Datuojama, kad cosplay kaip reiškinys atsirado 1939 m., kai į pirmąjį pasaulinį mokslinės fantastikos suvažiavimą du vaikinai atvyko persirengę fantastiniais herojais iš tuo metu populiarių žurnalų.

Į tokio tipo renginį 1984 m. atvykęs japonų žurnalistas Nobuyuki Takahashi nežinojo, kaip pavadinti kostiumus dėvinčius asmenis, todėl sujungė du žodžius – kostiumas (angl. costume) ir žaisti (angl. play).

Kaip šis populiariosios kultūros reiškinys formuojasi Lietuvoje bei kaimyninėse šalyse? Apie tai DELFI TV pokalbis su viena iš Lietuvos cosplay bendruomenės narių, įsikūnijusių daugybę skirtingo žanro personažų – Virginija Juodakyte, geriau žinoma sceniniu slapyvardžiu Crazy Queen. Pašnekovę kalbina „Comic Con Baltics 2019“ organizatorius Šarūnas Tamulis.

– Š. Tamulis: Kada užgimė noras būti cospaly kultūros atstove?

– V. Juodakytė: Nuo vaikystės, gal tiksliau nuo paauglystės. Pamenu visuomet pavydėjau mamai jos naujametinių balių. Ten žmonės vilkėjo kostiumus, galėjo jaustis kitokie nei visada. Vėliau, kažkur 2009-2010 metais, pamačiau pirmąjį cosplay renginį Vilniuje. Ir tada pagalvojau – wow, kaip tai įdomu, aš irgi noriu! Vis dėlto, ramybės nedavė klausimas – o ką kiti pagalvos? Todėl tuo metu nutariau šiek tiek palaukti. Taigi, laukiau, laukiau, kol galiausiai pasakiau sau – gal jau atėjo laikas kažką daryti?

– Š. Tamulis: Kiek laiko dažniausiai skiri šiam hobiui?

– V. Juodakytė: Priklauso nuo aplinkybių. Kai pagauna įkvėpimas, vos grįžus iš darbo ir įmetus porą kalorijų į skrandį, krenti į kostiumo gamybą. Tuomet vienintelis rodiklis būna tamsa už lango – pažiūri į laikrodį, kad jau trečia nakties ir galvoji: gal jau laikas eiti miegoti?

– Š. Tamulis: Ar cosplay yra brangus hobis?

– V. Juodakytė: Turbūt. Šio klausimo sulaukiu dažniausiai, tačiau viskas priklauso nuo to, ką nori padaryti. Sakyčiau, man šis hobis nekainuoja labai brangiai, jei dar galiu nusipirkti duonos ir komunalinius mokesčius susimokėti (juokiasi). Iš tikrųjų, šiuo metu neskaičiuoju, kiek išleidžiu medžiagoms ir kitiems dalykams, kadangi pradėjus skaičiuoti, gali dingti noras ką nors daryti.

– Š. Tamulis: Kuris iš sukurtų kostiumų labiausiai patinka ir yra arčiausiai širdies?

– V. Juodakytė: Yra kostiumai, kurie patinka, nes į juos buvo įdėta daug darbo. Tačiau kostiume, kaip ir bet kokiame kitame dalyke labiausiai vertinu dvasią. Todėl vienareikšmiškai mylimiausia – Žemaitė. Nors pasaulyje yra begalės superherojų, tačiau aš taip užauginta, kad, jei reikės rinktis tarp Lietuvos ir ko nors kito, visuomet pasirinksiu Lietuvą. Tad, kai supratau, kad galiu sukurti Žemaitę, dėl įvairių priežasčių – amžiaus, figūros, charakterio, dėl to, kad ji lietuviška – negalėjau to nepadaryti.

– Š. Tamulis: Kiek svarbu cosplay’eriui susitapatinti su herojumi?

– V. Juodakytė: Tai labai svarbi sudedamoji dalis – galima padaryti techniškai puikų kostiumą, tačiau personažas nėra vien kostiumas. Labai daug grožio prideda tai, kiek tu pats gali tapti tuo personažu. Panašiai yra ir su žmonėmis. Būna žmonių, kurie pagal visus fizinius duomenis atrodo nerealiai, tačiau jiems trūksta šarmo.

– Š. Tamulis: Teko keliauti po cosplay renginius užsienyje, gal pastebi kokios tendencijos vyrauja Lietuvoje, o kokios užsienyje?

– V. Juodakytė: Paprasčiausia būtų palyginti mūsų tris seses gražuoles – Lietuvą, Latviją, Estiją. Lietuvių kostiumai labai stiprūs techniškai, jie dirba su pačiomis įvairiausiomis medžiagomis. Pavyzdžiui, turime vieną cosplay’erę, kuri, kaip kalvis, gali sau išsikalti šarvus. Latvės yra itin stiprios siuvimo technikoje. Jų suknelės labai pompastiškos, su įvairiausiais raukinukais. Estų išskirtinio bruožo nesu pastebėjusi, ten pasitaiko ir filmų herojų, ir anime.

– Š. Tamulis: Kiek laiko užtrunka sukurti vieną kostiumą?

Visą interviu su cosplay atstove galite žiūrėti DELFI TV reportaže straipsnio viršuje.

Susitikti su Crazy Queen ir kitais Lietuvos bei pasaulio cosplay atstovais gerbėjai galės kultinio populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics 2019“ metu.

Trečiuosius metus Vilniuje, rugsėjo 21-22 dienomis organizuojamame renginyje lankytojų lauks ne tik cosplay pasirodymai, bet ir susitikimai su pasaulyje garsiais Holivudo aktoriais ir kūrėjais iš žinomiausių kino bei televizijos projektų. Taip pat – naujausių lietuviškų filmų pristatymai, virtualios realybės, vaizdo žaidimų ir jiems skirtos moderniausios įrangos išbandymas, komiksai ir pasaulyje pripažinti jų piešėjai, šeimų erdvė ir daug kitų, tiek suaugusiems, tiek mažiesiems skirtų pramogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)