Kino žmonių siūlymą premjeras pavedė išnagrinėti Finansų ir Kultūros ministerijoms. Tačiau F.Latėnas abejojo, ar jam bus pritarta.

„Mokestinės lengvatos labai sunkiai skinasi kelią, nes dažnai būna, kad to daryti neleidžia Europos Sąjungos direktyvos“, - sakė patarėjas.

Trūkstamų pinigų kino gamintojai priversti prasimanyti patys. Pasak F.Latėno, ieškant išeities tenka filmuoti „ne ant normalios kino juostos, kur vienas metras kainuoja 1 dolerį. Vienam filmui jos vidutiniškai reikia apie 10 kilometrų, o tai - pasakiški pinigai“.

Pakvietęs per pietus pasikalbėti apie kino problemas, premjeras menininkams davė suprasti, kad kino gamybai turėtų atsirasti daugiau lėšų, ypač dabar, kai planuojami tokie renginiai, kaip Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimas. Jo proga taip pat numatoma sukurti istorinį lietuvišką filmą.

„Kitų metų biudžete filmų gamybai numatoma skirti 1,5 mln. litų daugiau, nei šiemet. Tai – nemaža suma, tačiau su kuo lyginsim. Pavyzdžiui, estai šiai sričiai skiria 16 mln. litų“, - pripažino F.Latėnas.

Paklaustas, kokią matytų išeitį, patarėjas sakė, kad valstybės biudžete filmų gamybos programai reikėtų skirti daugiau lėšų.

„Mūsų nacionalinis kinas buvo garsus ir režisieriais ir aktoriais, turėjome neblogą bazę. Dabar jau laikas iš tos duobės kapstytis, lipti į viršų. Jei viskas klostysis kaip dabar, kino gamybai tikrai turėtų atsirasti daugiau pinigų“, - sakė F.Latėnas.

K.Smoriginas: honorarai – kapeikiniai, viską „suryja“ technika

Aktorius Kostas Smoriginas sakė su A.Puipa pas premjerą ėjęs, „kad režisierius nebūtų vienišas“.

„A.Puipos filme „Raganos ir lietus“ vaidinu tokį keistą personažą - ir aktorių, ir dainininką. Yra tokia meilės istorija su Vika, bet liūdnai baigiasi“, - DELFI užsiminė garsus aktorius.

Jo nuomone, pagal Jurgos Ivanauskaitės romanus „Ragana ir Lietus“, „Placebas“ ir „Sapnų nublokšti“ kuriamas filmas – įdomus, nelauktas, vertas dėmesio.

„Jis jau nufilmuotas, sumontuotas, reikia tik pabaigti. Tačiau trūksta apie 300 tūkst. litų. 75 proc. sąmatos „suryja“ techniniai dalykai – kamerų nuoma, juosta ryškinimas, o honorarai – kapeikiniai“, - kino kasdienybe dalijosi K.Smoriginas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją