Šį išskirtinį festivalį organizuojantys atlikėjas Tomas Alenčikas-Alen Chicco bei „Avant-Gard“ atstovai tikino, jog iki pat atidarymo nežinojo ko tikėtis ir grandiozinių planų kitiems metams nekūrė. Tačiau išvydę susidomėjimą jau svarsto ir apie ateinančius metus.

Anot organizatorių, svarbiausiu tikslu tapo noras Lietuvą supažindinti su kol kas dar mažai kam žinoma subkultūra. Ir nors pats žodis „drag“ dažnai yra maišomas su transvestitais ir transseksualais, tai neturi nieko bendra, nes festivalis yra apie meną, kuris lyties neturi, nemaža visuomenės dalis vis dar sieja šiuos du aspektus.

Festivalyje apsilankęs žinomas šokėjas ir fotografas Naglis Bierancas sakė, kad kai jam pasiūlė prisijungti prie festivalio, jis net nedvejojęs sutiko. „Aš tikrai esu už. Man tai gražu ir noriu palaikyti čia dalyvaujančius. Galbūt pats to nedarau, bet tikrai suprantu žmones, kurie nori persirenginėti ir taip realizuoti save.

Aš visada esu už laisvę ir galime kalbėti, ko reikia Lietuvai ar tam tikrai žmonių grupei. Žinoma, visada bus tokia žmonių grupė, kuri sakys, kad čia nesąmonė, bet kaip galime nepriimti savų žmonių, jei jie yra kažkokie kitokie. Turime palaikyti išraiškos laisvę ir man net keista, kad kažkas dar nėra pakankamai laisvas pasireikšti. Manau, kad tokia išraiškos laisvė turėtų būti suteikiama tiek konservatyvių pažiūrų žmonėms, tiek tiems, kurie rengia tokius festivalius“, – kalbėjo festivalio svečias.

Visažistu dirbantis festivalio dalyvis, kuris ir tapo spalvingo konkurso nugalėtoju, taip pat pritarė minčiai, jog tokių renginių trūksta. Įspūdingai persirengęs vaikinas pasakojo, jog tikras malonumas vakarą ar net keletą jų praleisti pozityvioje ir gerai nusiteikusioje kompanijoje.

„Lietuvoje šios kultūros dar tikrai trūksta. Tai yra labai spalvingas dalykas, leidžiantis visapusiškai atsiskleisti ir tikras menas“, – sakė Cora Kitty pasivadinęs vilnietis.

Nugalėtojas, kuris tapo Lietuvos „Drag queen", pasakojo, jog šia kultūra susidomėjo vos prieš keletą metų, nors įvairūs spalvingi kostiumai jo gyvenime atsirado dar 2010 metais, kai susidomėjo kostiumų žaidimu (angl. cosplay). Būtent iš to mano susidomėjimas ir sudomino. Taip pat žiūrėjau realybės šou apie tai ir susižavėjau Bianca Del Rio“, – sakė pašnekovas ir pridūrė, jog šį jo pomėgį palaiko tiek šeima, tiek ir draugai.

Konkurso metu buvo vertinami įvaizdžiai bei eisena. Vėliau dalyvių laukė dainų konkursas. Tiesa, dainuoti pirmojo Lietuvoje „Drag“ festivalio dalyviams neteko. Jie, kaip ir įprasta šioje kultūroje, žiopčiojo pagal fonogramą. Čia tiek vyrai, kurie įsikūnijo į moteriškus personažus, tiek ir moterys varžėsi tose pačiose rungtyse.

Paklaustas, kas padėjo nugalėti, su šypsena jis atsakė, jog to tikrai nesitikėjo, nes atėjo gerai praleisti laiką ir pasimėgauti buvimu su įdomiais žmonėmis, tačiau taip pat sutiko, kad nugalėti be charizmos ir pasitikėjimo savimi būtų neįmanoma.

Renginio iniciatorių ir globėjų „Avant-grad“ vadovė Miglė Paulauskaitė tikino, kad jausmai prieš festivalį buvo dviprasmiški ir prisipažino, kad tokio susidomėjimo nesitikėjo.

„Avant-grad“ gimė kaip užuovėja visiems, kurie nori būti savimi. „Drag“ kultūra yra viena iš saviraiškos formų. Ji tarsi manifestas, primenantis, kad kiekvienas mūsų yra daug daugiau nei mūsų paso nuotrauka, kad kiekvienas mes turime daug sluoksnių, todėl didžiuojuosi tuo, kad pirmas toks festivalis vyko mūsų pastogėje“, - kalbėjo ji.

Paklausta, ar pačią kas nustebino, „Avant-grad“ mūza vadinama Miglė neslėpė – festivalio metu sulaukė daugybės užklausų, ar būtų įmanoma jų erdvėje surengti privatų bernvakarį ar įmonės vakarėlį drag tematika.

„Žmonės laisvėja ir tam nereikia sukrėtimo. Tam kartais užtenka lengvo paplekšnojimo per petį ar žinojimo, kad būsi mylimas. Su makiažu ar be jo. Ne kartą sakiau ir pasikartosiu – visi mes gimstame nuogi, o likęs gyvenimas yra drag. Vienos nubudusios tiesinamės plaukus, kiti rišamės kaklaraiščius“, - svarstė ji.

Tai, kad drag kultūra skirta visiems, patvirtino ir komiko Pauliaus Ambrazevičiaus ir jo žmonos Kristinos pavyzdys: penktadienio vakarą pora apsilankė „Avant-grad“ vykusiose dirbtuvėse ir išbandė naujus įvaizdžius.

„Nesu labai pripratęs prie makiažo, daugiausiai, ką anksčiau išbandžiau, buvo grimas televizijos laidoms, tai čia buvo labai smagu. Ir tikrai smagu buvo pakeist barzdos spalvą, tik paskui užtruko, kol išsiploviau. Man rodos, Džokerio makiažas naujakui ar helovinui yra didesnis žingsnis drag link, negu kad aš čia žengiau“, – tikino P.Ambrazevičius.

Paulius Ambrazevičius su žmona

Dar prieš pristatydamas savo idėją Alen Chicco DELFI pasakojo apie tai, kad norėtų į Lietuvą atvežti „Drag queen" kultūrą.

„Kadangi mėgstu makiažą, nuo šiol planuoju juo puošti ir kitus. Taip pat žmonėms kursime įvaizdžius, organizuosime renginius – tiek studijoje, tiek ir už jos ribų.

Tiesą sakant, su šiuo projektu norisi pereiti į kitą lygį, platinti ryškesnę, tą vadinamąją „Drag queen" (vyras, kuris persirengia moterimi dėl vaidmens ar šou) kultūrą Lietuvoje. Kol kas ji mūsų šalyje vos gyvuoja, todėl norisi ją populiarinti, kad žmonės taptų laisvesni. Studija taps mūsų buveine, kurioje mes ruošimės, persirengsime, repetuosime", – pasakoja jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (275)