Menininkei iš Rusijos Aleksandrai Skočilenko už savo slapų protestą gresia iki dešimties metų laisvės atėmimo bausmė. Jai kaltinimai pateigti pagal įstatymą, draudžiantį skleisti „melagienas“ apie Rusijos ginkluotąsias pajėgas.

Sankt Peterburgo Vasileostrovskio apygardos teismas nusprendė, kad menininkė privalo teismo iki gegužės laukti už grotų, skelbia teismo spaudos tarnyba „Telegram“ platformoje.

Prokurorai rusę kaltina kainas pakeitus popierėliais, kuriuose skelbiama „klaidinga informacija apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimą“. Incidentas įvyko kovo 31-ąją dieną Perekriostoko prekybos centre.

Tyrėjai moters veiksmus įvertino „kaip politinę neapykantą Rusijai“, o tai reiškia, kad tuo atveju, jeigu bus pripažinta kalta, gresia nuo 3 mln. rublių baudos iki 5-10 metų laisvės atėmimo.

A.Skočilenko instagrame save įvardija kaip nepriklausomą menininkę ir muzikantę. Kovą jai skirta 10 tūkst. rublių bauda už dalyvavimą vasario 24-ąją, kai Rusijos pajėgos įžengė į Ukrainą, vykusioje protesto akcijoje.

„Nepalaikau karo Ukrainoje. Šiandien išėjau į gatvę tai pasakyti garsiai“, – instagrame rašė moteris.


Kaltinamųjų narve teismo salėje menininkė šypsojosi ir rodė V gestą, skelbia naujienų portalas fontanka.ru.

Prieš melagienas nukreiptas įstatymas verčia viešai Maskvos veiksmus Ukrainoje vadinti „specialia karine operacija“, o priešingu atveju gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė. Nemažai žiniasklaidos priemonių, bijodamos sankcijų, liovėsi rašiusios apie Rusiją.

Sankt Peterburgo teismas nusprendė, kad A.Skočilenko gali bandyti bėgti, nes negyvena oficialiai registruotu adresu ir jau seniau buvo bausta už protestą.

Menininkė sukūrė nemažai atvirukų su tokiais šūkiais kaip „Agresija nėra išeitis“, taikos simboliais ir Ukrainos vėliava.

Antradienį dėl panašaus protesto prekybos centre Sankt Peterburge buvo sulaikytas 59 metų aktorius Andrejus Makedonovas. Taip pat antradienį dar viena to paties miesto gyventoja – Tatiana Popova – gavo 30 tūkst. rublių baudą už žaislų su užrašais „Karui – ne“ kabinimą prekybos centre.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją