Numesti svorį Agatai buvo ne taip paprasta. Artimieji bei pažįstami merginos nepalaikė, atvirai iš jos šaipėsi ir klausinėjo, kodėl sužadėtinis jos vis dar nepaliko ir nesusirado kitos.

Visgi merginos ryžtas lėmė, kad dabar ji džiaugiasi puikiais pasiekimais.

„Nusprendžiau pasidalinti savo svorio metimo istorija, nes tikiuosi, kad tai motyvuos tuos, kuriems atrodo, jog šis kelias yra pernelyg varginantis ir sunkus“, – pokalbį pradeda Agata.

Patyčios, apkalbos ir klausimai apie sužadėtinį

„Nusprendžiau mesti svorį po to, kai užlipusi ant svarstyklių išvydau milžiniškus skaičius. Nepabijosiu pasakyti, kad apsileidau, sustambėjau, taip pat visą laiką jaučiau aplinkinių apkalbas. Tai buvo viena priežasčių padėjusių man pasikeisti“, – pasakojo mergina.

Agata atvirauja, kad didelio palaikymo iš šeimos ji nesulaukė. Matę ne vieną merginos bandymą mesti svorį, jie tik numodavo ranka ir netikėjo jos noru keistis.

„Artimųjų reakcijos, man pradėjus mesti svorį, neslėpsiu, buvo dvejopos. Mano kelio pradžioje jie nesidžiaugė, o labiau abejojo manimi, nes mano bandymas mesti svorį buvo jau net neatsimenu kelintas.

Išgirsdavau ir labai kandžių replikų, jog tai eilinės mano kalbos, kad duoda man savaitę laiko ir visa tai baigsis tuo pačiu, kaip ir bandymai prieš tai. Aš ilgai slėpdavau savo esamą svorį, vengdavau pokalbių apie skaičius, kol tie skaičiai nepradėjo mažėti ir mano šeima bei mylimas žmogus patikėjo, kad aš galiu.

Po to sulaukdavau vis daugiau malonesnių žodžių, komplimentų, jog gražėja mano kūno formos, tai mane pastūmėjo eiti toliau, nors būdavo ir akimirkų, kai atrodė, jog viską darau veltui, norėdavau nuleisti rankas, tačiau tada jie jau ėmė mane palaikyti“, – apie šeimos palaikymą pasakoja Agata.

Nesulaukusi didelio palaikymo iš šeimos narių, Agata jo taip pat nesulaukė ir darbo aplinkoje. Manikiūro specialiste dirbusi mergina iš klienčių sulaukdavo įvairiausių komentarų. Augant svoriui sutinkami žmonės ėmė skleisti gandus apie ją, ieškoti priežasčių pasikeitusioms formoms. Dėl to mergina stipriai išgyveno, užsidarė savyje. Jai nesinorėjo eiti iš namų, mergina slėpėsi po keliais dydžiais laisvesniais rūbais, vengė susitikimų su draugais.

„Klientės bei pažįstami pradėjo pasakoti žmonių skleidžiamus gandus, kad neva sustambėjau dėl gero gyvenimo, nes kai susiradau antrą pusę, nieko daugiau nedarau, tik valgau. Sulaukdavau daug replikų, kad valgau didelėmis porcijomis, kad su vienokiomis ar kitokiomis kelnėmis atrodau ypatingai stambi. Žmonės pradėjo šnairuoti. Aš užsidariau savyje, mažai kur išeidavau, net su gerais mūsų draugais jau kelis metus nesu buvusi prie ežero – visa tai žmonėms suteikė dar didesnį pretekstą aptarinėti mane“, – sunkumus prisimena mergina.

Labiausiai Agatą gniuždydavo vis pasikartojantis klausimas apie antrąją pusę, neva dėl pasikeitusių formų mylimasis nebenorės būti su ja.

„Buvo pasikartojęs net ne vienas atvejis, kai žmonės manęs paklausdavo, kodėl mano antra pusė manęs nemeta? Tai buvo vienas žiauriausių man pasakytų dalykų per visą laiką, kol mečiau svorį“,– prisimena mergina.

Per pusę metų merginai pavyko numesti 27,5 kilogramus. Šlaunų apimtis sumažėjo 16-17 centimetrų, 30 centimetrų sulieknėjo pilvas, rankų apimtis sumažėjo 7 centimetrais, 50-tą drabužių dydį ji iškeitė į 40-tą.

Sužadėtinis ėmė vis labiau stebinti

Agatos mylimasis į merginos norą mesti svorį pradžioje taip pat reagavo kritiškai. Ji kardinaliai pakeitė mitybą ir bulvių traškučius iškeitė į košes, tai vaikinui atrodė per didelis užmojis, tačiau vėliau jis palaikė ją ir netgi pats prisidėjo prie naujo mitybos plano.

„Pradžioje vaikinas į tai žiūrėjo keistai, kadangi nuo pat pirmų dienų aš kardinaliai pakeičiau savo mitybos įpročius. Tačiau laikui bėgant, man sukantis virtuvėje ir gaminant patiekalus be prieskonių ar padažų, iš sveikų ingredientų, jis pradėjo juos gaminti ir ragauti kartu. Kai matydavo, kad man sunku valgyti beskonę košę, ar vakarais „kimšdavau“ liesą varškę, jis valgydavo kartu su manimi. Tačiau labiausiai nustebino ir suteikė jėgų tai, kad jis ėmė rūpintis manimi.

Kiekvieną kartą, kai norėdavau nuklysti, ar prašydavau nupirkti man ledų ar kokio kito skanėsto, jis ne tik atsisakydavo, bet ir kiekvieną kartą primindavo, dėl ko visa tai. Sakydavo, kad nesu šiukšliadėžė ir neturiu kimšti į save šiukšlių. Tokie momentai užplūsdavo ne dažnai, bet kartais mano smegenys norėjo saldumynų ar nesveiko maisto labiau, nei mano organizmas. Ir tokiomis akimirkomis jis visuomet man primindavo, kad turiu laikytis ir eiti tikslo link“, – prisimena mergina.

Pamiršo saiko jausmą

Nors dabar Agata džiaugiasi puikiomis formomis, ji vis dar atsimena svorio augimo priežastis. Merginos manymu, pokyčius lėmė pamirštas saiko jausmas.

„Kai pati sau uždaviau klausimą, kodėl taip apsileidau, radau kelis atsakymus: nustojau save mylėti ir dėl savęs stengtis, atsiradus antrai pusei padaugėjo priežasčių vakarais sočiai pavalgyti prie gero filmo, o svarbiausia – nustojau jausti saiką. Mano pusryčiai prasidėdavo šokoladais, pyragais, įdienojus jau spėdavau kelis kartus užkąsti greitai pagaminamo maisto, o vakarui atėjus atsirasdavo ypatingas potraukis mėsainiams, picoms, o traškučiai man bus palaima. Dėl to per pusantrų metų priaugau 30 kilogramų. O Juk iki tol buvau gana liekno sudėjimo, nemažai laiko skirdavau sportui“, – savimi stebisi mergina.

Pokyčius lėmė mityba ir sportas

Pradėjusi mesti svorį Agata 100% pakeitė maisto racioną. Ji pradėjo aktyviau gyventi, ėmė sportuoti, kreipėsi į asmeninę trenerę, kuri jai padėjo mesti svorį.

„Pakeičiau maisto racioną – keptą maistą, traškučius, mėsainius ir picas išstūmė daugybė skaidulų, košių, daržovių, kruopų. Gėriau begalę vandens. Vartojau daug kitų mūsų organizmui naudingų maistinių medžiagų. Ir tai nebuvo didelė kančia, laikui bėgant, man šis maistas pasidarė skanus, aš pradėjau mėgautis. Pradėjo keistis ir kūno formos.

Be abejo, pakeičiau ne tik maistą, bet į gyvenimą įtraukiau ir sportą. Iš pradžių sportavau pati, vėliau kreipiausi į profesionalią trenerę Margaret. Iš jos sulaukiau didžiausio palaikymo, motyvacijos. Šiam žmogui turiu tarti patį didžiausią ačiū, nes ji buvo šalia ne tik salėje, bet ir mintimis, valgant, leidžiantis rankoms, norint pasiduoti. Jos pagalba supratau, kad keistis tai nereiškia badauti, tai nereiškia kankintis salėje, tai nereiškia smerkti ir gailėti savęs“, – savimi stebisi mergina.

Trenerė Agatai taip pat parodė kaip galima mėgautis skaniu, bet ir sveiku maistu, kaip išmokti save mylėti ir priimti kokia esi, kaip palaipsniui, diena po dienos, eiti tikslo link savęs nežalojant.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)