21 metų Zoe Roth interneto sensacija tapo būdama ketverių metų, kai buvo nufotografuota stovinti prie degančio namo su velniška šypsenėle veide.

Nuo to karto ši fotografija tarnavo kaip tobulas memas tiems, kurie norėdavo iliustruoti kokį nors šelmišką veiksmą ar katastrofišką sceną, rašo dailymail.co.uk.

Nuotrauką, pardavinėtą nekeičiamo žetono (angl. non-fungible token, NFT) – savotiško skaitmeninio turto – forma, kuri itin išpopuliarėjo 2021 metais, už 180 eterių, atitinkančių 473 tūkst. dolerių, nupirko kolekcininkas, žinomas tik @3FMusic slapyvardžiu.

NFT yra unikalus skaitmeninis žetonas, kuriame yra užkoduota autoriaus pavardė ir kuris patvirtina nuosavybę bei kūrinio autentiškumą. Jis būna visam laikui susietas su konkrečiu kūriniu.

Tokie žetonai populiaraus internetinio turinio „originalus“, pavyzdžiui, plačiai paplitusius memus ar socialinių tinklų posakius, leidžia parduoti taip, tarsi jie būtų fiziniai meno kūriniai.

Spėjama, kad kolekcininkas @3FMusic yra Farzinas Fardinas Fardas – vienos Dubajuje įsikūrusios muzikos gamybos įmonės generalinis direktorius, nurodo „Gizmodo“.

Universiteto studentė Zoe, dabar jau dirbanti padavėja, ir jos tėtis Dave`as, padaręs garsiąją nuotrauką, vasario mėnesį sulaukė elektroninio laiško iš vieno anoniminio asmens, paraginusio juos parduoti fotografiją kaip NFT.

Kiekvienas NFT turi nuosavą, blokų grandine paremtą skaitmeninį parašą, leidžiantį bet kam patikrinti kūrinio autentiškumą ir jo savininką.

Garsioji nuotrauka su Zoe buvo padaryta 2005 metų sausį, kai mergaitė su savo šeima gyveno netoli ugniagesių stoties Šiaurės Karolinos Mebano mieste.

Šeima išėjo laukan stebėti kontroliuojamo gaisro – specialiai padegto namo, kad būtų išvalyta teritorija, ir Dave`as užfiksavo liepsnojančio namo fone šelmiškai besišypsančią Zoe.

2008 metais Dave`as už šią nuotrauką pelnė žurnalo JPG apdovanojimą „Emocijų kadro“ kategorijoje. Internete pasirodžiusi fotografija netrukus išplito po visą pasaulį ir tapo interneto sensacija.

Ši nuotrauka NFT buvo užkoduota taip, kad Zoe ir Dave`as gautų 10 proc. nuo pelno, kai tik nuotrauka ateityje bus parduota kažkam kitam.

Pirmą kartą per 15 metų Zoe ir Dave`as gavo galimybę kontroliuoti savo nuotrauką.

„Tai, kad galėjome ją parduoti, parodo, kad mes galėjome kažkaip ją kontroliuoti ir šiame procese atlikome savotišką agentūros vaidmenį“, – teigė Zoe.

Zoe, studijuojanti Šiaurės Karolinos universitete, dirbo italų restorane „Il Palio ir aukciono eigą stebėjo savo telefone. Statymai, kurie buvo atliekami kriptovaliuta eteriais, vos per kelias minutes pasiekė 25 tūkst. dolerių.

Dabar po aukciono Zoe dairosi ne pelno siekiančių organizacijų, kurioms galėtų paaukoti gautus pinigus. Tuo tarpu Dave`as tikisi susitvarkyti savo automobilio „Honda Civic“ oro kondicionavimo sistemą.

NFT yra unikalūs skaitmeniniai žetonai, kuriuose yra užkoduotas kūrėjo parašas, leidžiantis patikrinti kūrinio autentiškumą ir jo savininką.

Šie žetonai yra panašūs į tokias kriptovaliutas kaip bitkoinai ir eteriai tuo, jog funkcionuoja blokų grandinių tinkluose – decentralizuotuose, paskirstytųjų duomenų bazėse, kur saugomi su skaitmeniniais kūriniais atliktų sandorių įrašai.

Tačiau kitaip negu tradicinės kriptovaliutos, NFT yra nekeičiami: tai reiškia, kad vieno žetono negalima iškeisti į kitą. Tokiam skaitmeniniam turtui yra suteikiama kolekcininkų vertė ir juo gali tapti tokie dalykai kaip fotografijos, vaizdo įrašai, GIF vaizdiniai, muzika ir kita.

Anot svetainės „DappRadar“, šiuo metu kasdien atliekama NFT sandorių už daugiau kaip 10 mln. dolerių. Šie sandoriai vyksta kriptovaliutomis tokiose specializuotose svetainėse kaip „Nifty Gateway“ ir „OpenSea“. NFT pardavimai vyksta eteriais – kriptovaliuta, turinčia svyruojančią vertę.
Šis reiškinys įsivyrauja ir tradiciniuose aukcionų namuose, o tai šiai madai ir skaitmeninio meno kūrėjams suteikia dar daugiau patikimumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)