Žiūrovus jie užburia įtraukiančiais pasirodymais, o patiems dalyviams tai puiki galimybė išlaisvinti savo talentus ir pabėgti nuo kasdieninės rutinos.

Prieš 35 metus JAV gimusi persirengimo mėgstamais personažais idėja kaip konkursų tradicija buvo išvystyta Japonijoje. Lietuvą pirmieji cosplay persirengimo konkursai pasiekė prieš kiek daugiau nei dešimtmetį. Anot konkursų pradininko Lietuvoje, Oleg Lyčagin, pirmojo renginio organizatoriai nė nesitikėjo, kad cosplay susilauks tokio dalyvių ir žiūrovų dėmesio Lietuvoje.

„Kai tik pradėjome organizuoti cosplay konkursus, buvome pilni entuziazmo, tačiau dar nelabai žinojome, ką turime daryti. Iš pradžių nuvažiavome į Rygą, į latvių organizuojamą „Anime Fest“ renginį. Jie tuo metu cosplay konkursus organizavo jau 10 metų. Ten mes pirmąjį kartą iš arti prisilietėme prie tokio tipo konkursų – pasimokėme, pasėdėjome žiuri gretose, susipažinome su organizatoriais, pabendravome“, - pasakoja cosplay konkursų Lietuvoje pradininkas ir populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics 2019“ cosplay konkurso organizatorius Oleg Lyčagin.

Organizatorius pripažįsta, kad pirmųjų konkursų koncepcija iš dalies buvo perimta iš kolegų Latvijoje, tačiau patobulinta ir pakoreguota savaip. Laikui bėgant, pastebėjus, kad renginiai kaimyninėje valstybėje nė kiek nesikeičia, lietuviški cosplay konkursai išsiveržė į priekį.

„Po truputį pastebėjome, kad latvių konkursai nesikeičia metai iš metų. Mes, savo ruožtu, norėjome kažko naujo, kažko gyvesnio ir taip pradėjome daryti pakeitimus. Iš pradžių ėmėmės įvedinėti smulkias naujoves, tačiau su laiku jos vis didėjo ir didėjo. Pagrindinis mūsų veiklos akcentas buvo renginio kokybės gerinimas“, - sako cosplay konkursų organizatorius.

Nors bandymų susiburti buvo ir iki tol, pirmasis cosplay konkursas, kurio vienu iš organizatorių ir buvo O. Lyčagin, įvyko prieš 11 metų – 2008-aisiais. Tuo metu jis buvo žinomas kaip „Koishop Cosplay“.

Pirmaisiais metais renginys surinko apie šimtą žmonių, iš kurių tik kelios dešimtys buvo dalyviai. Anot cosplay konkursų pradininko, tuo metu tai buvo puikūs skaičiai, o organizatoriai nė nesvajojo, kad per mažiau nei 10 metų susidomėjimas šia veikla išaugs daugiau nei keletą kartų.

„Renginiai dabar yra kur kas didesni nei mes kada nors tikėjomės. Ir dalyvių, ir žiūrovų susirenka daug daugiau, nei pirmųjų konkursų metu. Pavyzdžiui, sunku pasakyti, kiek iš 10 tūkst. lankytojų, pernai atvykusių į didžiausią Baltijos šalyse populiariosios kultūros renginį „Comic Con Baltics“, atėjo pažiūrėti būtent cosplay, tačiau tikrai galime palyginti dalyvių skaičių.

Jeigu prieš 11 metų į pirmą renginį susirinko 100 žmonių, iš kurių maksimaliai 30 galėjo būti dalyviai, tai dabar konkursus sudaro dešimtys skirtingų kategorijų, kurių kiekvienoje dalyvauja nuo kelių iki keliolikos dalyvių“, - sako cosplay pradininkas O. Lyčagin.

Oficialiais Vilniuje populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics“ duomenimis, cosplay konkursas surenka apie pusantro šimto dalyvių. 2017 metais dalyvių skaičius siekė 182, praėjusiais – 136.

Nenusileidžia tarptautiniams cosplay renginiams

Paklaustas apie tai, kaip skiriasi šalies ir tarptautiniai cosplay konkursai, organizatorius teigia, kad užsienio renginių kontekste Lietuvos cosplay konkursai visada atrodė solidžiai.

„Nuo pat pradžių laikėme aukštą kokybės kartelę. Visada tikėjome, kad ji svarbiau už kiekybę. Pavyzdžiui, šiandien užklydus į tarptautinius konkursus, gana dažnai galima matyti dalyvius, apsirengusius parduotuvėje ar internete pirktais kostiumais. Mūsų šalies konkursuose to nėra. Dalyviai priprato, kad cosplay pasirodymuose kostiumas turi būti savadarbis. Tai atskleidžia Lietuvos dalyvių požiūrį į šį hobį – jei žmonės juo užsiima, jie tai daro tikrai gerai“, - sako organizatorius.

Tiesa, anot O. Lyčagin, ir Lietuvos renginių metu galima sutikti žmonių, dėvinčių pirktinį kostiumą. Vis dėlto, priešingai, nei kitų užsienio šalių renginiuose, jie nėra skirti pasirodymui ant scenos.

„Yra tikrai daug žmonių, kuriuos galima matyti su pirktine apranga, tačiau jų niekada nepamatysi ant scenos. Jie ateina tik savo malonumui“, - sako O. Lyčagin.

Organizatorius teigia, kad tokią aukštą renginių kartelę padeda išlaikyti ir griežtos organizacinės normos. Lietuvoje vykstančių renginių metu yra įprasta instruktuoti teisėjų komisiją, kad dalyvius vertintų griežtai ir itin dėmesingai.

Nėra vienos amžiaus grupės


Cosplay pradininkas Lietuvoje pasakoja, kad pirmasis konkursas subūrė jaunąją – 14-16 metų – amžiaus grupę. Vis dėlto šiandien, praėjus daugiau nei dešimtmečiui, dalyvių amžius gerokai perkopė šią ribą.

„Paaugliai išlieka reikšminga konkursų dalimi, tačiau labai daug dalyvių yra tie patys, kurie cosplay konkursuose dalyvauti pradėjo dar prieš 11 metų. Dabar jiems gali būti ir virš 30 metų. Kai aš pradėjau domėtis šia tema, man buvo virš 20 metų. Dabar aš turiu žmoną ir du vaikus, bet mes vistiek einame į renginius ir stebime konkursus“, - pasakoja O. Lyčagin.

Paklaustas apie kostiumus, organizatorius džiaugiasi, kad jų lygis kasmet tik auga, o prie to stipriai prisideda ir jauniausių amžiaus grupių dalyviai.

„Kostiumų gamybos įgūdžiai sparčiai gerėja. Jei anksčiau būdavo vienas kitas tikrai geras kostiumas, su kuriuo nebūtų gėda pasirodyti ir tarptautiniuose cosplay konkursuose, tai šiandien mes jų turime dešimt ir daugiau per metus. Labiausiai džiugina tai, kad aukštą kartelę laiko ne tik vyresni dalyviai, bet išskirtinių kostiumų gamyba užsiima ir jaunoji dalyvių karta“, - sako cosplay konkurso organizatorius.

ComicCon Baltics  /Foto: Ieva Budzeikaitė

Anot O. Lyčagin, prie kostiumų kokybės gerėjimo prisideda ir atsivėrę informaciniai klodai – mokomieji vaizdo įrašai, tinklaraščiai ir kita. Organizatorius pasakoja, kad ne vienas dalyvis iš hobio kostiumų gamybą pavertė savo kasdieniniu darbu.

„Žinau ne vieną atvejį, kai cosplay entuziastai, į kostiumų gamybą žiūrėję itin profesionaliai, šiandien iš to uždirba pinigus. Pavyzdžiui, siuva kostiumus pagal užsakymus, ar netgi dirba su karnavalinių kostiumų nuomos įmonėmis – kuria kostiumus jiems. Kitaip tariant, iš cosplay konkursų yra išaugusi visa terpė žmonių, kurie kostiumus daro profesionaliai ir iš to gyvena“, - sako konkursų organizatorius.

Sėkmę lemia kostiumo ir vaidybos harmonija

Konkursų pradininkas pasakoja, kad cosplay sudaro dvi pagrindinės dalys – kostiumas ir vaidyba. Vertinant dalyvį, daugiausiai dėmesio teisėjai skiria kostiumo atlikimo kokybei. Tačiau, pasak organizatoriaus, net ir pats kokybiškiausias bei originaliausias kostiumas laimėjimo neužtikrins.

„Jei kostiumas yra labai geras, bet žmogus elgiasi visai ne taip, kaip personažas, tuomet magija iš kostiumo dingsta. Ypač – jei tai tavo mėgstamas personažas. Tuomet gali kilti net ir antipatijos jausmas tam žmogui, kuris nesugeba įkūnyti personažo“, - pasakoja O. Lyčagin.

Organizatoriaus teiginius patvirtina ir nuolatiniai konkursų dalyviai. Viena jų, bene ryškiausia Lietuvos cosplay bendruomenės narė, įkūnijusi pirmąjį pasaulyje visiškai lietuvišką personažą - Žemaitę iš Andriaus Tapino knygos „Maro dienos“ – Crazy Queen teigia, kad kostiumo gamyba leidžia ne tik pabėgti nuo kasdieninės rutinos, bet ir išlaisvinti savo vidinius talentus.

„Cosplay, visų pirma, yra persirengimas ir įsikūnijimas į kitą personažą. Tačiau tam, kad tai padarytum, turi susikurti kostiumą. O tai yra motyvuojanti galimybė vystyti įvairiausius savo įgūdžius. Jei tau patinka siūti, čia tikrai galima pradėti nuo tiesiosios siūlės ir tobulėti iki siuvinių, kurie prilygsta garsiausiems mados namams. Jei tu užsimiršti valandų valandas lituodamas – steampunk platybės kaip tik tau. Jei veža blizgantys, ar nebūtinai blizgantys šarvai, čiupk kūjį ir pirmyn“, - sako cosplay pasaulyje Crazy Queen slapyvardžiu žinoma moteris.

Paklausta apie Crazy Queen sukurtus personažus, cosplay konkursų dalyvė atskleidžia, kad net ir per tris metus cosplay pasaulyje, dar toli gražu ne visi jos sukurti kostiumai spėjo išvysti viešumą.

„Mano žavingosios veikėjos Crazy Queen pirmasis krikštas įvyko labai jaukiame, kameriniame renginyje „Nyaaa“, Utenoje, prieš trejetą metų. Jau ir anksčiau vis neryžtingai kojomis patrypčiodavau ties kitu Vilniuje vykstančiu cosplay renginiu. Eiti ar neiti? Bet matyt, iki tol, dar buvo ne laikas, o prieš trejetą metų susidėliojo gyvenimas, aplinkybės, norai ir galimybės. Įdomu ir tai, kad visai ne renginyje, o atsitiktinai kavinėje susipažinau su charizmatiškuoju „Nyaaa“ organizatoriumi Vampire Kitteh. Jis būdamas dideliu cosplay fanu, neįkyriai susirūpino mano dalyvavimu renginyje. Tad teko pasiraitoti rankoves ir per dvi savaites pasisiūti pirmąjį savo kostiumą – Širdžių karalienę iš knygos „Alisa stebuklų šalyje“. Na, o šiuo momentu mano spintoje rikiuojasi 8 kostiumai. Dar ne visi yra debiutavę viešumoje, bet ir pasirodymų sezonas šiemet dar tik prasidėjo“, - pasakoja Crazy Queen.

Tiesa, Crazy Queen pripažįsta, kad pasigaminti kostiumą ir persirengti juo nepakanka. Ne ką mažesnis iššūkis – lipti į sceną ir jį įkūnyti.

„Prieš pirmą išėjimą galvojau kad iš viso neišeisiu – kojos sulinks, o jei ir išeisiu, tai nualpusi ir liksiu viduryje scenos. O jei ir sugrįšiu po pasirodymo, tai daugiau niekada nenorėsiu to daryti. Tačiau nutiko kaip toje reklamoje – kartą paragavęs, negali sustoti. Juo labiau, kad visiškai netikėtai per pirmą pasirodymą gauni ir pirmos vietos prizą. Tai lyg gerieji tymai – kuo daugiau užsikrėsi, tuo smagiau“, - juokauja Crazy Queen.

Personažas turi imponuoti savo charakteriu ir išvaizda


Kino ir serialų industrijoje, knygose, kompiuteriniuose žaidimuose, komiksuose ar net tautosakoje mes galime rasti be galo didelį skaičių unikalių, įkvepiančių personažų. Tad kyla klausimas – kaip atsirinkti tuos kelis, kuriuos verta įkūnyti scenoje?

„Prieš pasirinkdama naują personažą, aš pirmiausia galvoju, ar jis man kuo nors patinka – savo vidine idėja, charakteriu, išvaizda. Pavyzdžiui, jei kalbėtumėme tik apie veikėjus pasivaikščiojimui persirengus, šiuo metu mano atsirinktame sąraše yra 29 nauji personažai. Tačiau pasirodymui ant scenos iš jų aš matau tik septynis“, - sako Crazy Queen.

Vis dėlto pasirinkimas – trumpesnioji kūrybinio proceso dalis. Anot cosplay entuziastės, vieno kostiumo gamyba gali trukti net keletą metų.

„Jei neskaičiuosime laiko, kai tu gyveni, dirbi, mokaisi ir nuolat galvoji, kokį personažą sukurti kitam pasirodymui, lieka laikas reikalingas kostiumo gamybai. Kiek tai užtruks, priklauso nuo to, kokį personažą įkūnysi. Sudėtingi kostiumai gali būti gaminami pusantrų, ar net dvejus metus“, - pasakoja Crazy Queen.

Crazy Queen /Foto: Ieva Budzeikatė

Finalinė pasiruošimo dalis, anot cosplay‘erės, yra pasirodymo scenarijaus sukūrimas ir nepriekaištingas jo atlikimas.

„Paskutinės trys savaitės prieš pasirodymą dažnai būna beveik bemiegės. Net maistą tenka užsisakyti į namus, nes nėra laiko gaminti. Svarbu ne tik sukurti kostiumą, taip pat reikia sugalvoti ir pasirodymo scenarijų, nuspręsti, ką darysi scenoje ir tuomet jį repetuoti. Jei planuojama pasirodyti grupėje, norint viską atlikti sinchroniškai, repetuoti reikės ne vieną ir ne du kartus. Labai svarbu ir geras garso takelis. Kiek man žinoma, visiškoje tyloje yra vykęs tik vienas pasirodymas“, - sako Crazy Queen.

Tačiau moteris pažymi, kad visas pastangas atperka cosplay atveriamos galimybės. Pasiruošimas ir pasirodymas konkursuose sukuria galimybę įgyvendinti neišpildytas svajones ir norus.

„Gyvenimas nuolat pametėja įvairiausių idėjų. Gal mama jums niekada neleido apsirengti princesės suknelės? O gal turėjote tokį labai įdomų tėtį, kuris vis dūsavo, kad jūs ne Supermenas? Štai jums proga būti tuo, kuo jūs patys save matote. Plius, mes visi išaugome su vienokiomis ar kitokiomis pasakomis. Jei tėvai jų neskaitė, tai jau patys galėjote perskaityti Harį Poterį. Kino industrija su kiekvienu nauju filmu pasiūlo, jei ne naujų personažų, tai kitokių jau žinomų herojų kostiumų. Ar įsivaizduojate kiek žmonių apsidžiaugė paskutiniuose „Keršytojuose“ pamatę Torą?”, - juokauja Crazy Queen.

Lietuva cosplay konkursų gausa pirmauja Baltijos šalyse

Charizmatiškoji Crazy Queen pastebi, kad tiek Lietuvos, tiek visų trijų Baltijos šalių cosplay bendruomenė ir jos renginiai šiandien kinta itin dinamiškai. Nuolat kylantis renginių lygis ir dalyvių pasirodymai sutraukia kur kas didesnį žiūrovų skaičių.

„Mano, kaip aktyvios cosplay renginių dalyvės, kelias dar neilgas. Bet ir jame pasikeitimų jau yra – mano minėtas „Nyaaa“ projektas Utenoje nebevyksta. Tačiau savo kameriniu pobūdžiu panašus renginys vyksta Tartu mieste, Estijoje – „Animatsuri“. Prieš porą metų atsirado puikus, didžiulis, jau kasmetiniu tapęs renginys „Comic Con Baltics“. Jis gali pasigirti kol kas dar nesumuštu rekordu – jame dalyvavo daugiausiai cosplay atlikėjų Baltijos šalyse. Didžiausia – trečioji – šio renginio erdvė yra dedikuojama tik cosplay pasirodymams, o žiūrovų salė visuomet pilnutėlė“, - pasakoja Crazy Queen.

Moters teigimu, šiuo metu Lietuva iš trijų Baltijos šalių, turi didžiausią kiekį renginių, kuriame gali pasirodyti cosplay‘eriai.

„Galima pastebėti, kad renginių, kurių sudedamoji dalis yra cosplay pasirodymai, tik daugėja. O prizai tampa vis vertingesni ir orientuoti į cosplay specifiką – grimo rinkiniai, gamybinės medžiagos, audinių parduotuvių čekiai. Tai motyvuoja įdėti dar daugiau pastangų ruošiantis pasirodymui“, - pasakoja Crazy Queen.

Didžiausias cosplay konkursas Baltijos šalyse vyksta Lietuvoje – Vilniuje, „Litexpo“ parodų rūmuose, populiariosios kultūros renginio „Comic Con Baltics“ metu. Rugsėjo 21-22 dienomis vyksiantis „Comic Con Baltics 2019” sieks ne tik pagerinti cosplay dalyvių skaičiaus rekordą, bet ir suburs pasaulyje pripažintus, aukščiausio lygio teisėjus ir kitus žinomus cosplay atstovus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)