Ali Tate Cutler – modelis, kuriam yra tekę žingsniuoti ir „Victoria’s Secret“ podiumu, – paviešino emociškai paveikų pašnekesį su močiute, laukiančia netrukus įvyksiančios eutanazijos procedūros, kuri bus atlikta Kanadoje.

Praėjusį šeštadienį platformoje „TikTok“ pasirodęs vaizdo įrašas per neįtikėtinai trumpą laiką buvo peržiūrėtas daugiau nei 3,2 mln. kartų ir, žinoma, sulaukė komentarų, rašo „New York Post“.

32-ejų metų A. Cutler gyvena Ostine, JAV Teksaso valstijoje, bet jos močiutė – Kanadoje, šalyje, kurioje eutanazija suaugusiesiems įteisinta nuo 2016-ųjų. Ši praktika, vadinama medicinine pagalba mirštant, sulaukė kritikos, ypač per pastaruosius porą metų, po to, kai Kanados įstatymų leidėjai sušvelnino kriterijus, taikomus užsiregistruoti procedūrai norintiems asmenims.


Močiutė, kurios tapatybė, amžius ir gyvenimo pabaigos data, dėl kurios ji pati apsisprendė, neatskleidžiami, jau kurį laiką kovoja su vėžiu.

Per pokalbį su „New York Post“ A. Cutler patikino praleidusi jausmų ir emocijų kupiną savaitę kartu su Kanadoje gyvenančia močiute. Kaip tik tada ji nufilmavo vaizdo įrašą, kurį vėliau įkėlė į „TikTok“.

„Esu dvasingas žmogus ir pritariu šiai kelionei, pritariu įvairioms galimybėms, – nurodė modelis. – Kartu leidome laiką, juokėmės, prisiminėme įvairius dalykus. Žinoti, kad jos mirtis lengva, yra didžiausia dovana.“

A. Cutler prisipažino anksčiau buvusi prieš eutanaziją, tačiau supratusi, kokius skausmus tenka kęsti močiutei, pakeitė nuomonę.

„Anksčiau daug negalvojau apie etiką, – nurodė moteris, – [Močiutė] yra pirmas man artimas žmogus, kuris netrukus mirs, ir ši aplinkybė kardinaliai pakeitė mano nusistatymus.“

Pasak A. Cutler, visi šeimoje nutarė pritarti močiutės sprendimui, nors apskritai į būsimą jos mirtį reaguoja gana skirtingai.

A. Cutler reakcija iš esmės paremta emocijomis, bet, pavyzdžiui, jos tėvas apie eutanaziją bando mąstyti racionaliai.

It virusas socialiniu tinklu išplitusį vaizdo įrašą modelis papildė antrašte: „Puikus gyvenimas ir lengva mirtis yra užkoduotos sąvokos. Močiutė suteikė žinių ir apie vieną, ir apie kitą. Šis pokalbis per amžius liks brangus prisiminimas.“

Raginimas legalizuoti štai tokią pagalbą mirštančiajam kelia nerimą JAV medikams ir neįgaliųjų teisių gynėjams. „Kur bus nubrėžta riba?“ – klausia jie.

Kalbėdama su močiute A. Cutler pasiteiravo, kaip šioji priėmė sprendimą dėl eutanazijos, kai susidūrė su nepagydomo vėžio diagnoze.


Močiutė nurodė apsisprendusi pati, o gydytojai pasistengė įsitikinti, kad nėra jokių šansų išgydyti ją atakuojantį vėžį, ir tik tada leidosi į diskusijas. Medikai taip pat davė jai laiko pagalvoti, ar šitoks kelias tikrai yra tas, kuriuo ji nori žengti, be to, pabrėžtinai pasakė, kad gali pakeisti savo sprendimą net numatytos procedūros dieną.

Pasakodama, kaip procedūra bus įvykdyta, močiutė paaiškino, kad gydytojai atliks jai tris injekcijas.

„Po pirmos injekcijos žmogus užmiega, – dėstė ji. – Kai būna giliai įmigęs, sušvirkščiamos dar dvi medikamentų dozės. Žmogus nežino, kada priartėja prie to taško, taigi, viskas įvyksta be skausmo.“
Procedūra bus atlikta ligoninėje. „Ramiai atėjau, ramiai noriu ir išeiti“, – sako močiutė.

„Sprendimus visada priimdavau savarankiškai, – galop pareiškė ji. – Tikiu, kad mano vyras iš anapus sako man: „Jau metas.“ O aš tik pasakysiu: „Labas, Aaronai. Čia aš.“ Štai taip.“

Didelę dalį „TikTok“ auditorijos pokalbio įrašas labai stipriai sujaudino ir pribloškė. Daugelis pritarė močiutės sprendimui baigti gyvenimą sau priimtinomis aplinkybėmis.

Štai keli komentarai:

„Be galo liūdna, bet kartu jauku. Nors plyšta širdis, bet guodžia tai, kad močiutė tokia užtikrinta. Gerai, kad jos skausmai pasibaigs, bet užjaučiu dėl būsimos netekties.“

„Tai hospiso pagalba. Tai turi būti legalu visose valstijose. Visada buvau tokios nuomonės.“

„Gerai, kad Kanadoje įmanoma tokia laisvė.“

Žinoma, buvo ir manančių, kad močiutė turėtų leisti įvykiams klostytis sava eiga:

„Atrodo, kad ji mąsto ypač racionaliai. Kodėl ji nori šitaip pasielgti? Lai Dievas sprendžia, kada laikas.“

„Kuo eutanazija skiriasi nuo savižudybės? Abiem atvejais siekiama išvengti kančių. Kodėl tai propaguojama?“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)