Milijonai už vieną autografą

Žymių, daug pasiekusių asmenų autografai, kaip ir kiti kolekciniai daiktai, yra įkainojami tūkstantinėmis, o kartais ir milijoninėmis sumomis. Tarp penkių brangiausių pasaulyje kolekcionuojamų parašų – muzikos, sporto ir istorinių asmenybių autografai, rašoma spaudos pranešime.

5. Babe Ruth autografas – 388 tūks. dolerių

Babe Ruth laikomas vienu geriausių beisbolo žaidėjų istorijoje, kuris savo karjerą pradėjo 1914 metais ir tęsė iki 1935 metų. Praėjus daugiau nei 60 metų po sportininko mirties, 2012 metais surengto aukciono metu, vienas iš Babe Ruth pasirašytų beisbolo kamuoliukų buvo parduotas už beveik 400 tūkst. dolerių.

4. Johno Lennono autografas – 850 tūkst. dolerių

Per savo ganėtinai trumpą gyvenimą Johnas Lennonas gerbėjams išdalino tūkstančius autografų, tačiau vienas iš jų – išskirtinis. Tai parašas, suraitytas ant albumo likus vos 15 minučių iki lemtingo Marko Čapmano šūvio, po kurio pasauliui teko atsisveikinti su muzikos legenda. 2010 metais pastarasis albumas buvo parduotas už 850 tūkst. dolerių, o šiandien jo vertė siekia apie 2 mln. dolerių.

3. Abraomo Linkolno autografas – 3.7 mln. dolerių

1864 metais tuometinis JAV prezidentas Abraomas Linkolnas pasirašė 48 Emancipacijos akto, panaikinusio vergiją šalyje, kopijas. Iš visų jų iki šių dienų išliko 26 šio istorinio dokumento kopijos. Vienos jų priklauso muziejams ir universitetams, kitas saugo privatūs kolekcininkai.

1991 metais vienas iš šių dokumentų buvo parduotas už 750 tūkst. dolerių. 2012 metais milijardierius Davidas Rubensteinas už dokumento kopiją su parašu sumokėjo 2 mln. dolerių. O 2010 metais anoniminis kolekcionierius už Emancipacijos akto kopiją pasiūlė net 3.7 mln. dolerių.

2. Viljamo Šekspyro autografas – 5 mln. dolerių

Per savo gyvenimą Viljamas Šekspyras parašė 38 pjeses ir šimtus sonetų, tačiau savo parašo dėlioti bet kur nemėgo. Dėl šios priežasties šiandien yra išlikę vos 6 dokumentai su vieno žymiausių anglų poeto ir dramaturgo parašu. O vienas šių dokumentų buvo įsigytas už 5 mln. dolerių.

1. Džordžo Vašingtono autografas – 9.8 mln. dolerių

Brangiausiu visų laikų autografu laikomas Džordžo Vašingtono parašas asmeninės JAV Konstitucijos pirmajame puslapyje. Šį autografą 2012 metais aukcione net už 9.8 mln. dolerių įsigijo ne pelno siekiančios organizacijos „Vernon Ladies Association“ narė Anna Bookout. Šiandien parašas saugomas Baltuosiuose rūmuose Vašingtono prezidentinėje bibliotekoje.

Comic Con Baltics / Foto: Ievos Budzeikaitės

Populiaru ir Lietuvoje

Norint gauti mėgstamos žvaigždės parašą, toli skristi ar dalyvauti aukcionuose nėra būtina. Susipažinti su mėgstamais aktoriais, pasikalbėti su jais bei gauti autografą galima ir Lietuvoje.

Populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics“ organizatorius Tomas Vievesis pasakoja, kad mėgstamų aktorių parašams gauti gerbėjai skiria visą savaitgalį, o jų motyvacija nedingsta net ir laukiant eilėse.

„Kasmet matome, jog požiūris į autografų kolekcionavimą tampa vis brandesnis. Gerbėjai mėgstamos žvaigždės parašą vertina ne tik, kaip širdžiai mielą suvenyrą, bet kaip kolekcinę vertybę. Parašai renkami ant reprezentatyviai atrodančių aktorių nuotraukų ar skulptūrėlių, o pasirašytas atributas kruopščiai apsaugomas nuo išorės veiksnių. Tokiu būdu siekiama, kad idealią savo kolekcinę išvaizdą pasirašytas atributas išsaugotų daugelį metų į priekį“, – pasakoja „Comic Con Baltics 2022“ organizatorius.

Parašų sesijos – viena ryškiausių nuo 2017 metų organizuojamo populiariosios kultūros renginio dalis. Jų metu prie į Lietuvą atvykusių kino, televizijos ar kompiuterinių žaidimų žvaigždžių nusidriekia eilės, nes kartu gerbėjai gali gauti ne tik parašą, bet ir trumpai pasišnekučiuoti ar net įsiamžinti su sau imponuojančia žvaigžde.

Per renginio istoriją Vilniuje gerbėjai turėjo galimybę gauti daugiau nei 30 pasaulinio lygio aktorių ir kūrėjų iš garsių televizijos, kino bei komiksų projektų autografus. Tarp jų tokie garsūs vardai, kaip „Vaikštantys numirėliai“ (orig. The Walking Dead) žvaigždės Steven Ogg ir Ross Marquand, „Karibų piratų“ (orig. Pirates of the Caribbean) filmuose išgarsėjęs aktorius Kevin McNally, kultiniame seriale „Vedęs ir turi vaikų“ (orig. Married... with Children) vieną pagrindinių vaidmenų atlikęs aktorius David Faustino bei visame pasaulyje populiaraus serialo „Vikingai“ (orig. Vikings) aktorė Georgia Hirst.

„Iki šiol daugiausiai dėmesio Lietuvoje sulaukė vieno garsiausių kompiuterinių žaidimų pasaulyje „Grand Theft Auto V“ bei televizijos serialo „Vaikštantys numirėliai“ (orig. The Walking Dead) aktorius Steven Ogg. Jo parašų sesijos metu gerbėjai kantriai ir su dideliu entuziazmu eilėje laukė valandas“, –sako „Comic Con Baltics 2022“ organizatorius T. Vievesis.

Šiais metais renginyje lankysis vieno populiariausių visame pasaulyje serialo „Bręstantis blogis“ (orig. Breaking Bad) aktorius RJ Mitte, serialo „Pinigų namai“ (orig. Money Heist) aktorius Enrique Arce, legendinio kompiuterinio žaidimo „Red Dead Redemption“ žvaigždės Rob Wiethoff ir Roger Clark, pasaulyje ryškių internetinių komiksų autoriai Reza Farazmand, Sarah Andersen, Cassandra Calin bei kiti populiariosios kultūros atstovai.

Jų parašus gauti bei sudalyvauti kitose renginio veiklos gerbėjai turės galimybę jau gegužės 20-22 dienomis, Vilniuje, „Litexpo“. Šiais metais renginys vyks kartu su didžiausiu žaidimų konventu Baltijos šalyse – „GameOn“. Per tris „Comic Con Baltics 2022: Together with GameOn“ dienas lankytojų lauks ne tik susitikimai filmų, serialų bei komiksų įžymybėmis, bet ir kompiuterinių žaidimų erdvės, cosplay konkursas, naujausių filmų pristatymai, dekoracijos iš garsiausių pasaulio filmų bei serialų, žinomų kino bei televizijos svečių pranešimai ir daugybė kitų, su populiariąja bei žaidimų kultūra susijusių pramogų.

Pasinaudoję Kultūros pasu, vyresniųjų klasių mokiniai į renginį gali atvykti nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją