Jau porą dienų iš lietuviškų paskyrų nedingsta vienas ir tas pats įrašas. Socialiniuose tinkluose imta plačiai dalintis teisininkės Ivetos Jarašiūnaitės mintimis apie tai, kas nutinka moterims karo metu.

Teisininkė, kurią vien instagrame seka per 11 tūkst. internautų, prabilo apie masiškai prievartaujamas moteris. Rusijos karas Ukrainoje – ne išimtis. Pranešta jau ne apie vieną prievartos auką, daugelis jų neišgyveno.

Kraupi realybė palietė tūkstančius lietuvių. Į įrašą dėmesį atkreipė ir žinomi žmonės, kurie tikino, jog tuo dalintis nėra lengva, bet yra būtina. Žinutė buvo išversta ir į anglų kalbą, tad ji ėmė plisti ir tarptautiniu mastu.

„Žinot, kas iš ties nutinka moterims karo metu? Nes istorijos vadovėliuose ir žiniasklaidoje yra pagrinde aprašomi tik du moterų likimų scenarijai:

1. Jos liūdi išleidusios savo vyrus ir sūnus į karą;
2. Kai kurios pačios eina į karo frontą ir kovoją už savo šalį.

Ir viskas. O pats svarbiausias dalykas yra nutylimas.

MOTERYS KARO METU YRA MASIŠKAI PRIEVARTAUJAMOS.

Štai, buvo pranešta, kad Chersono mieste, Ukrainoje jau užregistruota 11 prievartavimo atvejų. 6 aukos mirė. Karas trunka dar tik 9 dienas…

Kadangi dabar kalbame apie rusų karius Ukrainoje, tai prisiminkim istoriją. Yra manoma, kad sovietų kariai II pasaulinio karo metu vien Vokietijoje išprievartavo apie 2 mln. moterų ir mergaičių. Taip, mergaičių. Karių prievartos aukų amžius prasideda nuo 8 metų.

Jų naudojama seksualinė prievarta yra nesuvokiama. Štai, vienas liudijimas paties sovietų kariuomenės veterano: “mes bandėme pagauti vokiečių moteris. 10 vyrų prievartaudavo vieną mergaitę. Buvo nepakankamai moterų, nes visi bėgo nuo karo. Todėl imdavome jaunas 12-13 metų mergaites. Jei verkdavo – užkišdavom burną. Mums buvo smagu.“

Karo metu atliekami seksualiniai nusikaltimai pasižymi ypatingu žiaurumu. Aukos būna prievartaujamos po 60-70 kartų. Didelio žmonių skaičiaus. Jos kankinamos siekiant sukelti didžiules kančias. Kariai prievartauja mažas mergaites jų mamų akivaizdoje.

Kodėl aš noriu, kad jūs tai žinotumėt?

Nes apie tai nėra kalbama. Kodėl? II pasaulinio karo žiaurumai ir tai, kaip sovietų kariai prievartavo moteris yra nuslėpti. Niekas apie tai nešneka, apie tai nerašoma istorijos vadovėliuose.

Dabar vyksta tas pats. Ir žinot, kas baisiausia? Kad apie tai vėl nėra šnekama. Pasaulis vėl nežino apie tai, ką karo metu išgyvena moterys. Viešumas yra didžiausias ginklas. Kalbėkim ne tik apie šaudymus ir bombardavimus. Garsiai kalbėkim ir apie tai, ką išgyvena moterys. Kuo daugiau žmonių pasaulyje apie tai žinos, tuo tokie veiksmai bus labiau pasmerkti.

PRAŠAU NETYLĖKIM!“ – ragino I. Jarašiūnaitė.

Ukraina apkaltino Rusijos karius prievartavimais

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba apkaltino Rusijos karius prievartaujant moteris ir parėmė raginimą įsteigti specialų tribunolą Maskvos agresoriams teisti.

„Deja, turime daugybę atvejų, kai Rusijos kariai Ukrainos miestuose prievartauja moteris“, – sakė D. Kuleba Londono analitiniame centre „Chatham House“ surengtame brifinge.

Jis nepateikė detalių, tačiau pritarė buvusio Jungtinės Karalystės ministro pirmininko Gordono Browno ir daugybės tarptautinės teisės ekspertų raginimui įsteigti specialųjį tribunolą.

Tarptautinė teisė „yra vienintelė mums prieinama civilizacijos priemonė, galinti užtikrinti, kad galiausiai visi, kurie sukėlė šį karą, bus patraukti atsakomybėn“, – sakė D. Kuleba, Ukrainoje daugėjant civilių gyventojų aukų.

„Mes kovojame su priešu, kuris yra daug stipresnis už mus, – sakė D. Kuleba. – Tačiau tarptautinė teisė yra mūsų pusėje ir, tikėkimės, ji prisidės prie mūsų pergalės“.

Aukšto rango asmenys, įskaitant G. Browną, buvusius teisėjus ir teisės ekspertus, trečiadienį paragino įsteigti specialų tribunolą, Tarptautiniam baudžiamajam teismui svarstant, ar vykdyti baudžiamąjį persekiojimą dėl įtariamų karo nusikaltimų Ukrainoje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino „sprendimas pradėti atakas prieš Ukrainą kelia rimtą pavojų tarptautinei tvarkai, susiklosčiusiai po 1945 metų“, – sakoma jų pareiškime.

„Jis siekia pakeisti teisės viršenybę ir visų tautų apsisprendimo principus jėgos viršenybe. Visas pasaulis turi sužinoti apie jo inicijuotą agresijos aktą ir žiaurumus, kuriuos jis įsakė vykdyti.

Mes padarysime visa, kas įmanoma, kad nutrauktume siaubingus įvykius, kuriuos dabar matome, taip užtikrindami, kad tiems, kurie paskleidė tokį siaubą, būtų taikoma asmeninė atsakomybė pagal baudžiamąją teisę ir kad būtų įvykdytas teisingumas“, – sakoma ekspertų raginime.

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Dalintis
Nuomonės