„Iš tikrųjų „Auska“ nei sugriuvo, nei įgriuvo. Tiesą sakant, net neįsivaizduoju, kokio galingumo turėtų būti uraganas, kad jis pajudintų tą gelžbetonio milžiną su visais jo požeminiais tuneliais.

Ir apskritai audra čia niekuo dėta.

Dar sausio 3 d. dabartinis vilos nuomininkas pranešė mums apie tai, jog pažeista viršutinė laukinės fasado sienos dalis.

Reaguojant į pranešimą, kaip to reikalauja įstatymas pastatą apžiūrėjo Savivaldybės administracijos direktorės įsakymu sudarytoji komisija, kurios sudėtyje buvo ir Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros Vakarų Lietuvos statybos valstybinės priežiūros departamento specialistas.

Komisija neaptiko sugriuvimo ar įgriuvimo. Kalbant paprastai ir be visų tų statybinių terminų, ji užfiksavo, jog nuo pastato koridoriaus, kelių metrų aukštyje jungiančio kelis „Auskos“ korpusus, fasado nukrito dalis tinko. Saugumo sumetimais, numuštas buvo ir likęs praėjimo fasado tinkas.

Tai, kad vilos fasadas byra, niekam nėra paslaptis. Apie tai aš kalbėjau ir praėjusį pavasarį, kuomet Palangos savivaldybė perėmė „Auską“ savo žinion. Jau tuomet buvo aišku, kad turtą valdęs „Turto bankas“ visiškai nesidomėjo, kaip ankstesni nuomininkai, eksploatavę vilą dešimt metų, naudoja turtą, kiek investuoja į jo priežiūrą bei remontą ir ar apskritai tai daro.

Mes pernai pavasarį „Auską“ perėmėme ne tik be tinko kai kuriose pastato fasado vietose, bet ir ganėtinai nusiaubtą viduje.

Naujasis vilos nuomininkas, prieš perimdamas turtą, matė realią situaciją, o ir sutartyje įsipareigojo jį prižiūrėti ir, esant reikalui, remontuoti. Vakar jis buvo informuotas apie pastatą apžiūrėjusios komisijos išvadas ir tai, kad, remiantis nuomos sutartimi, turi sutvarkyti įvykio vietą, utilizuoti susidariusias atliekas bei imtis priemonių ir užtikrinti, kad kitose pastato vietose pažeista fasado apdaila nekeltų pavojaus.

Nors vila gali būti ir toliau eksploatuojama be trukdžių, Savivaldybė geranoriškai nusprendė neimti nuomos mokesčio nuo sausio 3 d. iki sausio 20 d., tačiau negali, kaip to pageidautų nuomininkas, kompensuoti komunalinius mokesčius ar nustatyti ilgesnį terminą, kuomet nereikėtų mokėti nuomos.

Apie įvykį tiek Savivaldybė, tiek nuomininkas „Roko virtuvė“ pranešė pastatą apdraudusioms draudimo bendrovėms., kurios ir turėtų padengti remonto kaštus.

Džiaugiuosi, kad miesto Taryba pernai apsisprendė dėl „Auskos“ panaudojimo ateityje. Dabar rengiamas teritorijos detalusis planas, o pastatas pavirs gydyklomis, netoliese atsiras ir globos namai mūsų senjorams.

Gero vakaro, būkite sveiki ir netikėkite, kad „Auska“ gali sugriūti. Vila Palangai tikrai dar reikalinga ir turės gražią ateitį“, – feisbuke skelbė Palangos meras.

Palangos kurorte esantis išskirtinis objektas – „Vila Auska“ tapo vienu didžiausių traukos objektu. Čia netrūko žymiausių renginių, privačių švenčių ir vakarėlių, kuriuose dalyvavo garsiausi pramogų verslo atstovai. Tačiau šiandien viena populiariausių pajūrio vietų privalo savo veiklą riboti – dalis pastato netikėtai sugriuvo. Redakcijos žiniomis, netikėtai įgriuvo koridoriaus, kuris jungia virtuvės ir renginių, apgyvendinimo patalpas, grindys, buvo rašoma „Delfi“.

Į redakciją kreipėsi skaitytoja, atsiuntusi išskirtinius kadrus, kuriuose matomos nuolaužos ir tvora aptverta dalis „Vila Auska“ pastato.

Ši teritorija nuomos pagrindu priklauso jaunam verslininkui, kelių restoranų savininkui, „Roko virtuvė“ įkūrėjui – Rokui Galvonui.

Susisiekus su verslininku, jis patikino, kad šiuo metu veikla „Vila Auska“ patalpose ribojama, atsisakyta daugybės suplanuotų renginių, privačių įmonės švenčių ir komentuoti situaciją plačiau atsisakė: „Šiuo metu turime daugybę iššūkių, skaičiuojami didžiuliai nuostoliai, visi suplanuoti renginiai atšaukti, tikiuosi savivaldybė visus patirtus nuostolius kompensuos. Labai norisi, kad kuo greičiau esama situacija būtų išspręsta“.

„Vila Auska“ dar sovietmečio laikais garsėjo kaip vienas prabangiausių kurortų tuometiniams šalies ir užsienio vadovams Baltijos šalyse. Anuomet ši poilsio vieta buvo itin mėgiama Algirdo Brazausko ir kitų įtakingų politikų. „Vila Auska“ buvo tapusi savotišku paveldu, kur buvo laikomi išskirtiniai meno kūriniai, vitražai, baldai, tačiau šį pastatą perimant Palangos miesto savivaldybei didžioji dalis vertingų daiktų dingo.

Iki šiol prezidentinė „Auska“ priklausė turto bankui, ją nuomavosi bendrovė „Ambra Investicijos“. Tačiau kurorto valdžia pasiekė, kad šis objektas būtų parduotas miesto savivaldybei. Kaip tuomet spaudoje kalbėjo Palangos meras Šarūnas Vaitkus – tai pats optimaliausias variantas, norint išsaugoti išskirtinį kraštovaizdį pajūryje, kad jis netaptų privačių daugiabučių ir namų vieta.

2021-ųjų metų balandžio 29-ąją, pasibaigus nuomos sutarčiai su „Ambra Investicijos“ vos po kelių dienų „Vila Auska“ konkurso būdu išnuomota verslininkui Rokui Galvonui, viešai skelbta, kad mėnesio nuomos kaina siekia mažiausiai 10 tūkst. eurų.

Viešai kalbėta, kad remonto darbai šiame kurorto komplekse nevyko jau dešimtmečius. Palangos valdžia, perėmusi „Vila Auska“ objektą, svarstė ten įrengti senelių namus ar kitą objektą, kuris būtų prieinamas gyventojams. O greitai išnuomoti prezidentinę vilą nuspręsta tam, kad Palangos miesto savivaldybei netektų mokėti didelių pastato išlaikymo mokesčių ir ten galėtų vykti įvairiausios veiklos pritraukiančios daugiau miesto svečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)