Britė Helen Mirren, kaip ir tikėtasi, buvo karūnuota geriausia aktore už karalienės Elzbietos II vaidmenį filme "Karalienė" (The Queen), kuriame pasakojama apie 1997 metais Didžiosios Britanijos karališkąją šeimą ištikusią krizę po princesės Dianos žūties autokatastrofoje. Forestas Whitakeris pripažintas geriausiu aktoriumi už bauginančio Ugandos despoto Idi Amino vaidmenį juostoje "Paskutinysis Škotijos karalius" (The Last King Of Scotland).

Apdovanojimai, dėl kurių laimėtojų balsuoja 120 kino srities profesionalų, gali būti laikomi ankstyvu pranašu, kas taps pagrindiniais varžovais, vasarį kovosiančiais dėl Kino mokslo ir meno akademijos statulėlių.

Ankstesniais metais Nacionalinė kritikų taryba kelis kartus yra pagarsėjusi keistu pasirinkimu. Apie naujausią C.Eastwoodo filmą kaip galimą "Oskaro" laimėtoją Holivude kol kas maža gandų.

"Laiškai nuo Ivo Džimos" pasakoja apie kruviną Antrojo pasaulinio karo mūšį dėl Japonijos salų. Visa ši istorija perteikiama japonių kareivių akimis. Jungtinių Valstijų kino teatruose filmas pasirodys gruodžio 20 dieną.

Martinas Scorsese buvo pripažintas geriausiu režisieriumi už kriminalinį trilerį "Mirusieji" (The Departed), kuriam taip pat atiteko Geriausios filmavimo grupės apdovanojimas. Ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro "Sugrįžimas" (Volver) su pagrindinį vaidmenį atliekančia Penelope Cruz išrinktas geriausiu užsienio filmu.

Geriausia animacine juosta tapo kino kompanijos "Disney's" darbas "Ratai" (Cars).