J. Popach yra patrauklus modelis prekių ženklams, kurie jai moka už videoįrašuose demonstruojamus jų drabužius. Kita vertus, platformai „TikTok“ ji yra gana problemiška naudotoja.

Provokuojamojo turinio vaizdo klipai, kad ir peržiūrimi milijonus kartų, visgi pažeidžia platformos taisykles bei sulaukia galybės nusiskundimų. Remiantis „TikTok“ taisyklėmis, draudžiama skelbti seksualizuotus videoįrašus, kuriuose užfiksuoti jaunesni nei 18-os metų amžiaus asmenys.

Šių metų sausio mėnesį, sulaukę daug skundų dėl J. Popach vaizdo įrašų, „TikTok“ administratoriai dviem savaitėms užblokavo jos paskyrą. Paskyra vėl buvo užblokuota gegužę, o rugsėjo mėnesį merginai kurį laiką buvo uždrausta skelbti vaizdo įrašus. Daugelis naudotojų pasmerkė „TikTok“ ir J. Popach mamą dėl „nepilnamečių išnaudojimo“.


Pati mergina teigia, kad J. Popach yra jos savotiškas sceninis įvaizdis: „Jenny Popach – tokiu vardu mane rasite socialiniuose tinkluose, o tikrovėje esu Roselie. Bet man atrodo, kad Jenny lengviau gyventi.“ Mergina atskleidė, kad, nepaisant populiarumo, neturi tikrų draugų. Tie, kurie nori su ja susidraugauti, tai daro daugiausia todėl, kad patys siekia išgarsėti.

R. Arritola nemano, kad jos turinys yra pernelyg seksualizuotas. „Nešoku ant stulpo, – sako ji. – Nejaugi negaliu daryti to, kas yra visiškai normalu paaugliams, nes kažkam į mane žiūrint kyla nepadorių minčių? Kodėl turiu pasitraukti? Dėl to iškrypę vyrai neišnyks. Esu eilinė mergina, gyvenanti socialiniuose tinkluose.“

Beje, ji jau buvo išmesta iš mokyklos, nes viename savo vaizdo įraše mokytoją pavadino iškrypėliu.


Su skelbiamais videoklipais susijusios grėsmės gyvybei ji irgi nemato, nors ne kartą sulaukė grasinimų, o nepažįstami vyrai ją netgi persekiojo: rašė žinutes teigdami, kad žino, kur ji gyvena, ir ją seka. Be to, kitose socialinių tinklų platformose jai rašė vyrai ir siūlė milžiniškus pinigus už jos nuogos nuotraukas. Merginos mama taip pat nemato nieko blogo savo dukters vaizdo įrašuose, pritaria jos veiklai ir netgi ją filmuoja.

Pirmoji populiarumo banga R. Arritolą užgriuvo 2020-aisiais. Tada ji su mama pateko į namą „Hype House“, kuriame gyveno 11 populiarių tinklaraštininkų, kai viduje nieko nebuvo, ir įrašė keletą vaizdo klipų.

Videoįrašai iš karto smarkiai išpopuliarėjo, o „Hype House“ komanda apkaltino mamą ir dukrą neteisėtu įsibrovimu į namą, komandos narių persekiojimu ir asmeninių daiktų vagyste. Mergina pareiškė, kad nieko nevogė, o į namus jas neva pakvietė sargas. Atsirado J. Popach neapkenčiančių žmonių, kurie jai grasino, bet būtent dėl šio skandalo ji galėjo pasigirti pirmuoju milijonu sekėjų. Ji padarė atitinkamas išvadas ir ėmė judėti pirmyn, naudodamasi įvairiais skandaliukais ir provokacijomis.

„Kai pradėjau aktyviai reikštis socialiniuose tinkluose, nuolatos sulaukdavau neapykantos dėl savo išvaizdos, dėl drabužių, dėl savo būdo“, – prisipažino J. Popach.

Jos paskyros socialiniuose tinkluose kelia didelį pasipiktinimą, kyla nemažai klausimų. Paauglių tėvai smerkia J. Popach mamą ir kitus tėvus, kurie išnaudoja savo vaikus socialiniuose tinkluose, kad užsidirbtų. Viena iš aktyvisčių, dviejų vaikų mama Sara Addams pasipiktino pirmą kartą išvydusi J. Popach vaizdo klipą, kuriame jos brolis nuo J. Popach nuvynioja dovanų pakavimo popierių, ir mergina lieka tik su bikiniu.

„Tai tokiais dalykais dabar užsiiminėja paaugliai?“ – parašė ji. S. Addams pareiškė, kad „TikTok“ turėjo pašalinti šį vaizdo įrašą, nes jis pažeidė platformos taisykles. Taip pat ji paragino visuomenę kovoti su situacijomis, kai mamos palaiko savo vaikus ir leidžia skelbti tokio pobūdžio turinį dėl galimybės užsidirbti.

Kai J. Popach paskyra buvo užblokuotą gegužės mėnesį, ji susikūrė naują ir joje pareiškė: „Man teisme tenka kovoti su mamomis, kurios mano, kad man padeda, nors iš tikrųjų sabotuoja pagalbą.“

Tiesa, ne visi mano, kad socialinių tinklų platformoms derėtų bausti seksualizuotą turintį skelbiančius naudotojus: Davidas Polgaras, JAV konsultavimo tarybos narys ir organizacijos „All Tech is Human“ įkūrėjas, teigia, kad „visi skirtingai supranta seksualumą“. Anot jo, vertinti turinį derėtų ne iš vyrų perspektyvos, bet iš tų asmenų, kurie jį sukūrė, ir nebausti paauglių už tai, kad jų turiniu mėgaujasi nedori naudotojai.

„TikTok“ garsenybės mama pažymi, kad kiekvienas tinklaraštininkas turi savo nišą, atnešusią jiems populiarumą. „Mes skelbiame šokiruojančius vaizdo įrašus, kad pritrauktume žiūrovų dėmesį, – sako ji. – Kitaip tariant, kad auditorija turėtų, apie ką pakalbėti.“ Kaltinimus, kad išnaudoja savo dukterį, moteris neigia. Be to, dalį uždirbtų pinigų ji perveda į specialią dukrai skirtą sąskaitą, kuria ji galės naudotis sulaukusi 18-os. Merginos turtas vertinamas 560 tūkst. eurų. Didžiąją jos pajamų dalį sudaro reklamos sutartys.


Be to, J. Popach atvejis privertė visuomenę susimąstyti apie socialinio tinklo politiką paauglių atžvilgiu. Pavyzdžiui, Indianos valstijos prokuroras „TikTok“ padavė į teismą, pavadinęs platformą „vilku avies kailyje“, siūlančią vaikams kenksmingą turinį.

Platforma „TikTok“ buvo įkurta 2016 m., o ją valdanti įmonė „Byte Dance Ltd.“, įsikūrusi Kinijos sostinėje Pekine, uždirbo ne vieną milijardą eurų. Labiausiai ši platforma išpopuliarėjo būtent tarp nepilnamečių.

Remiantis „Pew Research Center“ surengtos apklausos duomenimis, apie 70 proc. JAV paauglių (13–17-os metų amžiaus) naudoja „TikTok“, o kas šeštas tai daro nuolatos. Derėtų pažymėti, kad seksualizuoto turinio yra bet kurioje platformoje, ir būtent jis dažniausiai yra labiau žiūrimas, tačiau „TikTok“ algoritmai tokį turinį siūlo aktyviau nei kitokio pobūdžio vaizdo įrašus.

Vasario mėnesį, reaguodami į įstatymų leidėjų spaudimą, socialinio tinklo savininkai pranešė, kad įves naujų „akivaizdžiai seksualinio pobūdžio“ turinio apribojimų ir kad jaunesnių nei 16-os metų amžiaus naudotojų turinys nebebus rekomenduojamas kitiems. Tiesa, naujoji taisyklė J. Popach visiškai neaktuali: nors ji pradėjo skelbti vaizdo įrašus būdama 13-os metų amžiaus, lapkričio mėnesį jai sukako 16-a, todėl dabar ji gali toliau skelbti vaizdo klipus ir užsidirbti iš reklamos.

Provokuojamojo pobūdžio vaizdo įrašai būdingi ir Rusijos tinklaraštininkams, kurie taip pat susiduria su pasmerkimu. Pavyzdžiui, dėl pernelyg atviro kūno demonstravimo priekaištaujama vienai garsiausių rusakalbių „TikTok“ naudotojų Dinai Sajevai. Iš Tadžikistano kilusi mergina griežtai kritikuojama už seksualizuotą turinį, kuris ją ir išgarsino.

Smerkiama ir 16-os metų amžiaus Tonia Chudiakova, vaizdo klipų režisieriaus Pavelo Chudiakovo dukra. Mergina garsėja ne pagal amžių atvirais drabužiais ir provokuojančiomis nuotraukomis socialiniuose tinkluose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)