2019 metais asmeninis 74-erių sultono turtas buvo vertinamas 27,7 mlrd. dolerių (apie 23,34 mlrd. eurų) ir leido jam atsidurti tarp turtingiausių pasaulio vadovų, o prieš dvejus metus visagalis sultonas priėmė dar vieną daug atgarsio susilaukusį sprendimą.

Sultonas savo mažoje šalyje priėmė naują žiaurų baudžiamąjį kodeksą – jis pirmasis Rytų Azijoje šariato teisę kilstelėjo į nacionalinį lygmenį.

Teisės aktai, be kitų dalykų, už homoseksualius lytinius santykius ar neištikimybę leidžia nužudyti asmenį užmėtant akmenimis, už vagystę – amputuoti galūnę, už abortą – viešai nuplakti. Jungtinės Tautos šį baudžiamąjį kodeksą pasmerkė, pavadinusios jį „žiauriu ir nežmonišku“, rašo news.com.au.

Nors savo valdose sultonas laikosi itin konservatyvaus ir griežto požiūrio į teisėsaugą, jo gyvenimas už uždarų durų yra tikras milžiniškų turtų ir nuodėmių sūkurys, apimantis gausybę prabangos elementų: nuo privačių keleivinių lėktuvų flotilės iki Michaelo Jacksono pasirodymo jo gimtadienio vakarėlyje.

Sultonas yra antrasis ilgiausiai valdantis monarchas po Elžbietos II. Brunėjaus soste, kurį paveldėjo iš tėvo, jis yra jau daugiau nei 53 metus.

Nedidukė valstybė, kurioje gyvena apie 430 tūkst. žmonių, turtus žeriasi iš naftos ir gamtinių dujų eksporto. Visgi dauguma žmonių šalyje gyvena skurdžiai.

Tačiau sultono gyvenimo sąlygos tikrai nėra skurdžios. Teigiama, kad milžiniškas jo turtas vertingos naftos dėka kiekvieną sekundę padidėja 147 doleriais (maždaug 123 eurais).

Hassanalis Bolkiah

O jo išradingumui leidžiant šiuos pinigus galo nematyti.

Sultono gyvenimas, pateiktas skaičiais

Sultonas gyvena didžiausioje pasaulyje karališkojoje rezidencijoje – Instana Nurul Iman rūmuose, apimančiuose 1800 kambarių. Ant Brunėjaus upės kranto įsikūrusios rezidencijos vertė yra maždaug 1,53 mlrd. eurų.

Negana to, kad rūmuose yra penki baseinai, milžiniška mečetė, ponių arklidės su oro kondicionieriumi ir pokylių salė, kurioje telpa penki tūkstančiai žmonių, šie dar ir išpuošti iš aukso ir deimantų pagamintoms detalėmis.

Sultonas yra pagarsėjęs automobilių fanatikas. Prabangių jo automobilių kolekcijos vertė siekia 7,6 mlrd. eurų. Joje puikuojasi „Rolls Royce“, „Ferrari“, „Bentley“, „Lamborghini“, „Aston Martin“ ir „Jaguar“ markės automobiliai.

Sultonas taip pat didžiuojasi privačių lėktuvų flotile. Tarp šių lėktuvų yra 116 mln. eurų vertės „Airbus“, 212 mln. eurų vertės „Boeing 767“ ir specialiai sultonui pritaikytas ir auksu puoštas „Boeing 747“, kurio vertė siekia 365 mln. eurų.

Brunėjaus vadovo badmintono trenerio atlyginimas – maždaug 1,6 mln. eurų. Panašią sumą sultonas išleidžia akupunktūrai ir masažams. Užsimanęs apsikirpti, jis privačiu lėktuvu skrenda pas savo pamėgtą stilistą. Kai sultonas renkasi apdarus, prie jų derantys batai atskraidinami sraigtasparniu.

Brunėjaus karališkajai šeimai taip patiko Jungtinės Karalystės juvelyrinių dirbinių kompanija „Asprey & Garrard“, kad ji ją paprasčiausiai nusipirko. Tiesa, po penkerių metų karališkoji šeima kompaniją pardavė.

Norint iš tiesų suvokti, koks turtingas yra šis žmogus, užtenka prisiminti 1996-aisiais vykusią ekstravagantišką jo 50-ojo jubiliejaus šventę.

Sultonas Hassanalis dvi savaites trukusiai šventei skyrė 36,9 mln. dolerių (apie 31,2 mln. eurų). Tarp šventės pramogų buvo polo varžybos ir ekstravagantiška finalinė vakarienė, kurios svečiai buvo vaišinami didžiojo eršketo ikrais. Už tris šventinius koncertus Michaelui Jacksonui sultonas sumokėjo 25,8 mln. dolerių (apie 21,8 mln. eurų).

Milijonų sultonas nepagailėjo ir trejoms savo vestuvėms.

1965-aisiais sultonas Hassanalis vedė savo pusseserę Rają Isteri Pengiran Anak Hajah Salehą. Kadangi Brunėjuje poligamija yra teisėta, ši moteris tebėra sultono sutuoktinė ir yra laikoma valdovo žmona, nepaisant to, kad šis vėliau vedė dar dvi moteris ir su jomis išsiskyrė.

Sultonas turi 12 vaikų ir apmokėjo penkių iš jų vestuves.

Hassanalis Bolkiah

Kai 2004-aisiais vedė vyriausiasis jo sūnus ir sosto įpėdinis kronprincas Al-Muhtadee Billah, šventėje dainavo Whitney Houston, už šį pasirodymą gavusi 10,1 mln. dolerių (apie 8,5 mln. eurų) atlygį.

Tarptautinis atsakas į naujuosius Brunėjaus teisės aktus paskatino atkreipti dėmesį į sultono užsienio investicijas, ypač prabangius viešbučius, kurie vėliau susidūrė su boikotu. Tarp tokių viešbučių – Londone esantis „The Dorchester Hotel“ ir „The Beverly Hills Hotel“ Los Andžele.

Sultono brolis palaidūnas princas Jefri Bolkiah turi rezidenciją Londone, žavingajame Regento parke. Jo rezidencija „St John’s Lodge“ – brangiausias privatus namas Jungtinėje Karalystėje. Manoma, kad jo vertė yra 172 mln. eurų.

Princo Jefri išlaidavimas užtraukė jam sultono nemalonę. Šis pateikė broliui kaltinimus dėl milijardų dolerių iššvaistymo dešimtajame dešimtmetyje Aziją krečiant finansų krizei.

„Brunėjus virsta Saudo Arabija“

Nepaisant lengvabūdiško sultono išlaidavimo, Brunėjus, kuriame jis viešpatauja, yra itin konservatyvi valstybė. Situacija šalyje tik griežtėja.

Islamiškas baudžiamasis kodeksas numato, kad už homoseksualius lytinius santykius (kai tarpusavyje santykiauja vyrai), neištikimybę ir išprievartavimą baudžiama mirtimi užmėtant akmenimis. Už vagystę baudžiama galūnės amputacija. Nėštumas nesusituokus ar nesimeldimas penktadieniais taip pat gali užtraukti milžiniškas baudas arba laisvės atėmimo bausmę.

Moterų lytiniai santykiai su kitomis moterimis taip pat laikomi nusikaltimu, tačiau už jį baudžiama ne mirtimi, o nuplakimu ir iki 10 metų kalėjimo.

Kodeksas taikomas tiek apie du trečdalius Brunėjaus gyventojų sudarantiems musulmonams, tiek visiems kitiems.

Brunėjaus vyriausybė gina teisės aktus, tvirtindama, kad šariato baudžiamasis kodeksas siekia „šviesti, gerbti ir saugoti visuomenės ir visų asmenų, nepriklausomai nuo tautybės, tikėjimo ar rasės, teises“.

Baudžiamąjį kodeksą sultonas paskelbė 2014-aisiais, tačiau dėl žmogaus teisių gynimo grupių prieštaravimo jo įgyvendinimas buvo atidėliojamas.

Homoseksualumas Brunėjuje jau anksčiau buvo laikomas neteisėtu ir baudžiamas laisvės atėmimo bausme, tačiau įgyvendinus įstatymų pakeitimus Brunėjus prisijungė prie mažos valstybių, kuriose už homoseksualumą baudžiama mirtimi, grupelės.

Hassanalis Bolkiah

Ekspertų manymu, sultono sprendimas taikyti dar griežtesnes islamu paremtas taisykles gali būti nulemtas šalį ištikusios recesijos, kurią sukėlė krentančios naftos kainos.

„Brunėjus tampa Pietryčių Azijos Saudo Arabija“, – tvirtina Bridget Welsh, Romoje esančio Johno Caboto universiteto Pietryčių Azijos ekspertė.

„Režimas vis labiau remiasi religiniu teisėtumu, pagrįstu konservatyvia islamiškąja ideologija. Silpstanti Brunėjaus ekonomika ir nerimas dėl galimo paramos sumenkimo skatina vis ryškesnį sprendimų grindimą religija“, – aiškina ekspertė.

„Amnesty International“ atstovavimo vadovas Azijos ir Ramiojo vandenyno regione Francisco Bencosme mano, kad tarptautinis pasmerkimas vargiai turės įtakos sultono sprendimams.

„Kuo tarptautinis pasipiktinimas bus stipresnis, tuo geriau sultonui seksis vaizduoti konservatyvaus islamo gynėją“, – pabrėžia F. Bencosme.

Nors skamba raginimai boikotuoti sultono viešbučius, o Australijos oro uostai uždraudė į juos atvykti Brunėjaus nacionalinių avialinijų lėktuvams, mažutės pogrindinės Brunėjaus LGBT bendruomenės nariai, ėmus įgyvendinti 2014-aisiais pristatytą žiaurų baudžiamąjį kodeksą, yra visiškai sugniuždyti.

„Mes jau seniai suvokėme, kad Brunėjuje mūsų seksualinė tapatybė yra tabu, jos išreikšti negalima. Jau ir taip jautėmės sumenkinti ir pažeminti, kai įstatymas dar nebuvo įsigaliojęs“, – dėsto 25-erių LGBTQ bendruomenės atstovas, paprašęs neatskleisti jo tapatybės.

„O dabar mes jaučiamės dar menkesni, o tie, kurie gali mus engti, dabar turi dar daugiau galimybių mus persekioti – jie gali sakyti ir daryti viską, ko tik užsimano“, – teigia LGBTQ bendruomenės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją