51-erių aštriais pasisakymais garsėjanti Veronika Belocerkovskaja, dar žinoma kaip Belonika ar Nika, sulaukė kaltinimų dėl įrašų instagrame, kurie neatitinka naujųjų įstatymų, draudžiančių kritikuoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje.

Ji apkaltino Vladimirą Putiną, kad jis, siekdamas įgyvendinti savo imperialistines ambicijas, 18–20 metų vaikinus pavertė patrankų mėsa.

Ukrainoje, Odesoje gimusi V. Belocerkovskaja jau ne kartą viešai sukritikavo V. Putino invaziją.

Rusijoje uždrausta sakyti „karas“, ten vartojamas terminas – „specialioji karinė operacija“.

Ji ir dar du neįvardinti žmonės iš Sibiro yra kaltinami „viešai platinę informaciją, paremtą politine neapykanta ar priešiškumu, pateikiant ją kaip patikimą, nors joje sąmoningai pateikiama dezinformacija dėl Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų veiksmų“.

Tikindama, kad dalijasi patikima informacija, ji skelbė „sąmoningai klaidingą informaciją, kad [kariuomenė], vykdydama specialią karinę operaciją, naudojama naikinti Ukrainos miestus ir civilių populiaciją, įskaitant vaikus. Ji diskreditavo Rusijos Federacijos valdžią ir ginkluotąsias pajėgas“, – teigė Rusijos tyrimų komitetas.

Pritaikius naująjį įstatymą, V. Belocerkovskajai gali būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Viename savo pranešimų ji apkaltino V. Putiną vykdant „agresyvų KARĄ prieš suverenią valstybę“.

Ji sakė: „Nelaikau Ukrainos žmonių savo priešais. Jie mano broliai ir seserys. Man tiesiog baisu, kiek kovojančių šalių motinų nesulauks namo grįžtančių savo sūnų. 18–20 metų vaikinai paversti patrankų mėsa, pildant [jo] imperialistines ambicijas.“

Viename įraše teigė: „Mane visiškai pribloškė ekonominės pasekmės, su kuriomis turėsime gyventi dar daug metų. Bijau dėl savo vaikų. Noriu, kad jie gyventų pasaulyje be tokios žiaurios neapykantos, kurią kasdien šis beprasmis, prakeiktas karas maitina. Jo nenorėjo NIEKAS!“.

V. Belocerkovskaja taip pat pasmerkė „patriotus“ ir „propagandistus“, palaikančius karą, kuris, jos baimei, gali virsti branduoliniu.

„Tiesą sakant, labiausiai bijau RAUDONO MYGTUKO. „Specialioji operacija“ mums visiems, visai žmonijai, gali tapti paskutine. Net Tarybų Sąjungos laikais pionierių darželyje, pačiame šaltojo karo pike, taip nebijojau“, – rašė V. Belocerkovskara.

Manoma, kad V. Belocerkovskajos įrašai buvo paskelbti ne Rusijoje, kur instagramas užblokuotas dėl Kremliaus vykdomo „ekstremistinių“ socialinių tinklų išjungimo.

Ji turi vilą Prancūzijoje, kur atidarinėja kulinarijos mokyklą ir tiki, kad grįžusi į Rusiją būtų suimta.

„Aš netylėsiu, nes galiu kalbėti ir nes niekada sau neatleisčiau, [jei to nedaryčiau]... Aš ne žiurkė“, – sakė ji.

Byla prieš V. Belocerkovskają nagrinėjama jai nedalyvaujant, ir Rusija gali siekti jos ekstradicijos, teigė komitetas.

Šefė pripažįsta, kad greičiausiai negalės grįžti namo į Rusiją.

„Pirmą kartą gyvenime susidūriau su tikru ir neišgalvotu blogiu“, – sakė ji.

69-erių V. Putiną ji laiko „pavargusiu nuo gyvenimo žmogumi, kuriam per 22 metus nusibodo absoliuti valdžia ir jam aklai paklūstantys žmonės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės