Paties herojaus ir jo motociklo apipavidalinimas tikrai įspūdingas, bet antroje filmo pusėje atsiranda efektų, kurie tarsi ne iš to filmo. Vieningas stilius komikso ekranizacijai būtinas, bet „Tamsos baikeris“ šia taisykle nesivadovauja.

Režisieriui M.S.Johnsonui buvo leista uždaryti keletą įžymių Melburno ir uždrausti eismą nevienoje svarbioje transporto arterijoje. Taip gali daryti, kai turi 120 milijonų filmo biudžete. Kitąvertus, juosta kino teatrus turėjo pasiekti dar 2006-ųjų vasarą, bet M.S.Johnsonas užsigeidė perfilmuoti keletą scenų – deja, filmo tai neišgelbėjo.

Užsienio kritikai „Tamsos baikerį“ jau imąsi lyginti su „Moterimi-kate“, kuris yra viena blogiausių visų laikų komiksų ekranizacijų. Hale Berry tuo vaidmeniu stipriai susigadino savo reputaciją. Dabar rankas gali trinti Johnny Deppas – pagrindinis kandidatas vaidinti Tamsos baikerį buvo jis. Vietoje jo pasiaukojo Nicolas Cage.