Naujausias populiarumo susilaukęs socialinio tinklo iššūkis pavadintas „Devious Lick“ („Klastinga, įžūli vagystė“). Moksleiviai ima skelbti vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuota, kaip jie vagia iš mokyklos įvairius daiktus ir paskui demonstruoja savo laimikius arba tai, kaip juos sugadina.

Iš kur kilo toks iššūkio pavadinimas? Pasak „Urban Dictionary“, žodis „lick“ reiškia „sėkmingą vagystės būdą – tokia vagystė ją įvykdžiusiam reiškia ilgai lauktą, įspūdingą ir naudingą atlygį“.

Šis iššūkis, dar vadinamas „Diabolical Licks“ („Velniškomis vagystėmis“) ar „Dastardly Licks“ („Bjauriomis vagystėmis“), socialinį tinklą apėmė rugsėjo pradžioje, kai „TikTok“ vartotojas, pasivadinęs jugg4elias paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti vienkartinių kaukių dėžutė, kurią jis tvirtino pavogęs iš mokyklos.

„Prabėgus mėnesiui mokykloje – absoliučiai įžūli vagystė, – prie vaizdo įrašo prirašė jugg4elias. – Reikėjo atsinešti kaukę iš namų. O dabar jūs, šlykštynės, vaikštinėsite be kaukių.“

Šis vaizdo įrašas susilaukė beveik pusės milijono peržiūrų, tačiau pirmadienį „TikTok“ jį pašalino. Vartotojo paskyra platformoje taip pat nebeaktyvi.

Nuo to laiko socialinį tinklą užplūdo panašūs vaizdo įrašai su žyma „Devious Licks“. Tai paskatino mokyklų vadovus prabilti apie šią problemą.

Land O'Lakes (Floridoje) esanti Sunlake vidurinė mokykla apie iššūkį pasisakė feisbuke. Mokykla bendruomenei aiškino, kad „nors jaunuoliams gali atrodyti, jog tai tėra nekenksminga išdaiga, iš tiesų tai nusikalstimas, pasibaigsiantis rimtomis pasekmėmis mokykloje ir sulaikymu“.

„Muilo dozatoriai, išėjimą žymintys ženklai, priešgaisrinės saugos ženklai ir klasės telefonai – tai tik keletas dalykų, kurie buvo išplėšti ir pavogti šią savaitę, – rašoma mokyklos paskyroje. – Mes rūpinamės savo moksleiviais ir nenorime, kad kas nors iš jų būtų suimtas, todėl PRAŠOME pasikalbėti su vaikais. Jeigu jie dalyvauja šioje veikloje, jūs apie tai sužinosite iš administracijos. Darbuokimės drauge ir sustabdykime tai jau dabar.“

Čandleryje (Arizonoje) esančios Hamiltono vidurinės mokyklos moksleiviai, kaip teigiama, iš tualetų vogė muilo dozatorius. Tai paskatino mokyklos direktorių išsiųsti tėvams laišką, kuriame įspėjama, kad moksleivių, jei jie bus sučiupti, gali laukti „nušalinimas nuo pamokų, prievolė atlyginti nuostolius ir pranešimas policijai“.

Apie iššūkį pasisakė ir Barrettas Marsonas, kurio sūnus lanko Hamiltono vidurinę mokyklą: „Jeigu internete ims sklisti kažkas idiotiško, vadinasi, tai pasklis visur. Ne viena vaikų karta pasidavė kvailystėms, tačiau tai yra neįtikėtinai kvaila“.

Ketvirtadienį „TikTok“ atstovas spaudai „People“ patvirtino, kad imtasi priemonių prieš plačiai sklindantį iššūkį - jis tinkle uždraustas.

„Mes viliamės, kad mūsų bendruomenės atstovai bus saugūs ir turinį kurs atsakingai. Mes nepraleisime turinio, skatinančio ar įgalinančio nusikalstamą veiklą, – pabrėžė atstovas spaudai. – Šaliname tokio pobūdžio turinį, nukreipiame žymas ir paieškos rezultatus į mūsų Bendruomenės gaires, kad atgrasytume nuo tokio elgesio.“

Bandantys „TikTok“ ieškoti „Devious Licks“ dabar gali pamatyti klaidos pranešimą, skelbiantį: „Jokių rezultatų nerasta. Ši frazė gali sietis su mūsų taisykles pažeidžiančiu elgesiu ar turiniu. Saugių ir teigiamų patirčių skatinimas yra pagrindinis „TikTok“ prioritetas“.

Žinios apie „Devious Licks“ iššūkį pasirodė netrukus po to, kai „TikTok“ uždraudė platformoje skleisti kitą iššūkį, pavadintą „Milk Crate Challenge“ („Pieno dėžės iššūkis“), mat baimintasi, kad jis gali skatinti pavojingą elgseną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)