Pasak stiuardesėmis dirbusių moterų, kompanijos atstovai nurodydavo per dvi savaites sumažinti svorį, priešingu atveju laukdavo baudos.

Merginų svorį nuolat stebėdavo, tą darydavusius pareigūnus jos praminė svorio policija.

Iš 25 000 darbuotojų 150 būdavo įtraukiami į vadinamąją išvaizdos duomenų stebėsenos programą, kad „deramai reprezentuotų kompaniją“. Per didelį svorį turinčioms stiuardesėms skirdavo pinigines baudas, bausdavo kitokiomis priemonėmis.

Karla Bayson (36 m.), kuri po devynerių darbo metų išėjo iš aviabendrovės 2021 m., pasakojo, kad ne viena jos kolegė buvo gavusi įspėjimą dėl svorio. Merginoms nurodydavo per dvi savaites sulieknėti, po to jų vėl laukdavo patikrinimas.

K. Bayson teigimu, kompanija nedarė išimties nė iš motinystės atostogų grįžusioms moterims – joms nurodydavo per pusę metų sulieknėti ir atsikratyti nėštumo metu padidėjusiu svoriu.

Asociatyvios aviabendrovės „Emirates Airlines“ stiuardesių nuotr. / Foto: Twitter, Vida Press

Buvusi stiuardesė Maya Dukaric pasakojo, kad svorio policijos atstovai periodiškai sustabdydavo stiuardeses oro uostuose ir pasakydavo, kurioms reikia mažinti svorį.

Anonimu panorusi likti buvusi kompanijos žmogiškųjų išteklių specialistė teigė, kad stebimoms darbuotojoms būdavo sudaromos dietos, sporto programos.

Pasak buvusios darbuotojos, jei stebimos stiuardesės nesulieknėdavo ir nepasiekdavo reikiamų rezultatų, jos sulaukdavo bausmių.

Šokiruojami faktai išaiškėjo, kai viena „Emirates Air“ po dešimties metų išėjo iš darbo, nes buvo įtraukta į svorio stebėsenos programą.

Britė Duygu Karaman pasakojo, kad kažkas iš kolegių pranešė apie jos neva didoką svorį, po to ją trejus metus atidžiai stebėjo.

66,5 kg svėrusiai ir M dydžio (JK – 12 dydis) drabužius nešiojusiai D. Karaman tikrindavo kūno masės indeksą, be įspėjimo retkarčiais sverdavo.

Aviabendrovės „Emirates Airlines“ lėktuvas

Moteris teigė patekusi į svorio stebėjimo programą todėl, kad svėrė 2 kg per daug, nei reikalaujama.

Pasak jos, liepdami sulieknėti, kompanijos atstovai pateikdavo tik bendriausio pobūdžio patarimus, kaip antai, nevalgyti baltųjų ryžių ar duonos.

„Buvo ir patarimas gerai išsimiegoti, kas nėra įmanoma dėl mano darbo specifikos“, – pasakojo stiuardesė.

Jos teigimu, dalis stiuardesių dėl per didelio svorio būdavo baudžiamos piniginėmis baudomis arba draudimu skraidyti. Jei metus laiko svoris nepadidėdavo, stiuardeses išbraukdavo iš svorio stebėsenos programos.

D. Karaman teigė, kad dabar, išėjusi iš darbo aviakompanijoje, jaučiasi kur kas laimingesnė, baigė studijas universitete ir tapo dietologe.

„Emirates“ atstovai teigė „Insider“: „Mes nekomentuojame savo vidinių taisyklių, procedūrų ar specifinių, konfidencialių esamų ar buvusių darbuotojų atvejų. Kaip pasaulinio lygio kompanija, rūpinamės darbuotojų gerove, manome, kad puiki psichologinė ir fizinė būklė yra labai svarbios, kad darbuotojai galėtų saugiai ir efektyviai atlikti savo darbą. Galbūt klientai nežino, vis dėlto įgulos nariai turi daugybę pareigų, o kad galėtų jas atlikti reikia ilgų mokymų ir bent minimalaus fizinio tvirtumo.“
„Daily Star“ paprašė „Emirates“ pateikti komentarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją