Tarp areštuotų valdų ir Prancūzijos Rivjeroje esantys dideli užmiesčio rūmai – buvusi karalienės Elžbietos II dėdės Karaliaus Edvardo VIII vasaros rezidencija, kai jis atsisakė sosto: „Tai sankcijų programos dalis prieš Rusijos Federaciją, reaguojant į jos invaziją į Ukrainą.“

Įšaldytas turtas reiškia, kad jo negalima parduoti ar išnuomoti.

Rusijos centrinio banko Prancūzijos bankų sąskaitose užblokuota 19 mlrd. svarų sterlingų (22,96 mlrd. Eur).

Didžiąją dalį turto įsigijo fiktyviai Prancūzijoje sukurtos įmonės, kad pirkimuose nefigūruotų Rusijos oligarcho vardas.

Prancūzija nuo karo Ukrainoje pradžios areštavo Rusijos oligarchams, įskaitant R. Abramovičių, priklausančio 20 mlrd. svarų sterlingų (24,17 mlrd. Eur) vertės turto ir grynųjų pinigų.

Trečiadienį Prancūzijos ekonomikos ir finansų ministerija patvirtino, kad buvo areštuotos ir 12 buvusiam „Chelsea“ savininkui priklausančių valdų.

„Areštuotų namų, superjachtų ir sraigtasparnių bendra vertė viršija 25 mlrd. eurų. Įšaldė 33 valdas, iš kurių 12 priklauso R. Abramovičiui“, – sakė ministerijos šaltinis.

Romano Abramovičiaus jachta

Viena iš jų – Chateau de la Croe, Cap d'Antibe mieste stovinti 100 metų nuošali vila, kuri anksčiau buvo Vindzoro hercogo ir hercogienės vasaros rezidencija Prancūzijos Rivjeroje.

55-erių R. Abramovičius nusipirko vilą 2001-aisiais ir renovacijai išleido maždaug 30 mln. svarų sterlingų (36,25 mln. Eur).

Ant vilos stogo įrengtas 15 metrų ilgio baseinas, o rūsyje – sporto salė ir namų kino teatras.

Vietos nekilnojamojo turto agentai sako, kad šiuo metu užmiesčio rūmų vertė siekia maždaug 90 mln. svarų sterlingų (108,76 mln. Eur).

Rūmai priklauso R. Abramovičiaus įmonei Prancūzijoje „Croe France SA“.

Kitas areštuotas R. Abramovičiaus turtas apima prabangius rūmus Prancūzijos kontroliuojamoje Karibų Šv. Bartolomėjaus saloje, kurioje vakarėlius mėgsta rengti turtingieji ir įžymybės.

Romanas Abramovičius

Oligarchas rūmus įsigijo 2009-aisiais už maždaug 70 mln. svarų sterlingų (84,59 mln. Eur) – maždaug tris kartus brangiau nei prieš tai brangiausia parduota nuosavybė Karibuose.

Anksčiau Davidui Rockefelleriui priklausę 28 hektarų rūmai primena Balio salos kaimus ir driekiasi prie vieno žymiausių Šv. Bartolomėjaus nudistų paplūdimių.

Taip pat įšaldyta turto Meribelio Alpių slidinėjimo kurorte ir dvejuose pasauliniuose Rivjeros kurortuose: Kanuose ir Sen Tropeze.

Nėra žinoma, ar areštuotas ir Paryžiaus centre, prie Eliziejaus laukų, stovintis prabangus R. Abramovičiaus keturiems vaikams ir buvusiai žmonai Irinai priklausantis namas, vertas daugiau nei 13 mln. svarų sterlingų (15,71 mln. Eur).

Prancūzijos nuomojamų būstų internetiniame puslapyje nurodoma, kad teritorijoje esantis butas 2020-aisiais buvo nuomojamas už 11 tūkst. JAV dolerių per mėnesį.

Šis butas prie žinomiausios Paryžiaus gatvės – Eliziejaus laukų.
Sankcijos buvo pritaikytos dar kelioms R. Abramovičiui priklausančioms teritorijoms Prancūzijoje, įskaitant nuostabias vilas Nicoje ir Paryžiaus centre esančius butus, iš kurių atsiveria Senos upės vaizdai.

Prancūzijos finansų ministerija suformavo mokesčių inspektorių ir muitinės pareigūnų darbo grupę, kuri surastų ir konfiskuotų į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą patekusių rusų turto.

Romanas Abramovičius

Prancūzija išsiuntė šešis tariamus Rusijos šnipus, apkaltintus „dirbus po diplomatine priedanga“.

Anot užsienio reikalų ministerijos atstovo, vyrai ir moterys po ilgo vidaus saugumo agentūros vykdyto tyrimo buvo išsiųsti atgal į Maskvą.
Šaltinis minėjo, kad jų tyrimas atskleidė „slaptą Rusijos žvalgybos tarnybų vykdytą operaciją Prancūzijoje“.

R. Abramovičiui priklauso ir du milžiniški rūmai Kolorade, kuriuos per kelis mėnesius įsigijo už 50 mln. JAV dolerių (46,23 mln. Eur). Juos būtų galima areštuoti, jei Jungtinių Valstijų vyriausybė prieš jį pritaikytų sankcijų.

Tai 520 kv. m. slidinėjimio bazė ir 81 hektaro 11 lovų ranča. Abu – Snoumo Vilidže prie Aspeno.

Oligarchas, susikrovęs turto, kai griuvus Tarybų Sąjungai įsigijo buvusių valstybinių naftos ir dujų įmonių, mėgsta išlaidauti.

Šią savaitę buvo pranešta, kad R. Abramovičius sumokėjo 40 tūkst. svarų sterlingų (48 340 Eur) už suši, kurį jam turėjo pristatyti iš Londono į Azerbaidžaną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)