Vieną naktį savo namuose Mančesteryje nakvojusį tuomet 21-erių K. Hamiltoną pažadino keisti garsai. Iš pradžių jam pasirodė, kad girdi kažką lipant laiptais. Du jo auginami prancūzų buldogai dažnai pešdavosi, tad vyriškis pamanė, jog vienas jų prasiveržė pro vaikams skirtus apsauginius vartelius ir nubėgo viršun.

Kieranas (paprastai vadinamas Kezu), apsimiegojęs ir su trumpikėmis, išsiropštė iš lovos ir nutarė išsiaiškinti, kas vyksta. Jį pasitiko du mačetėmis mosuojantys vyriškiai, kurie ant jo šaukė, reikalavo pinigų, narkotikų ir laikrodžių. „Buvau subadytas dėl savo veiklos „Instagram“. Kai jie išsinešdino, atrodė, kad namuose vyko skerdynės“, – vėliau aiškino K. Hamiltonas.

Iki apiplėšimo Kezas užsiėmė prekyba kriptovaliutomis. Iš mokyklos išmestas socialiniame būste gyvenęs jaunuolis mokėsi savarankiškai, bandydamas ir klysdamas, žiūrėdamas pamokas „YouTube“ bei investuodamas santaupas, uždirbtas telefonų parduotuvėje. Veiklos pradžia didelės sėkmės nepranašavo – į jo paskyrą buvo įsilaužta, K. Hamiltonas prarado tris tūkstančius svarų (apie 3500 eurų), kuriuos buvo susitaupęs investicijoms – tačiau laikui bėgant tobulėjo jo įgūdžiai ir augo pajamos. K. Hamiltono teigimu, jis per mėnesį uždirbdavo maždaug 50 tūkst. svarų (apie 58 tūkst. eurų). Netrukus naujasis prabangus gyvenimo būdas ėmė atsispindėti jo „Twitter“ ir „Instagram“ paskyrose: jose atsirado ištaigingo naujo namo, įspūdingų atostogų, nuo pirkinių plyštančių krepšių, sportinių automobilių, šampano, „Rolex“ laikrodžių ir nepriekaištingai išbalintų dantų nuotraukų.

Ėmė sklisti vietiniai gandai apie tai, kaip Kezui per tokį trumpą laiką pavyko sukaupti tiek turto. „Esu kilęs iš žemesnės darbininkų klasės, tad kai kurie žmonės mano, kad tokiems kaip aš neįmanoma kažko pasiekti neprekiaujant narkotikais“, – kalbėjo K. Hamiltonas. – Manęs teiravosi, iš kur gavau pinigų, žmonės aiškindavo: „Neįmanoma užsidirbti internete“. Gandai ėmė sklisti tarytum sūkurys, žmonės ėmė kurpti savas sąmokslo teorijas.“

Kezas neabejoja, kad šie gandai drauge su jo veikla socialiniuose tinkluose paskatino tai, jog jis buvo sekamas, o galiausiai į jį nusitaikyta kaip į pinigingą prekeivį narkotikais. K. Hamiltoną užpuolę nusikaltėliai paliepė jam ištuštinti seifą, apversti čiužinį ir atiduoti pinigus. „Aš nepardavinėju narkotikų, neturiu seifo ir nelaikau pinigų po čiužiniu“, – aiškino K. Hamiltonas. – Tokiu būdu supratau, kad tie vyrukai gavo netikslios informacijos.“

Dėl incidento metu patirto žiauraus smurto Kezo atvejis atrodo išskirtinis, tačiau jo patirtis atspindi vis besiplečiančią nusikaltimų sritį. Pasak 2018-aisiais atlikto tyrimo, vienas iš 12 britų pranešė apie įsilaužimą po įrašo socialiniuose tinkluose, o daugiau nei pusė jų prisipažino, kad įraše buvo nurodyta buvimo vieta. Kita apklausa parodė, kad 78 proc. įsilaužėlių socialinius tinklus pasitelkia kaip sekimo priemonę, tokiu būdu atrasdami savo taikinius. Įsilaužėlių tinklas Jungtinėse Valstijose socialinius tinklus panaudojo tam, kad sektų turtingus asmenis, internete pasidalinusius savo vertingų meno kolekcijų vaizdais. Vienas kandidatas į mero postą Hiustone po namuose suorganizuoto meno renginio neteko jam priklausiusių Andy Warholo, Pablo Picasso ir Claude‘o Monet kūrinių: renginys padėjo ilgapirščiams nesunkiai išsiaiškinti, kokių vertingų darbų ir kur jis turi, rašo vice.com.

Saudo Arabijos influenceris Hithamas buvo apiplėštas išėjęs iš restorano Londone, o itin garsios „YouTube“ įžymybės PewDiePie namai buvo apšvarinti prieš pat Kalėdas. Taip nutiko po to, kai jis paskelbė vaizdo įrašą, raginantį jo gerbėjus liautis pasirodyti prie jo namų, nes tokiu būdu lengva išsiaiškinti, kur jis gyvena. Buvęs futbolininkas Johnas Terry nusprendė tuo metu savo 3,4 mln. „Instagram“ sekėjų pranešti, kad su šeima išvyko į fantastiškas slidinėjimo atostogas. Įsilaužėliai atsidėkojo jam už informaciją įsiverždami į tuščius namus – praėjimą jie išsikirto kirviais ir pagrobė daiktų už 400 tūkst. svarų (maždaug 467 tūkst. eurų).

Nusikaltimai, susiję su gyvenimo būdą atspindinčių nuotraukų skelbimu internete – praminti „prisigyrimu instagrame“ (angl. „Insta-Bragging“) – tapo rimta problema. Kainų palyginimo svetainė „MoneySupermarket“ netgi įspėjo, kad draudimo kompanijos kai kuriais tokių vagysčių atvejais gali nedengti žalos. Taip yra todėl, kad į standartinę draudimo sutartį įtraukiama pagrįsto atsargumo sąlyga. Tarkime, jeigu pranešate, jog jūsų namai pilni neapsakomai brangių gėrybių, o pats išvykstate į kitą šalį degintis jachtoje, tai gali būti apibūdinama kaip neatsargus elgesys.

2016-aisiais nuskambėjo žinia apie Kim Kardashian apiplėšimą Paryžiuje po to, kai ji buvo susekta internete. Tačiau Kezo ir panašiais atvejais neramina tai, kad jis visgi nėra tiek turtingas ar įžymus. Jo sekėjų skaičius internete palyginti kuklus, jam pavyko užsidirbti šiek tiek pinigų, o galiausiai viskas baigėsi rankoje žiojėjančia mačetės žaizda.

Lemtingąją naktį daugiausia bėdų Kezui sukėlė jo sarkazmas. „Jie šaukė ir grasino, – prisiminė vyriškis. – O aš esu labai sarkastiškas žmogus, nieko negaliu padaryti. Jie sakė: „Mes norime to, norime ano“. O aš atsakiau: „Na, aš to neturiu“. Pasiūliau keletą šampano butelių, kurių vienas kainavo apie 300 svarų (350 eurų), bet jie atšovė: „Mums jų nereikia, norime tavo laikrodžio ir narkotikų“. Aš pareiškiau: „Vadinasi, užsukote ne į tą namą, kolegos.“

Vienas iš užpuolikų – anksčiau jau sėdėjęs kalėjime – ėmė nesmarkiai peiliu badyti Kezą vedžiodamas jį po namus ir reikalaudamas gėrybių. „Iš jo elgesio man susidarė įspūdis, kad jis nėra nuožmus. – prisiminė Kezas. – Jis mane badė daugybę kartų, tačiau iš tiesų tik braižė odą.“ Netrukus, nusivylęs, kad Kezas neturi narkotikų ir pinigų, užpuolikas trenkė jam per veidą.

„Iš tiesų suskaudo, o tada jis smogė dar kartą, ir aš pagalvojau: „Jeigu jis nesiliaus, tikrai skaudės“. Rankoje jis turėjo peilį, apsiginti negalėjau, todėl, kai man smogė trečiąkart, sumąsčiau: „Apsimesiu, kad aš atsijungiau“. Tad suklupau ir parkritau ant grindų, bet jis suprato, kad apsimetinėju. Tada, po šio bandymo, jis man bedė rimtai. Neblogai sekėsi to išvengti, bet jis mane prigavo. Jis įniršo tik tada, kai išties suerzinau. Tada jis nebejuokavo“, – pasakojo Kezas.

Galiausiai vagys pačiupo Kezo nešiojamąjį kompiuterį, telefoną ir jo šunį Rambo. Kezas prigamino plakatų ir siūlė tūkstantį svarų (apie 1170 eurų) sugrąžinsiantiems Rambo, tačiau žinių apie šunį jis sulaukė tik po metų. „Vieną dieną man paskambino ir pranešė, kad rastas mano vardu mikroschema pažymėtas šuo. Skubėjau jį susigrąžinti“, – prisiminė K. Hamiltonas.

Kezas iš kriptovaliutų pasuko į nekilnojamojo turto sritį. Kadangi internete jis nebėra toks aktyvus kaip anksčiau, jam atrodo, kad žmonės galėjo klaidingai suprasti jo ankstesnės veiklos socialiniuose tinkluose tikslą ir paskirtį.

„Kai kurie žmonės mano, kad savo gyvenimo detales skelbiau norėdamas pasipuikuoti. Bet taip nėra. Kodėl aš turėčiau norėti pasipuikuoti ir už tai būti subadytas? Aš skelbiu įrašus norėdamas įamžinti savo sėkmę, pademonstruoti, kad žmonės, kilę iš žemesniosios darbininkų klasės, gali šio to pasiekti, parodyti, kad yra nesuskaičiuojama daugybė būdų užsidirbti internete. Tai vis dar gali būti vertinama neigiamai, visgi manau, kad viskas priklauso nuo žmogaus. Socialiniai tinklai man iš esmės yra darbo dalis. Žinoma, nesakau, kad informacijos apie save skelbimas nėra tikras, tačiau juk skelbiamos tik geriausios gyvenimo pusės. Mano „Instagram“ paskyra iš esmės yra mano prekės ženklas“, – aiškino Kezas.

O ko galima pasimokyti iš šios istorijos. „Reikia neužmiršti atsargumo, – pabrėžia K. Hamiltonas. – Kai socialiniuose tinkluose esi atviras, turi būti pasirengęs viskam, tad dabar aš esu kasdien pasirengęs. Kokiu būdu? Negaliu to pasakoti, bet viskas legalu. Saugumas gerokai sustiprintas. Tiesiog dėl visa ko – jei demonai ir vėl įsliūkintų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)