Mados žurnalai visais laikais kalbėjo ne tik apie madą, tendencijas ir stilių. Per visą savo egzistavimo istoriją mada tapo žmonių gyvenimo atspindžiu, nesvarbu, tai būtų kinas, menas, literatūra, muzika ar, žinoma, drabužiai.

Net sunkiausiomis istorijos akimirkomis kūrėjai stengiasi atspindėti aktualias problemas arba padaryti tikrą revoliuciją. Kaip pavyzdį galima pateikti leidinių viršelius su pirmuoju tamsaus gymio modeliu, plius dydžio merginomis, princese Diana, astronautu Buzzu Aldrinu Mėnulyje, Niujorko dangoraižiais po rugsėjo 11-osios ir daug kitų.

Šiandien pasaulis su siaubu stebi šaltakraujišką Rusijos karą Ukrainoje. Miršta civiliai, moterys ir vaikai. Miestai naikinami neįtikėtinai žiauriai. Siekdami paremti ukrainiečius, kovojant už laisvę ir nepriklausomybę, žinomi leidiniai visame pasaulyje leidžia viršelius, nudažytus geltona ir mėlyna – Ukrainos vėliavos spalvomis, taip rodydami solidarumą.

Tačiau kovo mėnesio „Rusijos Elle“ numeris – kitoks. Pagrindinė numerio tema – „Z karta“. Iki 2022 m. vasario 24 dienos žmonės būtų manę, kad naujasis įrašas skirtas jaunimo „Z“ kartai. Tačiau šiomis dienomis realybė – visai kitokia.

Dar vienas užrašas ant numerio viršelio nusipelno ypatingo dėmesio: „Padarykime pasaulį vėl puikų“. Jei pamenate, Donaldas Trumpas savo rinkimų kampanijoje naudojo panašų tekstą: „Make America great again“.

Pats rusiško „Elle“ kovo mėnesio numeris buvo išleistas iš karto su trimis viršeliais, kurių herojais tapo Monikos Bellucci ir Vincento Casselio Devos dukra bei vyriausias rusų modelio Natalijos Vodianovos sūnus Lucas Portmanas.

Tiesa, kaip skelbia ukrainiečių portalas „Segodnya“, modeliai fotosesijoje dalyvavo dar gerokai prieš prasidedant karui Ukrainoje. Taip nutiko dėl spausdintų leidinių gamybos proceso.

Tačiau kol kas nei Deva Kassel, nei Lucas Portmanas, nei jų tėvai nekomentavo dalyvavimo „Rusijos Elle“ projekte.

Leidžiama suprasti, kad „Elle Russia“ viršeliai buvo sumanyti kaip dedikacija jaunajai, sėkmingajai kartai, tačiau šių dienų kontekste tai atrodo kaip Rusijos pasaulio ir Putino „Z“ propaganda.

Tiesa, kad Rusijos „Elle“ redaktorių sugalvota žurnalo viršelio idėja toli gražu nebuvo atsitiktinė, mano ukrainiečių dizainerė Mary Furtas. Savo nuomonę ji išreiškė socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje.

„Istorijos, kurios buvo ištrintos. „Elle Russia“ vėl elgiasi kaip ir anksčiau. Ar jūs tam pritariate, „Hearst“, Nina Garcia „Elle USA“, „Elle Prancūzija“?

Tai nėra atsitiktinumas. Tai sąmoningas propagandos palaikymas. Fašizmas ir imperializmas. Ne pirmą kartą Ekaterina Mukhina taip elgiasi. Tai nėra kurčias tonas, tai sukurta pagal dizainą.

Gėda tarptautinei „ELLE“ komandai, kad leido tam įvykti“, – „Instagram“ dėmesį atkreipė ji.


Reikšdami nepalaikymą „Elle Russia“ komandai, šiuo moters įrašu savo „Instagram“ istorijose pradėjo dalintis ir žinomi Lietuvos žmonės, tarp kurių – modeliai Asta Valentaitė, Simona Starkutė, Deimantė Kazėnaitė, nuomonės formuotojos Ieva Mackevičienė, Aistė Kabašinskaitė, „L'Officiel Hommes“ redaktorius Saugirdas Vaitulionis bei kt.

Tiesa, tokių situacijų mados pasaulyje – ne viena. Neseniai kritikos už pasidalintą reklamą sulaukė ir aukštosios mados ženklas „Louis Vuitton“. Naujausioje papuošalų kolekcijoje matyti dvi sujungtos „L“ ir „V“ raidės, primenančios „Z“ ženklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės