„Čia gali kiekvienas ateiti nuo pirmadienio iki šeštadienio ir sakyti: „Laba diena, noriu būti masuotėje“. Netyčia galima taip ir aktoriumi tapti“, – L.T. pasakojo Lietuvos kino studijos (LKS) masinių scenų aktorių koordinatorius Donatas Šimukauskas.

Dabar čia įtemptos dienos – atrenkami tūkstančiai masuotės aktorių ir beveik šimtas epizodinių aktorių didžiausiam Lietuvoje kuriamam filmui „Karas ir taika“. Skaičiai iškalbingi – vienoje scenoje žygiuos 600 kareivių, iš viso reikės 6000 masinių scenų aktorių, o epizodinius vaidmenis gaus net 90 lietuvių.

Trūksta barzdočių

„Daugiausiai reikia 17 – 50 metų vyrų, nes pagrindinėse masinėse scenose – kariuomenė. Ieškant tokių vyrų kyla problemų – tokio amžiaus vyrai arba užsiėmę, arba išvažiavę į Airiją, arba netinkami“, – teigė D.Šimukauskas.

Prie atrankos kabineto durų kabo ir raštelis, kuriuo prašoma atrankos dalyvių auginti ūsus ir žandenas, o šalia iškabintos nuotraukos, kaip aktoriai turės atrodyti.

„Kodėl negalime priklijuoti ūsų? Įsivaizduokite, kad tai reikėtų padaryti 600 žmonių. Užtruktume parą. Be to, dar visus reikia nugrimuoti ir aprengti“, – sunkumus vardijo atrankos koordinatorius. Petios vaidmeniui reikės dvylikos metų berniuko, atrankoje itin laukiami ir angliškai laisvai kalbantys vyrai. „Moterų turime pakankamai, tegul vyrai eina. Na, nebent nedažytos ilgaplaukės domintų“, – šypsojosi aktorių atrankos koordinatorius Andrius Paulavičius.

Ministras padės?

„Tikimės ir Lietuvos kariuomenės pagalbos, nes reikia, kad filmo kariuomenė mokėtų žygiuoti. Bandysime prašyti naujo ministro padėti šiuo klausimu“, – apie galimą bendradarbiavimą su naujuoju krašto apsaugos ministru Juozu Oleku prasitarė D.Šimukauskas. Kas atliks epizodinius vaidmenis, dar neaišku patiems koordinatoriams, nors „Karas ir taika“ bus pradėtas filmuoti po poros savaičių, rugpjūčio 7-ąją.

Kol L.T. lankėsi LKS, į atranką atėjo beveik dešimt žmonių. Dažniausiai čia lankosi dailios merginos ir pagyvenę vyriškiai. Šviesiaplaukes puikių figūrų Sandrą ir Ivetą ateiti pastūmėjo draugai. Abi merginos studijuoja universitete ir filmuotis nori ne dėl pinigų. „Tiesiog tikiuosi pabandyti...“ – mįslingai nutęsė Sandra.

Povilas Butkus atrankoje lankosi ne pirmą kartą. Iš profesijos inžinierius Povilas jau vaidino filme apie popiežiaus Jono Pauliaus II gyvenimą. Tąsyk jis tapo dvasininku. „Čia laisvalaikio užsiėmimas, dalyvauju dėl įdomumo“, – šypsojosi P.Butkus. Masuotės aktoriai už vienos dienos darbą gauna 50 litų neatskaičius mokesčių.

Žymūs aktoriai

Fotoatrankos kabinete kabo didelė lenta, kur klijuojamos epizodinių vaidmenų pretendentų nuotraukos. Jos išimtos iš LKS duomenų bazės. Vaidmenys dėliojami pagal tipažus, vėliau viską peržiūri režisierius.

L.T. žurnalistai lentoje pastebėjo ne vieną žymų žmogų – čia yra aktorių Ilonos Balsytės ir Nijolės Storyk nuotraukos. Vaidinti pretenduoja ir dainininko Roberto Kupsto motina Nijolė Kupstas.

Gali visko būti, kad vaidmenis režisieriaus Roberto Dornhelmo kuriamame filme „Karas ir taika“ gaus ir televizijoje dirbantis Džiugas Siaurusaitis, aktorės Dalia Michelkevičiūtė, Virginija Kochanskytė.

Atrankose dalyvavo vienas garsiausių Lietuvos režisierių Jonas Vaitkus, kuris išbandė save nemažame vaidmenyje – vaidino karo mediką. Į prancūzų kariuomenės karininko vaidmenį „taiko“ ir ironiškasis Vytautas Šapranauskas.