Mafijos gyvenimo faktus tyrinėjantys ekspertai bei šios temos entuziastai jau ilgą laiką ginčijasi, kuri nusikaltėlių šeima yra garsiausia, kieno vadeiva yra žinomiausias ir kas sukūrė didžiausią nusikalstamą imperiją. Jie mini daug įvairių vardų, tačiau egzistuoja vienas vyras, kurio vardas sąrašo pirmoje vietoje išlieka jau daugybę metų.

C. Persico jau pradinėje mokykloje iš klasės draugų atiminėjo pietums tėvų duotų pinigus. Sulaukęs penkiolikos, jis jau dalyvavo susišaudyme tarp dviejų konkuruojančių gaujų. O septyniolikos buvo apkaltintas žmogžudyste. Dvidešimties jam buvo pateikti kaltinimai dėl kitos žmogžudystės. Keturiasdešimtmetis C. Persico jau vadovavo Colombo mafijos šeimai. Autoritetą jis išlaikė iki pat paskutinės gyvenimo dienos, nors net tris pastaruosius dešimtmečius atlikinėjo 139 metų laisvės atėmimo bausmę.

Mafiozas nuo pat gimimo

C. Persico gimė 1933 metų rugpjūtį. Jo tėvas buvo teismo stenografuotojas – tai tikrai kilni profesija, palyginus su tuo, kuo tapo jo sūnus. Skirtingai nuo kitų mafiozų, C. Persico negimė nusikaltėlių šeimoje, tačiau jis užaugo gatvėje kurdamas savo gaujas ir veldamasis į tarpusavio kovas.

Mokykloje įgijo chuligano reputaciją, o sulaukęs šešiolikos mokyklą apskritai metė, nes norėjo leisti dienas gatvėje, o ne mokyklos suole. Maždaug tuo metu jis sukūrė gaują „Garfield Boys“. Jau po metų jis buvo apkaltintas mirtinai sumušęs konkuruojančios gaujos narį, tačiau galiausiai visi kaltinimai jam buvo atmesti.

Per kelerius kitus metus su savo gauja C. Persico užsitarnavo gangsterio, su kuriuo nereikėtų turėti reikalų, vardą. Žinoma, šiuo jaunuoliu netruko susidomėti mafija, ir šeštojo dešimtmečio pradžioje jį užverbavo Profaci šeima, vėliau virtusi Colombo šeima.

Pirmasis jo, kaip mafiozo, darbelis buvo tikrai rimtas. Nors nusikaltimo detalės iš esmės tėra gandai, nes byla iki šiol lieka neišaiškinta, tačiau kalbama, kad C. Persico yra susijęs su liūdnai pagarsėjusiu 1957 metais įvykdytu mafiozo Alberto Anastasia nužudymu.

Dėl šio žiauraus nužudymo niekas niekada nebuvo apkaltintas, tačiau keli Colombo šeimos nariai, o taip pat paties C. Persico giminaičiai, teigė, kad C. Persico vėliau gyrėsi įvykdęs šį nusikaltimą.

Tokios svarbios figūros nužudymas (nors tik spėliojama, kad jis buvo tikrasis žudikas) leido C. Persico greitai kilti „karjeros“ laiptais. Nors Profaci šeima priėmė C. Persico po savo sparnu, labai greitai šis suprato, kad šeimos galva Joe Profaci nėra geras lyderis.

Netrukus keli Profaci šeimos nariai, vadovaujami brolių Joe, Alberto ir Lawrence'o Gallo, sumanė nuversti Joe Profaci. Kitų nusikaltėlių šeimų vadeivos, esą, taip pat nusivylę J. Profaci vadovavimu, taip pat ėmė kurstyti Gallo brolius nuversti jį.

Žinodami, kad planui pritaria ir C. Persico, Gallo broliai pakvietė jį aptarti strategijos. Tačiau apie brolių planą sužinojo J. Profaci, kuris papirko C. Persico, kad šis „pakeistų stovyklas“. Tą vakarą, kai C. Persico turėjo susitikti su Gallo broliais, jis surengė pasalą ir esą mėgino pasmaugti Joe Gallo.

Tuomet netoliese buvęs policininkas išskyrė besimušančius, ir C. Persico pabėgo. Nuo tada pasklido žinia apie C. Persico išdavystę ir šis įgijo vieną iš savo pravardžių – Gyvatė („The Snake“).

1962 metais J. Profaci mirė nuo vėžio. Jį pakeitė jo pavaduotojas Josephas Magliocco, tačiau šis išsilaikė tik metus ir buvo išstumtas Joe Colombo.

J. Magliocco vadovavimo metu Galo broliai mėgino keršyti C. Persico ir jiems beveik pavyko. Vieną naktį prie C. Persico automobilio sustojo furgonas ir iš jo žudikas šovė jam į petį, ranką ir veidą. Kalbama, kad C. Persico esą išspjovė kulką, kuri jam pataikė į veidą, ir nuvažiavo.

Po šio pasikėsinimo C. Persico laukė kitoks likimas. 1963 metais jis buvo suimtas dėl turto prievartavimo ir trupam pateko už grotų. Tačiau nepaisant šio įkalinimo, kai Joe Colombo perėmė vadovavimą šeimai, jis paskyrė C. Persico vienu iš gaujos lyderių.

Nuo gaujos vadeivos iki kalinio

Išėjęs iš kalėjimo, C. Persico netruko grįžti prie darbų ir ėmėsi reketo, turto prievartavimo, lupikavimo, grobimų, nelegalių lošimų ir užsakomųjų žmogžudysčių. 1970 metais C. Persico komanda buvo pelningiausia visoje Colombo šeimoje.

Deja, jos didžiuliai pelnai patraukė policijos dėmesį, ir 1971 metais C. Persico vėl buvo nuteistas – šį kartą aštuoneriems metams už grotų. Tačiau kalėjimas netrukdė jam kontroliuoti šeimos, kuriai vadovavimą jis perėmė 1973 metais. Sėdėdamas kalėjime, jis nurodė nužudyti dešimtis žmonių ir net sėkmingai atsikratė ilgamečio priešo Joe Gallo.

1979 metais C. Persico buvo paleistas. Tačiau laisvėje jis praleido nedaug laiko. 1984 metais C. Persico ir keli kiti Colombo šeimos nariai buvo apkaltinti reketu. Po kaltinimų pateikimo C. Persico ėmė slapstytis, tačiau labai nesėkmingai pasirinko vietą, nes tai buvo FTB informatoriaus namai. Jis netrukus buvo suimtas.

1986 metais prasidėjo teismas, po kurio C. Persico nuteistas kalėti iki gyvos galvos. C. Persico nusprendė teisme gintis pats, manydamas, kad jo gyvenimiška patirtis ir kalėjime praleisti metai suteikė jam pakankamai teisinių žinių.

Nors teisėjas Johnas F. Keenanas gyrė C. Persico taktiką teismo metu ir sakė, kad C. Persico buvo „vienas protingiausių kada nors mano gyvenime sutiktų žmonių“, bylą C. Persico pralaimėjo. Jam buvo skirti 139 metai kalėjimo.

Bausmės skyrimo metu C. Persico buvo tik 53 metai ir jis jau 14 metų buvo vadovavęs Colombo šeimai, negana to, buvo jauniausias mafijos bosas Niujorke.

C. Persico gyvenimas už grotų

Nors ir buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, C. Persico niekada neprarado savo pareigų, nes, remiantis mafijos taisyklėmis, bosas savo pareigų netenka tik miręs arba atsistatydinęs.

C. Persico ir toliau vadovavo šeimai sėdamas belangėje. Šeimos nariai jam buvo tokie ištikimi, kad kai vienas jo pavaduotojų pamėgino išrinkti naują bosą, jo mėginimui greitai buvo užkirstas kelias ir C. Persico buvo perrinktas bosu.

Per visą savo įkalinimo laiką C. Persico kalėjo trijuose kalėjimuose. Iš pradžių jis sėdėjo kalėjime Ilinojaus valstijoje, iš kur ir toliau tvarkė mafijos reiklaus. Iš ten jis buvo perkeltas į kalėjimą Kalifornijoje, kur su kitais kaliniais įkūrė kultūrinį italų klubą, susidraugavo su kitais buvusiais mafijos nariais ir net mušė būgnus keturių narių grupėje, kurią įkūrė su kitos mafiozų šeimos nariu.

Galiausiai C. Persico buvo perkeltas į kalėjimą Šiaurės Karolinos valstijoje. Pasakojama, jog ten iki pat paskutinės gyvenimo dienos kitus kalinius jis linksmino savo praeities istorijomis, mokėsi naujų kortų žaidimų ir žiūrėdavo laidą „60 Minutes“ su savo geru draugu, aferistu Bernie Madoffu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją