Serialas, kuriame buvo labai tikroviškai atkurti 1986-ųjų balandžio 26 dienos įvykiai Pripetėje, į Lietuvą atviliojo susidomėjusių turistų srautus. Vis daugiau žmonių nori pamatyti ekrane rodytas vietas bei tai, kaip iš tiesų atrodė tuo metu gyvenusiu žmonių kasdienybė. Vilniečių poros įrengtas butas Fabijoniškių mikrorajone suteikia galimybę ne tik išvysti sovietmetį primenantį butą, tačiau ir jame apsistoti už 60 eur. parai.

„Šis butas yra mano senelių, tačiau kadangi dirbu su kelionėmis, pusę viso savo laiko praleidžiu Vilniuje ir pusę – keliaudamas. Taigi, galima sakyti, kad gyvenu tame bute, tačiau ten būnu gana retai. Seneliai čia gyveno tiek, kiek aš prisimenu ir tik vasaros sezonui išvykdavo į sodybą“, – kalbėjo kelionių fotografu dirbantis Linas.

Kol L. Marcišausko seneliai buvo gyvi, butas buvo itin prižiūrimas ir daugelį metų tvarkingai išlaikyti baldai bei kitos detalės, todėl daugelis dabartinio interjero detalių puikiai išliko. Kai po senelių mirties butas liko Linui bei jį vis dažniau naujuose namuose aplankydavo bičiuliai, atsirado idėja jį įrengti užsieniečiams neįprastu sovietmetį primenančiu stiliumi, tačiau iki tai tapo realybe turėjo praeiti kiek laiko bei atsirasti tarsi paskutiniu tašku ant „i“ tapęs serialas.

„Idėja įrengti tokį butą kilo dar prieš tai kai Lietuvoje buvo pradėtas filmuoti serialas „Černobylis“. Kai persikrausčiau į tą butą, jis labai patiko draugams. Daugeliui svečių patekti į butus, kurie yra miegamuosiuose rajonuose, būna netikėta.

Jiems ypač keista būna suprasti, kad ir kituose aukštuose esantys butai turi tokius pačius išplanavimus. Tuomet su draugais pradėjome galvoti, jog galbūt vertėtų pradėti jį nuomoti. Esminį žingsnį žengti paskatino serialas „Černobylis“.

Ieškome sovietinės estetikos dizaine, kuri galėtų išsilaikyti ilgesnį laiką. Pirmiausiai juokinga buvo sugrąžinti nemažai daiktų iš sandėliuko. Viską išnešėme ir tikrai galvojome, kad niekada to nebeprireiks. Labai džiaugiuosi, kad kai kurių dalykų neišmetėme, o pasilikome ir kaip tik tuomet viskas užsipildė. Pirmiausiai iš sandėlio teko sugrąžinti įvairias vazeles, servetėles ir servizus“, – su šypsena prisiminė DELFI pašnekovas.

Tiesa, ne visus baldus ir buitinę techniką pavyko lengvai rasti. Kai viena mergina įsigijo Vilniuje butą, kuriame netrūko sovietmetį menančių daiktų, internete pradėjo ieškoti, kam jų prireiktų. Šį skelbimą Linui ir Rasai persiuntė ne vienas bičiulis. „Taip šiame bute atsirado dar 1986-aisiais pagamintas šaldytuvas „Minsk“. Veikia jis tikrai gerai. Tik skleidžia murkimo garsą, tarsi namuose turėtumėte kačiuką. Tam, kad galėtume jį pastatyti, turėjome išnešti naują šaldytuvą“, – prisiminė vilnietis.

Linas neslepia, kad, kaip ir įgyvendinant bet kurią idėją, atėjo mintis viską mesti ir daryti kitus darbus. „Šis projektas taip pat turėjo šį etapą ir, atrodo, niekada nebus įrengtas. Iš kitos pusės, jei nori išnuomoti butą Fabijoniškėse ir pritraukti turistus, negali išnuomoti „euroremonto“, todėl ir įrengėme jį tarsi muziejų, kuris leistų žmonėms patirti kažką naujo. Kaip tik dėl to spintos prikrautos sovietinių kostiumų ir suknelių, jog žmonės galėtų juos net pasimatuoti“.

Šį butą mielai nuomojasi ne tik keliautojai. Kur kas dažniau šiuo neįprastu būstu susidomi kokį nors projektą rengiantys ar filmavimui objekto ieškantys žmonės bei turistams Vilnių aprodantys gidai. Būstą įrengusi pora pastebi, jog tai labiau nuotykis nei vieta apsistoti. Kaip tik todėl čia galima rasti ir daugiau sovietmetį primenančių detalių bei atributų, o spintoje – ir tuo laiku madingais buvusių drabužių.

„Fabijoniškėse, ypač po garsiojo serialo, padaugėjo ekskursijų. Buvo ir turų gidė, kuri amerikiečius vedžioja ne tik po Vilniaus senamiestį, bet nuveža ir į miegamuosius rajonus. Tačiau nebuvo niekada atviro bei išlaikyto buto. Vos tik gidė sužinojo apie mūsų butą, paskambino ir rezervavosi datas. Jie išsinuomoja butą parai, bet praleidžia ten vos kelias valandas, suvalgo sausainių, atsigeria arbatos bei paklauso apie miegamuosius rajonus ir jų istoriją.

Kreipėsi dar viena agentūra, kuri dirba su televizija ir norėjo pas save rodyti šį serialą bei nori, kad kai kurie žiūrovai galėtų žiūrėti mūsų bute, kaip ir mes darėme kažkada su kotletais ir kitais sovietmetį primenančiais atributais (šypsosi)“, – pasakojo L. Marcišauskas.

Ir nors butas jau sulaukė pasisekimo, pora sustoti neketina. Jie jau ieško ir radiaciją matuojančio prietaiso, kokie buvo naudojami ir kai įvyko Černobylio tragedija. Taip jų nuomininkai ir turistai galėtų patikrinti radiacijos aplink save ar Fabijoniškėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)