Dabar 28-erių metų amžiaus M. Drežančic dirba 48 metrų ilgio jachtoje „M/Y Freedom“, plaukiojančioje Adrijos jūra. Iki 22 žmonių vienu metu gali mėgautis prabangiu poilsiu ir įvairiomis pramogomis, įskaitant kino teatrą, sporto salę, maudymosi kubilą, masažo kambarį ir vandens sportą. Norint išsinuomoti „M/Y Freedom“ savaitei, teks pakloti nuo 80 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

„Dažniausiai randame sprendimą arba alternatyvą, bet kartais svečių užgaidos būna tiesiog neįgyvendinamos“, – prisipažino vyriausioji stiuardesė. Visgi ji vadovaujasi principu „niekada nesakyk ne“, o savo pareigas atlieka tiksliai ir kruopščiai nelyginant kariuomenėje.

Dvejus metus vyriausiosios stiuardesės pareigas einanti moteris tvirtina, kad jeigu nesilaikysi taisyklių, teks greitai palikti laivą. „Darbas jachtoje primena karinę tarnybą: tvarka, darbas, disciplina. Visi, kurie šių principų nesilaiko, verčiau tegul apskritai lieka krante, – teigė M. Drežančic. – Nuo pat pradžių aiškiai pasakau, ko tikiuosi iš aptarnaujančio personalo. Labai svarbu, kad jie tai suprastų. Žodžiui „bet“ vietos nėra. Nesvarbu, kaip jie dirbo ankstesnėje jachtoje, iš tikrųjų yra tik vienas geras būdas. Patikėkite, išbandžiau juos visus.“

Vyriausiosios stiuardesės atsidavimas disciplinai pelnė jai Hitlerio pravardę.

„Aš iš tikrųjų esu labai griežta, bet kito kelio tiesiog nėra. Kai visi žino savo pareigas ir tinkamai jas atlieka, dirbame kaip šveicariškas laikrodis. Nebereikia nieko tikrinti, daryti iš naujo ir be reikalo gaišti laiko. Beje, kiekvienas personalo narys privalo gebėti atlikti viską, ko tik prireiks“, – pridūrė ji.

Pavyzdžiui, ilgai ir nuobodžiai valyti ir plauti. „Valome netgi švarius daiktus, – paaiškino M. Drežančic. – O mano darbo diena trunka mažiausiai 16 valandų. Tarkime, atsikeliame 6.30 val. Po valandos jau turime patiekti pusryčius, kurie kartais trunka iki 11 val. Išplovę indus, pradedame ruoštis priešpiečiams, kurie paprastai prasideda 13 val. ir baigiasi 15 val. Jeigu pasiseka, kol svečiai turškiasi vandenyje, gauname šiek tiek laisvo laiko.“

„Kita vertus, darbų niekada netrūksta: nuo šaldytuvų papildymo ir pirštų atspaudų valymo iki svečių priežiūros ir skalbinių dėliojimo, – tęsė ji. – Vėliau su vyriausiuoju vyrėju peržiūrime valgiaraštį ir visada pasirūpiname, kad būtų atsižvelgta į specialius pageidavimus. Tada 18 val. apsivelkame vakarinę uniformą, nešiojame kokteilius ir ruošiamės vakarienei, kuri neretai virsta iki 2 val. nakties užsitęsiančiu vakarėliu.“

Ar romanai su svečiais ar komandos nariais yra dažni? „Romantiški santykiai šioje ir ankstesnėse jachtose, kuriose teko dirbti, yra griežtas tabu. Gali elgtis mandagiai, draugiškai, bet tam tikros linijos nevalia peržengti, – sakė vyriausioji stiuardesė. – Romanas gali paveikti darbo atmosferą. Jeigu, pavyzdžiui, atleisi vieną darbuotoją, jo vaikinas ar mergina greičiausiai irgi išeis iš darbo. Šioje pramonės šakoje nerekomenduojama iš karto netekti dviejų darbuotojų, ypač pačiame sezono įkarštyje.“

Anot M. Drežančic, sudėtingiausia suburti komandą, kurios nariai puikiai sutartų tarpusavyje.
„Nelengva rasti apie 12 žmonių, kurie nesipyksta ir gerai dirba drauge, juk su bendradarbiais tenka gyventi mažiausiai šešis mėnesius. Turiu išsiaiškinti, kaip elgtis su kiekvienu savo pavaldiniu. Gera komanda, be jokios abejonės, man yra sunkiausiai įgyvendinama užduotis“, – patikino ji.

Tiesa, nors darbo valandos yra ilgos ir sunkios, užtat finansinis atlygis gali pranokti lūkesčius. „Didžiausia arbatpinigių suma, kurią man paliko klientai – 10 tūkst. eurų grynaisiais. Taip pat esu gavusi ne vieną dovaną“, – pasigyrė M. Drežančic.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją